zibi322 Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Powiem tylko jedno 2 dysk mi siadl w ciagu miesiaca, to sa jakies zarty chyba... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 bzdura, nie sugeruj sie takimi rzeczami; kazdy dysk jakiejkolwiek firmy ci moze pasc nawet 5 razy pod rzad. Ja mam od pol roku i nie mam problemow - Barracudy sa zajebiste. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Racja Barakuda IV nie jest zbyt dobra ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 no to ciekawe a ja wlasnie chcialem kupic barracude - teraz to chyba wezme IBM troche glosniejszy ale za to szybszy podobno Caviary szczegolnie ten z 8MB cache sa super ale drogie jak cholera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 no to ciekawe a ja wlasnie chcialem kupic barracude - teraz to chyba wezme IBM troche glosniejszy ale za to szybszy podobno Caviary szczegolnie ten z 8MB cache sa super ale drogie jak choleraIBMy rzeczywiscie są najlepsze i koniec ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Tez kiedys bylem zwolennikiem Seagate i zagorzalym przeciwnikiem IBM ze względu na ich dyski serii DTLA (padaly jak muchy). Sytuacja jednak troche sie zmienila i zamiast planowanego zakupu BARACUDY IV wzme IBM Vancouver. Wymiata :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jahu Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Ja mam Barracude IV juz 5 miesiecy. Zadnych problemoof (wytrzymala fsb 150). Wczesniej mialem Barracube III przez 1,5 roku i tez bez zadnych awarii A jeszcze wczesniej mialem B II. Moze jakis pech nawiedzil te 2 dyski ze padly. ja osobiscie nie slyszalem o "padaniu" B IV. Natomias o zjechaniu IBM slyszalem juz kilka razy. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzy_diamond Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Tez kiedys bylem zwolennikiem Seagate i zagorzalym przeciwnikiem IBM ze względu na ich dyski serii DTLA (padaly jak muchy). Sytuacja jednak troche sie zmienila i zamiast planowanego zakupu BARACUDY IV wzme IBM Vancouver. Wymiata :!: Wczoraj kupiłem vancouverka, rzeczywiście nieźle chodzi :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Wedłóg mnie jest bajer. Windows uruchamia się w 8 sekund. Barracuda the best. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Heh! Zazdroszcze :oops: Vancouvera oczywiście Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 To który hadek wkońcu jest lepszy (bardziej niezawodny) Maxtor D740X-6L czy Seagate Barracuda4 :? ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Zwolennicy zwolennikami, a ja wiem jedno - jak ktoś ma pecha to i w drewnianym kościele dostanie cegłą w łeb! :) Co do twardzieli to mogę się pochwalić pokaźną kolekcją - od stareńkiego Quantuma FireBall"ST 1,6 GB, poprzez 13 GB Samsunga, 20 GB Fujitsu, aż do IBM-a DTLA 40 i ostatniego nabytku - właśnie Seagate Barrakuda ATA IV 7200 rpm 80 GB :D W tej chwili ten cały majdan jest podzielony na dwa kompy, jeden to taki sprzęt do wszelkiej maści testów,a na codzień LAN-owy serwerek ftp (13 GB samsung i 20 fujitsu), a drugi do codziennego użytku (40GB IBM i 80GB Seagate) - i tu głównie video (capture, DVD>divx :D ), trochę gierek :D i co tam jeszcze się trafi :) . Najstarszy dysk ma coś około 6-7 lat i nadal chodzi. Na IBM-ie DTLA 40 (dwuletni dysk)mam zainstalowany system (win 2000, ntfs) i inne badziewie, a na Barrakudzie idzie obróbka video - kilka razy w tygodniu zmienia się zawartość jednej partycji (40GB)! i dysk hula bez problemu szósty miesiąc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Maxtor d740x rox! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 zibi jezeli krecisz to sie nie dziwie ale jezeli nie to masz naprawde szczescie dostawac jakies felerne. Masz gwarancje to sie nie martw wymienia ci za darmoche. 3 lata gwary na B IV to jest jednak duzy plus a jeszcze wiekszy cisza polaczona z wydajnoscia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Tez mialem sobie ostatnio kupic IBM'a, ale jak to przeczytalem..: "W ostatnim czasie firma IBM coraz częściej się boryka z problemami konstrukcyjnymi swoich dysków twardych , tym razem jest to rodzina GXP ( GXP120 , GXP 75 , GXP60 oraz GV40 ) IBM oficjalnie powiadomił iż dysków tych nie należy używać dłużej niż 8 godzin dziennie i nie więcej niż 333 godziny w miesiącu . Awaryjność najprawdopodobniej spowodowana jest tym, że firma chce, nie bacząc na kłopoty techniczne, wdrażać nowe technologie, które nie są do końca dopracowane." - [info-dysk.pl] ..to mi sie odechcialo go kupowac i kupilem Maxtora D740X, po miesiacu moge stwierdzic ze zrobilem baardzo dobry interes 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 hmmm ... no wiec tak .. IBM .. nie kupilbym go nigdy po ekscesach z seria DLTA made in hungary , assembled in romania dyski te maja wadliwy mechanizm pozycjonowania glowic .. co skutkuje tym ze rabia dyski ... kumpel mial 4 DLTA 40 GB 7200 wszytskie padly wymienil na baraccude IV i chodzi juz pol roku bez zarzutu ... ja sam jak widac w opisie mam Samsunga 20 Gb 5400 rpm ktory chodzi bez zarzutu juz 1.5 roku i Maxtrora 40 GB 5400 rpm ktory bez problemow chodzi juz rok .. oba na magistrali PIC 42 MHz i nic a nic im sie nie dzieje oprocz tego ze dosdtaly maxymalnego kopa i teraz przeganiajadyski 7200 bez problemow ... :)))) tak wiec Seagate & maxtor RLZ na dzien dzisiajeszy .. niezle dyski to tez Fujitsu ... a WD bym nie kupil :]]] bo nie ... mam uraz bo mi padl jeden i dziekuje jak bede kupowal nowe dyski na co sie narazie nie zanosi to napewno to bedzie Barccuda albo maxtor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Popieram. Wlasnie ledwo co kompa odpalilem. Sprzedalem jednego IBMa DTLA bo zaczal wydawac dziwne dzwieki i czasem sie system nie chcial bootowac. Chcialem kupic MAXTORa ale kumplowi padl wiec kupilem BIV. Miesiac chodzi i dzis nie chcial sie komp odpalic. Za drugim razem podczas ladowania windowsa z "bezglosnego" dysku poszly chupy i piski, zwis kompa i reset. Za 3cim razem udalo sie uruchomic go i teraz wlasnie to pisze. Jesli ten dysk padnie to chyba zaczna wysadzac fabryki dyskoof bo za przeproszeniem qrw**y dostane. Wszystkim padaja dyski ! Powiem tyle - nie ma bezawarynjych dyskoof ... wszystkie smierdza i tyle . Nigdy nie padla mi inna czesc z kompa niz dysk to jest absurd. PRODUCENCI DYSKOOF strzezcie sie. Jeszcze jeden dysk mi padnie a zaczne polowac na wasze tylki :twisted: SKANDAL I TYLE :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Koziol tylko nie zamien sie w lesnika :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 1. fsb nie byla krecona. 2. b4 to najszybszy dysk jaki mialem. 3. b4 to najcichszy dysk jaki slyszalem. 4. byc moze ten model 40gb jest jakis wadliwy wiec go wymienie na wiekszy i zobaczymy. 5. nie dziwcie sie mi ze sie wkur... bo przez te dyski przeszly mi dwa bardzo wazne mecze w wolfa :(. 6. tak sie wlasnie zaczyna - winda sie nie odpala ,albo za ktoryms razem dopiero rusza to sa niechybne oznaki bad sectorow - sprawdz sobie scandiskiem !!!, jesli masz tam wazne dane przenies na cdr lub inny dysk i odnies b4 do sklepu 7. Pozdrowiena dla all. zibi322 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Ja wam powiem tak :) Barracuda IV jest uczulona na ciepło :( Sam mam B IV i nie padła mi od paru miesięcy :) (ma 37`C :D ), qmpel też ja ma ale ma malą obudowę i na dyskq miał ok 50`C i mu padla juz 2-ga postawil posadzic na niej radiator i wiatraki , chodzi juz 4 miesiące i ma 40`C :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Ja tam mam Maxtora i narazie chodzi bezawaryjnie juz 3 miesiac oby tak dalej. Co do barracudy to qmplowi pochodzila niecaly tydzien i juz badbloki wiec nie chce tu nikomu odradzac tej firmy ale chyba jednak prawda jest prawdą. Do tego maxtory obsluguja ata133 wiec nie pozostaje mi nic innego jak Maxtor d740x, i do tego wydajosc chyba najwyzsza z dyskow tej klasy-spokojnie szybszy od barracudy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 A ja tak przy okazji tego watku chcialby sie spytac ile dokladnie GB powinien miec dysk 40GB (bo chyba nie 40 ?) i ile bajtow ? u mnie GB jest cos kolo 38,4 - czy to moga byc "schowane" bad sectory" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Maxtor d740x rox!a jak jest z wydajniscia na ata 133? czy czuje sie jakakolwiek róznice? mam asua na sis645dx, czy jak wezne dysk na ata 133 to poczuje róznice? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[S)zkieletp(R] Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Moim zdaniem jesli chodzi o niezawodność to rządzą Quantumy......ale juz nie ma firmy quantum :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ST@LOWY SZCZUR Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Ja tam mam IV i nie narzekam a co do obudowy to mała jest lepsza bo jak masz wiatraki to nie powstaja mylne cagi powiiecza BIG nie znaczy lepsza :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa11 Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 1. fsb nie byla krecona.MiIałem 3 różne Barrakudy IV - ostatnia 60 GB chodziła na fsb 172 - teraz tylko 150 :( bo pamięci i płytę zmieniłem. Z tego co wiem poprzednie 2 śmigają dalej bez żadnych problemów 2. b4 to najszybszy dysk jaki mialem.IBM Vancouver był szybszy - ale przez 2 dni zdążył już mieć problemy z partycjami więc sobie odpuściłem 3. b4 to najcichszy dysk jaki slyszalem.Niestety moja 60-tka zrobiła się trochę głośniejsza ostatnio :( 4. byc moze ten model 40gb jest jakis wadliwy wiec go wymienie na wiekszy i zobaczymy.Może masz pecha :/ 5. nie dziwcie sie mi ze sie wkur... bo przez te dyski przeszly mi dwa bardzo wazne mecze w wolfa :(.Hehe a ja nie mogę znależć instalki Wolfa po reinstalu WIndy :( 6. tak sie wlasnie zaczyna - winda sie nie odpala ,albo za ktoryms razem dopiero rusza to sa niechybne oznaki bad sectorow - sprawdz sobie scandiskiem !!!, jesli masz tam wazne dane przenies na cdr lub inny dysk i odnies b4 do sklepuja już trzymam ważne dane na drugim kompie na partycji "archiwum" i na CDRW :)) tego nauczył mnie IBM :P 7. Pozdrowiena dla all. zibi322 Pozdrawiam MKa11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Wszystko zalezy ,prawda jest taka ze zawsze sie moze zdarzyc walniety dysk albo i nawet dwa ,inna sprawa to takie wpadki jak ta ostatnia IBMa ,8h ma dysk pracowac dziennie bo inaczej to niedobrze??! Paranoja ,tak samo caviar po latach swietnosci kiedys (dyski 850Mb to naprawde niezawodene bestie ,mam takie 2 oba maja po 6 lat i bez problemow) ale potem mieli "padaki" jedna za druga ,zwalil mi sie 2.1 i 3.2 ... Inne chinskie wynalazki typu Samsungi tesh jakos zbyt dobrej renomy nie pozostawily po sobie.. Wiec co jeszcze zostalo ? Seagate ,Quantum i Maxtor ,no ale Quantuma jush ni ma ;-) ,Do maxtorow mam lekka uraze (glosne cholery) Tak wiec kupilem Barracude IV 40Gb ,mam 4 miesiace ,komp pracuje po 24h/dobe ,dysk wlozony do kieszeni bez chlodzenia wiec sie grzeje CHOLERNIE i jakos nic mu niedolega ,pozatym 3 lata gwarancji. :-] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 ludzie! co wy z tymi dyskami? jak już pisałem mam u siebie i Quantuma i Samsunga, Fujitsu, IBM-a DTLA no i Barrakudę 80GB i wszystkie chodzą, u mnie komp jest włączony co najmniej 8 godzin na dobę, a 2-3 razy w tygodniu chodzi gdzieś tak od 16 do rana (kompresja video) a jak ktoś ma badziewne płyty główne z kontrolerami dysków które daleko odbiegają od tego co powinno być to i nie dziw że dyski padają aha, jakby ktoś miał wątpliwości co do mojego kompa to zapraszam do działu "modyfikacje" obudowa "Staszka" to mój komp, a ten dysk na dole obudowy to Barrakuda 80GB 7200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 ludzie! co wy z tymi dyskami? jak już pisałem mam u siebie i Quantuma i Samsunga, Fujitsu, IBM-a DTLA no i Barrakudę 80GB i wszystkie chodzą, u mnie komp jest włączony co najmniej 8 godzin na dobę, a 2-3 razy w tygodniu chodzi gdzieś tak od 16 do rana (kompresja video) a jak ktoś ma badziewne płyty główne z kontrolerami dysków które daleko odbiegają od tego co powinno być to i nie dziw że dyski padają Staszek skad wiesz jakie mamy plyty glowne ze mowisz ze badziewiaste? ja mam plyte soltek sl-75kav i jakos nie wydaje mi sie ze to badziewiasta plyta, moze troche juz stara i nie high end ale tez nie jest to np. ecs. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzy_diamond Opublikowano 25 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2002 Co chcecie od IBM'ów, czytacie jakieś bzdury w prasie i opowiadacie :evil: . Miałem do tej pory dysk ze sławnej serii DTLA, chodził rok i nic, teraz kupiłem Vancouvera i jestem b.zadowolony. Programikiem feature tools można wyciszać stopniowo IBM'y nie tracąc na szybkości - przeprowadziłem testy :!: , można wyciszyć je tak, że nie słychać nawet jak ucho przyłożysz do dysku :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...