Skocz do zawartości
kbzium

Moje Chłodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam łącznie 5 wentyli (razem z tym w zasilaczu). :

BOXowy z celeronem d - 2500RPM

w zasiłce - ???

z tyłu AC 3 TC - 1900RPM MAX 19db

z tyłu 2: Thunderblade A1971 - 2500RPM - 21db

na dukcie wentylacyjnym Ruilian silence (hahahah - silence :lol2: ) 12v@7v (jak był na 12v to wiał jak huragan ale był głośny jak ruch w mieście <_< )

zamieszczam linka do schematu mojego chłodzenia. Oceńcie, czy dobrze to zamontowałem.

http://img164.imageshack.us/img164/3386/chlodzenie4io.png

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra schemat jest do bani. Przyznaję - nie umiem rysować w paincie. Ale przecież nie chodzi o piękno :) tylko o to, by pokazać rozmieszczenie. Nie prosiłem o ocenianie mojego rysunku, tylko o ocenienie mojego chłodzenia tak w ogóle. Prosiłem o jakieś rady i sugestie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czytelnosc schematu do bani. Masakra czlowieku.

Moim zdaniem najpierw zamontuj przedewszystkim wywiew z tylu budy i jeszcze wdmuch z przodu obudowy. Jesli spadek temperatur cie nie zadowoli to bedziesz dalej kombinowal. imho wciskanie 6 wentyli nie zawsze sprzyja chlodzeniu. Ja mam z przodu fandera 120 z tylu akase 80 (musze pude przystosowac na fandera 120 albo 92 przynajmniej) i temperaturki bardzo znacznie spadly. CPU oszczedzilo o kilkanascie stopni. A jak dorobilem z przodu dziurki to moje 2 twardziele tez zmarzły i nie wychodza powyzej 39*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te bazgroły (sorka za to) to widok z przodu. Ta ściana (po lewej) to lewy bok obudowy (ściągany oczywiście).

Mam 3 wentyle wyciągające, ani 1 wciągającego (po pierwsze mam 2 miejsca na 80mm wentyle z przodu, ale są tak do bani zrobione w tej obudowie, że chyba przez tą blaszaną kratę (albo raczej blaszkę z dziurkami) przejdzie najwyżej 40% powietrza wpompowanego do obudowy. Po drugie to chyba lepiej, jeśli do duktu wieje chłodne powietrze z zewnątrz - wciągane przez wentyl zamontowany "hermentycznie" - tuż przed duktem, i trafia od razu na cooler proca, który je wciąga i chłodzi radiator. Następnie ciepłe powietrze wyciągają te 3 tylnie wentyle.) nie?

Myślałem o tym, aby wyciąć tą głupią kratkę z przodu, tak, aby zostały tylko mocowania na wentyl, ale uznałem, że to technicznie nie możliwe. Z tyłu mam wycięte "grille fabryczne" (także z zasilacza), tak, że przepływ powietrza znacznie się zwiększył i hałas nieznacznie opadł. Temp. zmalała wtedy o 3-4 stopnie w obudowie.

to w końcu nie wiem co z tymi wentylami. dać z przodu czy nie? a jeśli tak, to jak?

pozdro i jeszcze raz sorry za bazgroły!

edit: narysowałem nowy schemat:

http://img95.imageshack.us/img95/4228/sche...dniejszy1mp.png

Edytowane przez zezal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze rozumiem Twoj obrazek? Kilka watpliwosci:

1) Zyskuje tylko procek. Dysk, grafika i chipset mobo gotuja sie tak jak dawniej.

2) 2x80mm obok siebie? Szkoda uszu i nie wiele zyskujesz. Dobra ( czytaj cicha i wydajna ) 80mm na gorze i jest fajnie. Za to montujesz z przodu przed dyskiem i coraz cieplejsze powietrze leci przez cala obudowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładny rysunek :)

tak, dobrze mnie zrozumiałeś. Chętnie bym zamontował wentyla na górze, tylko że nie mam otworu. A nie mam też narzędzi i talentu do robienia otworów w obudowie :lol2: .

czyli jak rozplanować te 3 wentyle?

mam do dyspozycji te 2 tylnie ( w tym jeden z automatyczna regulacją obrotów i świecący) i ten, który połączyłem z duktem.

pozdro!

A teraz testnąłem na dłużej i podziwiam twoje zdolności przwidywania temperatury - Orqiusz

temperatura gdy miałem 2 wentyle z tyłu (bez tego na dukcie) wynosila maksymalnie 28 stopni w obudowie (stress) a teraz wzrosła aż do 32stopni.

temperatura proca z maxymalnych 46 do 48.

więc proszę jeszcze raz o możliwe jak najwydajniejsze rozplanowanie ułożenia wentyli.

Edytowane przez zezal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi