Gwynbleidd Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) Kupiłem nagrywarke LG GSA-4163B. Podłączyłem, włączełem komputer i niestety nie wykrywa jej (podlaczylem tym samym kablem co hdd, czyli hdd jako primary master, nagrywarka - primary slave). Co ciekawe, nie wykrywa rowniez hdd (gdy podlaczam w ten sam sposob cd-rom jest wszystko ok). Pomyslalem ze to wina biosu, wiec zaktualizowalem do najnowszej wersji dostepnej dla mojej plyty - Abit KT7A v1.3 (z data 22.08.2002). Jednak to nic nie dalo... Czy to mozliwe zeby ta plyta po prostu nie obslugiwala nagrywarek DVD ? Jaka moze byc tego przyczyna ? Moze powinienem podlaczyc DVD-RW innym kablem i ustawic jako - secondary master... ? Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez Gwynbleidd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Jeżeli masz dwa czytniki płyt (dvd-rw i coś tam jeszcze) to podłącz je na jednej taśmie, a dysk zostaw na osobnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 zle ustawiles zworki. Ale i tak zrob tak, jak mowil grzechu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) zle ustawiles zworki. Ale i tak zrob tak, jak mowil grzechu. Tyle ze ja nie chce 2 czytnikow plyt - che tylko dvd i hdd. W poniedzialek kupie druga tasme i podlacze do niej dvd-rw. Jakie zworki, gdzie są ? Ja zadnych nie widzialem... Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez Gwynbleidd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 To i tak dvd powinienes podpiac na innej tasmie. Zworki sa obok wtyku ATA i Molex. Dysk ustaw na master (MA), a naped na slave (SL). Informacja jest na nalepce z dysku (napedu) i obok na tym plastiku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zrób tak jak Ci koledzy podpowiadają. Gdy juz to wykonasz i dalej będzie to samo, sprawdź czy bios wykrywa napędy. Czasami tak bywa że bios "widzi" a system nie. Wtedy jest inna rada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) Kupilem drugą tasme i ustawilem DVD-RW jako Secondary Master. Wykrywa, wszystko OK. Dzięki za pomoc. EDIT @Paluch w sumie to nie zworki - nie mam zadnych zworek. Na plycie glownej mam 2 miejsca gdzie moge podlaczyc tasme (jak podlacze do pierwszego to jest primary, a do drugiego - secondary). Master/slave zalezy u mnie od kolejnosci podlaczenia do tasmy. Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez Gwynbleidd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 czyli tak jak mowilem - zworki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...