kbzium Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Mam łącznie 5 wentyli (razem z tym w zasilaczu). : BOXowy z celeronem d - 2500RPM w zasiłce - ??? z tyłu AC 3 TC - 1900RPM MAX 19db z tyłu 2: Thunderblade A1971 - 2500RPM - 21db na dukcie wentylacyjnym Ruilian silence (hahahah - silence :lol2: ) 12v@7v (jak był na 12v to wiał jak huragan ale był głośny jak ruch w mieście <_< ) zamieszczam linka do schematu mojego chłodzenia. Oceńcie, czy dobrze to zamontowałem. http://img164.imageshack.us/img164/3386/chlodzenie4io.png pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Przykro mi. Schemat jest do [gluteus maximus]. Jak nauczysz sie rysowac to wtedy zamieszczaj to na forum. BTW poczytaj to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 dobra schemat jest do bani. Przyznaję - nie umiem rysować w paincie. Ale przecież nie chodzi o piękno :) tylko o to, by pokazać rozmieszczenie. Nie prosiłem o ocenianie mojego rysunku, tylko o ocenienie mojego chłodzenia tak w ogóle. Prosiłem o jakieś rady i sugestie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) Nie za bardzo to rozumiem: z tyłu AC 3 TC - 1900RPM MAX 19db z tyłu 2: Thunderblade A1971 - 2500RPM - 21db To razem 3 z tyłu? A w sumie 6!!! Jeśli tak to przynajmniej jeden zamontuj z przodu. Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Nie chodzi o piekno schematu tylko jego czytelnosc. Nawet paintem mozna zrobic dobry schemat wystarczy troche cierpliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 No czytelnosc schematu do bani. Masakra czlowieku. Moim zdaniem najpierw zamontuj przedewszystkim wywiew z tylu budy i jeszcze wdmuch z przodu obudowy. Jesli spadek temperatur cie nie zadowoli to bedziesz dalej kombinowal. imho wciskanie 6 wentyli nie zawsze sprzyja chlodzeniu. Ja mam z przodu fandera 120 z tylu akase 80 (musze pude przystosowac na fandera 120 albo 92 przynajmniej) i temperaturki bardzo znacznie spadly. CPU oszczedzilo o kilkanascie stopni. A jak dorobilem z przodu dziurki to moje 2 twardziele tez zmarzły i nie wychodza powyzej 39*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Omg. Co to jest 8-O To ze ktos nie ma talentu plastycznego nie znaczy ze musi unikac opcji "pole tekstowe". Napisy mozna zrobic wpisujac je z klawy - byloby znacznie czytelniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) te bazgroły (sorka za to) to widok z przodu. Ta ściana (po lewej) to lewy bok obudowy (ściągany oczywiście). Mam 3 wentyle wyciągające, ani 1 wciągającego (po pierwsze mam 2 miejsca na 80mm wentyle z przodu, ale są tak do bani zrobione w tej obudowie, że chyba przez tą blaszaną kratę (albo raczej blaszkę z dziurkami) przejdzie najwyżej 40% powietrza wpompowanego do obudowy. Po drugie to chyba lepiej, jeśli do duktu wieje chłodne powietrze z zewnątrz - wciągane przez wentyl zamontowany "hermentycznie" - tuż przed duktem, i trafia od razu na cooler proca, który je wciąga i chłodzi radiator. Następnie ciepłe powietrze wyciągają te 3 tylnie wentyle.) nie? Myślałem o tym, aby wyciąć tą głupią kratkę z przodu, tak, aby zostały tylko mocowania na wentyl, ale uznałem, że to technicznie nie możliwe. Z tyłu mam wycięte "grille fabryczne" (także z zasilacza), tak, że przepływ powietrza znacznie się zwiększył i hałas nieznacznie opadł. Temp. zmalała wtedy o 3-4 stopnie w obudowie. to w końcu nie wiem co z tymi wentylami. dać z przodu czy nie? a jeśli tak, to jak? pozdro i jeszcze raz sorry za bazgroły! edit: narysowałem nowy schemat: http://img95.imageshack.us/img95/4228/sche...dniejszy1mp.png Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez zezal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Dobrze rozumiem Twoj obrazek? Kilka watpliwosci: 1) Zyskuje tylko procek. Dysk, grafika i chipset mobo gotuja sie tak jak dawniej. 2) 2x80mm obok siebie? Szkoda uszu i nie wiele zyskujesz. Dobra ( czytaj cicha i wydajna ) 80mm na gorze i jest fajnie. Za to montujesz z przodu przed dyskiem i coraz cieplejsze powietrze leci przez cala obudowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) ładny rysunek :) tak, dobrze mnie zrozumiałeś. Chętnie bym zamontował wentyla na górze, tylko że nie mam otworu. A nie mam też narzędzi i talentu do robienia otworów w obudowie :lol2: . czyli jak rozplanować te 3 wentyle? mam do dyspozycji te 2 tylnie ( w tym jeden z automatyczna regulacją obrotów i świecący) i ten, który połączyłem z duktem. pozdro! A teraz testnąłem na dłużej i podziwiam twoje zdolności przwidywania temperatury - Orqiusz temperatura gdy miałem 2 wentyle z tyłu (bez tego na dukcie) wynosila maksymalnie 28 stopni w obudowie (stress) a teraz wzrosła aż do 32stopni. temperatura proca z maxymalnych 46 do 48. więc proszę jeszcze raz o możliwe jak najwydajniejsze rozplanowanie ułożenia wentyli. Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez zezal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...