Skocz do zawartości
Gwynbleidd

Nie Wykrywa Dvd-rw

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nagrywarke LG GSA-4163B. Podłączyłem, włączełem komputer i niestety nie wykrywa jej (podlaczylem tym samym kablem co hdd, czyli hdd jako primary master, nagrywarka - primary slave). Co ciekawe, nie wykrywa rowniez hdd (gdy podlaczam w ten sam sposob cd-rom jest wszystko ok).

Pomyslalem ze to wina biosu, wiec zaktualizowalem do najnowszej wersji dostepnej dla mojej plyty - Abit KT7A v1.3 (z data 22.08.2002). Jednak to nic nie dalo...

Czy to mozliwe zeby ta plyta po prostu nie obslugiwala nagrywarek DVD ?

Jaka moze byc tego przyczyna ?

Moze powinienem podlaczyc DVD-RW innym kablem i ustawic jako - secondary master... ?

Edytowane przez Gwynbleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zle ustawiles zworki. Ale i tak zrob tak, jak mowil grzechu.

Tyle ze ja nie chce 2 czytnikow plyt - che tylko dvd i hdd.

W poniedzialek kupie druga tasme i podlacze do niej dvd-rw.

Jakie zworki, gdzie są ? Ja zadnych nie widzialem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem drugą tasme i ustawilem DVD-RW jako Secondary Master. Wykrywa, wszystko OK. Dzięki za pomoc.

EDIT

@Paluch w sumie to nie zworki - nie mam zadnych zworek. Na plycie glownej mam 2 miejsca gdzie moge podlaczyc tasme (jak podlacze do pierwszego to jest primary, a do drugiego - secondary). Master/slave zalezy u mnie od kolejnosci podlaczenia do tasmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi