Dashey Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Witam stalem sie szczescliwym posiadaczem Milego Nec`a Versa 950s. Na pokladnie ma zainstalowana kosc 512 mb Infineon (tu po prostu przepisze oznaczenia) 2Rx16 PC2-4200s-444-11-A0, i ew. HYS64T64020HDL-3.7-A Jako ze zajmuje sie obrobka grafik (glownie zdjec, kilka otwartych jednoczesnie aplikacji, kilka otwartych jednoczesnie plikow graficznych...itd) Uzywam takich aplikacji jak photoshop, indesign, lub Dreamweaver otwarte w tym samym momencie. Obrabiam sporo duzych zdjec, i mam czesto po kilka projektow otwartych jednoczesnie. dla tego potrzebuje minimum 1 Gb ramu. Komputer smiga na chipsecie 915GM (Centrino 740) ktory z tego co wyczytalem i w pdf od NEC`a jak i na stronie intela (info o chipsecie) obsluguje tryb dual chanel. Pierwsze elementarne pytanie, czy wchodzenie w dual chanel ma sens? czy rzeczywiscie komputer dostanie kopa, bedzie szybciej i sprawniej chodzic? Jezeli odpowiedz na pierwsze jest twierdzaca ;-) to oto nastepne: W jaki sposob dobrac kosc do tego co juz mam aby smignelo to w dualu? widzialem w sklepach internetowych oferty na kosci infineon, ktore sprawialy wrazenie identycznych z moja (sprawialy, bo w ani jednej ofercie nie widzialem dokladnie z kosci spisanych parametrow ;-/ ) Moze po prostu kupic sparowane kosci i sprzedac ta jedna ktora juz posiadam. W takim razie co polecicie? Tu mam od razu nastepne pytanie, jest oferta na dwie sparowane kosci hynix z komputera marki dell - czy beda chodzic np. w moim nec`u? Czy ogolnie jak napisane dell to .... tylko dell? to chyba wszystko, z gory dzieki za odpowiedz! pozdrawiam Dashey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieo Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 po pierwsze: odczujesz duuuży skok wydajności jeśli zmienisz dysk na szybszy Co do ramu to nie będę się wypowiadał bo się nie znam ;). Ale generalnie powinny pasować wszystkie kości, ale nie chcę nic mówić bo nigdy ramu w lapie nie wymieniałem. Niech się wypowiedzą mądrzejsi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Ja ze swojej strony polecam kości Apacera i Kingmaxa,tanie i dobre.Kupowanie Kingstone'a jest jak dla mnie stratą kaski.Ogólnie wszystkie troszke lepsze kości powinny ci działać,ten chipset nie jest wybredny co do RAM-u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 u mnie w dualu chodzi 512Mb samsung i 1Gb Corsair -sam sie dziwie ale tak jest:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dashey Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 po pierwsze: odczujesz duuuży skok wydajności jeśli zmienisz dysk na szybszy dysk jest ok ;-) HTS541060G9AT00 - 5400 obr/min 8mb cache :) dashey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fokusowaty Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Ja u siebie w aspire 3613wlmi tez mialem infineona 512MB pc4200 jak dobrze pamietam jak dokupilem druga kostke 512MB firmy twinmos to niestety nie dzialala dopiero wymiana na kingstona rozwiazala problem. Tyle moge ze swojej strony dodac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...