Skocz do zawartości
Dashey

Jaki Rammmmm?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

stalem sie szczescliwym posiadaczem Milego Nec`a Versa 950s. Na pokladnie ma zainstalowana kosc 512 mb Infineon (tu po prostu przepisze oznaczenia) 2Rx16 PC2-4200s-444-11-A0, i ew. HYS64T64020HDL-3.7-A

Jako ze zajmuje sie obrobka grafik (glownie zdjec, kilka otwartych jednoczesnie aplikacji, kilka otwartych jednoczesnie plikow graficznych...itd) Uzywam takich aplikacji jak photoshop, indesign, lub Dreamweaver otwarte w tym samym momencie. Obrabiam sporo duzych zdjec, i mam czesto po kilka projektow otwartych jednoczesnie. dla tego potrzebuje minimum 1 Gb ramu.

Komputer smiga na chipsecie 915GM (Centrino 740) ktory z tego co wyczytalem i w pdf od NEC`a jak i na stronie intela (info o chipsecie) obsluguje tryb dual chanel.

Pierwsze elementarne pytanie, czy wchodzenie w dual chanel ma sens? czy rzeczywiscie komputer dostanie kopa, bedzie szybciej i sprawniej chodzic?

Jezeli odpowiedz na pierwsze jest twierdzaca ;-) to oto nastepne:

W jaki sposob dobrac kosc do tego co juz mam aby smignelo to w dualu? widzialem w sklepach internetowych oferty na kosci infineon, ktore sprawialy wrazenie identycznych z moja (sprawialy, bo w ani jednej ofercie nie widzialem dokladnie z kosci spisanych parametrow ;-/ )

Moze po prostu kupic sparowane kosci i sprzedac ta jedna ktora juz posiadam. W takim razie co polecicie?

Tu mam od razu nastepne pytanie, jest oferta na dwie sparowane kosci hynix z komputera marki dell - czy beda chodzic np. w moim nec`u? Czy ogolnie jak napisane dell to .... tylko dell?

to chyba wszystko, z gory dzieki za odpowiedz!

pozdrawiam

Dashey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze: odczujesz duuuży skok wydajności jeśli zmienisz dysk na szybszy

Co do ramu to nie będę się wypowiadał bo się nie znam ;). Ale generalnie powinny pasować wszystkie kości, ale nie chcę nic mówić bo nigdy ramu w lapie nie wymieniałem. Niech się wypowiedzą mądrzejsi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojej strony polecam kości Apacera i Kingmaxa,tanie i dobre.Kupowanie Kingstone'a jest jak dla mnie stratą kaski.Ogólnie wszystkie troszke lepsze kości powinny ci działać,ten chipset nie jest wybredny co do RAM-u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi