Skocz do zawartości
adraw

Pomoc W Wyborze Laptopa ~3000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych Kolegów i Koleżanki ;)

Chciałbym się poradzić Was w kupnie laptopa który miałby kosztować ~3000zł, zrobiłem listę takich laptopów (którą zamieszczam w załączniku) na podstawie cennika jednego ze sklepów. Przy robieniu listy kierowałem się kilkoma ważnymi dla mnie punktami: minimum 512mb ramu; nagrywarka DVD; karta WiFi oraz oczywiście cena. Czytając forum i różnego rodzaju recenzje i opinie użytkowników wytypowałem kilka marek: Acer (chociaż tutaj różne krążą zdania), Aristo (do niego nie jestem przekonany), Asus (wg mnie całkiem dobra marka), HP (również nie mogę się przyczepić do niczego, może poza ceną) i najtańszego z IBM-ów który też ma wszystko czego mi potrzeba, obudowa wygląda że tak to ujmę na oldschool, chociaż podobno są bardzo wytrzymałe. Komputer ma mi służyć na studiach (AutoCAD itp.), w gry raczej nie gram chociaż czasami może się zdarzyć w coś zagrać;), na „żywotności” baterii również mi nie zależy ponieważ będzie on pracował w warunkach gdzie będzie dostęp do prądu. Zależy mi żeby to był małoawaryjny sprzęt za rozsądne pieniądze, jeżeli różni się tylko marką - co za tym idzie i ceną, a jakość wykonania i parametry są takie same to wolałbym uniknąć przepłacenia;).

Dziękuję za wszelką pomoc w wyborze i za wszelkie opinie.

mój spis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, to tak:

1. Jeśli chcesz laptopa głównie do pracy, to musisz zwracaj szczególną uwagę na podzespoły taki jak:

- procesor, najlepiej już Pentium M lub jakiś szybszy celeron.

- pamięci ram, czyli pracujące już na magistrali 533MHz, DDR 2 oczywiście.

- dysk twardy, najlepiej żeby miał 5400obr/min lub więcej, jeśli nie kochasz błogiej ciszy

- grafika gra tu ostatnie skrzypce...

Acer 4062NLMi [LX.TAK0C.037]

Asus:

A6R-B037

A6R-B002

A6R-B059

A3H-5012

Bierz sprzęt bez systemu operacyjnego, bo taniej.

Subskrybuj regularnie forum a na pewno będziesz wiedział, co dla ciebie jest odpowiednie. Z jaka matryca lapka kupić szklaną czy zwykłą WXGA czy XGA itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw zastanów się jakiej wielkości chcesz matryce, bo w twoim spisie jest rozrzut od 14' do 15,4

laptopy z 14' matrycami będą bardziej mobilne, natomiast na 15 czy 15'4 będzie się lepiej pracowało.

pod względem graficznym z twojej listy najlepiej wychodzi HP nx6125 [PY421EA], X300 jest najlepszym układem graficznym z tych co wybrałeś, natomiast sempron jest niezbyt energooszczędny i wydziela spore ilości ciepła.

ja osobiście polecam IBM'a, może ktoś powiedzieć że go posiadam, to go polecam, ale ja też niedawno stałem przed podobnym wyborem i gdybym miał wybierać jeszcze raz to nie zawachałbym się kupić go raz jeszcze.

W porównaniu z konkurencją IBM ma najlepszą klawiaturę (to nie tylko moje zdanie), a jakość wykonania stoi na najwyższym poziomie. Piszesz że chcesz laptopa międz innymi do Cad'a, z doświadczenia wiem, że trackpoint jest do tego nienajlepszy, standardowy gryzoń będzie tutaj niezbędny, natomiast w codziennym użytkowaniu trackpoint spokojnie może go zastąpić (przy laptopach z touchpadem zawsze używałem myszki).

jeśli chodzi o konkurencje z twojej listy, to miałem tylko styczność z Asusem a6r-b002 i acerem 2413. Asusa chciałem kupić, ale klawiatura IBM'a i wyższa jakość zadecydowały o moim wyborze. Natomiast Acer szaskoczył mnie pozytywnie jakością wykonania (co prawda lakierowana obudowa dla mnie jest nie do przyjęcia, ale jakość użytych materiałów jest naprawde dobrej jakości)

jedan uwaga co do ceny, sprawdź w internecie, generalnie wszystkie laptopy z twojej listy można dostać taniej

zobacz TUTAJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat jak marzenie;] Ja rowniez chcialem laptopa za ok. 3000 zeta. Mam nadzieje ze nei bedzie problemu ze temat bedzie rozdzielony ze wzgledu na 2 indywidualne wymagania. Osobiscie kompletnie nie znam sie na laptopach:) Wiem ze przy wyborze laptopa zdecydowana czesc ludzi swoja decyzje opiera na mobilnosci laptopa..tzn. zuzycie pradu, a co za tym idzie czas dzialania na akumulatorze..Dla mnei jest to moze sprawa drugorzedna, mi starcza 1,5h, no powiedzmy ;] druga sprawa, hmm, na prockach do laptopow w ogole sie nei znam, licze na wybranmie najodpowiedniejszego:) Kartka graficzna, no bardzo bym chcial zeby pamiec nie byla "brana" z RAMU. no i cena tak 3000:] moze byc jakas zlotowka ponad te 3 kola;] tak wiec jak juz napisalem : niemobilny laptop, z dosc dobra grafa ( nie oszukujmy sie za 3000 kola nie dostane X700:) ), no conajmniej 512 ramu. Jestem dosc konkretnym lame jesli chodzi o laptopy wiec prosze o wyrozumialosc:) Pzdr

Edytowane przez t3ster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dziekuje za info.. bo szczerze mowiac nie zastanawialem sie nad wielkoscia matrycy:) a taraz daliscie mi do myslenia;)

i co powiedzielibyscie o takiej propozycji HP: nx6110 [EK201EA] i dolozyc 256mb ramu za 122zl, jendak zalezy mi na jak najnizszej cenie bo jar rodzice kupia mi drozszego laptopa to automatycznie dostane mniej na "przezycie" a wiadomo jak jest na studiach :lol: aha i czy ten laptop ma Wifi? Kolo ze sklepu (rozmawialem przez gg) mowil ze ma, a w tej specyfikacji nic o tym nie pisze :blink: i teraz nie wiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do cada matryca najlepiej zwykła 15", panoramiczna 15.4" tez daje rade, choc imho lepsza jest jednak zwykła 15" (w 15.4 powierzchnia robocza jest taka bardziej jajkowata)

Zreszta teraz wiekszosc budzetowych laptopow ma z regoly 15.4.

Proc nie jest az tak wazny, celek 1.5ghz starczy (o Pentium M w tej cenie nawet nie masz co marzyc) Ewentualnie Sempron - znacznie wydajniejszy choc troszke bardziej sie grzeje.

Przede wszystkim duzo ramu, dokupienie kosci 512mb to mus.

Imho te laptopy HP maja duza wade... tylko 2 gniazda USB, biorac pod uwage ze bedzesz zawsze pracował na myszce (Cad na touchpadzie to jakies zboczenie) do tego wepniesz pendrive;a i juz nie ma wolnych slotow USB ;/

Choc ten ostatni HP wydaje sie bardzo rozsadna propozycja jesli mialbys ochote czasem troche pograc, nawet moznaby sie szarpnac na jakies nowsze gierki przy tym konfigu Semp3100 i ATIx300

Z tych co podales ja wybrałbym chyba jakiegos Asusa lub tego IBM, choc warto chyba jeszcze rozejrzec sie za jakimis modelami Fujitsu i Toshiby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(o Pentium M w tej cenie nawet nie masz co marzyc)

owszem, jest możliwość w tej cenie kupna laptopa na Pentium M Acer z Pentium M za 2840zł

co innego, że nie warto w tego acera inwestować bo baterie ma tak słabą że wytrzymuje tylko wg producenta 2 godziny, czyli w realu jakąś godzinę i to pomimo pentium M.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam;) odswiezam moj temat, poniewaz mam kolejna wg mnie dobra "opcje" mianowicie Toshiba A100-528, ktora kosztuje w aktualnej ofercie makro 2846,26 przy dogodnych ratach (20 bez kosztow), tylko brak jej wifi:( i w zwiazku z tym chcialbym zapytac sie jak mozna dolozyc karte wifi zeby w miare dobrze smigala i jakie bylyby koszta dolozenia takiej karty;) aha i co wg Was jest warty ten lapek i czy wart jest tych pieniedzy(wg mnie jest ok) :rolleyes:

P.S minal juz spory okres czasu od kiedy zaczalem myslec o laptopie a dalej jestem bez:( ale nie chce kupic czegos czego bede zalowal... i faktem jest ze mi sie bardzo nie spieszy... jakby sie trafila jakas super promocja to bym bral... a narazie tylko przegladam oferty roznych "syfmarketow"..

aha i jeszcze co zauwazylem w ofercie jest napisane ze ma "pamiec 512 MB DDR2" a na stronie toshiby w specyfikacji KLIK pisze ze ma 256MB... czy to jest blad w druku gazetki?

Edytowane przez adraw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam;) odswiezam moj temat, poniewaz mam kolejna wg mnie dobra "opcje" mianowicie Toshiba A100-528, ktora kosztuje w aktualnej ofercie makro 2846,26 przy dogodnych ratach (20 bez kosztow), tylko brak jej wifi:( i w zwiazku z tym chcialbym zapytac sie jak mozna dolozyc karte wifi zeby w miare dobrze smigala i jakie bylyby koszta dolozenia takiej karty;) aha i co wg Was jest warty ten lapek i czy wart jest tych pieniedzy(wg mnie jest ok) :rolleyes:

P.S minal juz spory okres czasu od kiedy zaczalem myslec o laptopie a dalej jestem bez:( ale nie chce kupic czegos czego bede zalowal... i faktem jest ze mi sie bardzo nie spieszy... jakby sie trafila jakas super promocja to bym bral... a narazie tylko przegladam oferty roznych "syfmarketow"..

aha i jeszcze co zauwazylem w ofercie jest napisane ze ma "pamiec 512 MB DDR2" a na stronie toshiby w specyfikacji KLIK pisze ze ma 256MB... czy to jest blad w druku gazetki?

O możliwosci zainstalowania karty WiFi piszę trochę niżej.

Ilosć pamięcji 512MB (pewnie sklep w swej ofercje dokłada te 256MB, bo można kupić za 2740).

Więcej o tym laptopie w dziale głównym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a faktycznie;) nie zauwazylem nawet... to troche drogo wyjdzie zamontowanie wifi do wewtnatrz:(.. teraz bede szukal o jakosci kart na PCMICA i cenach;) jak komus sie nudzi to moze napisac cos o nich;)

Pozdrawiam.

czy taka karta na PCMICA wystaje cos poza obudowe? na allegro takie katy chodza nawet za 60zl.. co one sa warte? bedzie mi taka karta lapala mieszkanie ~100m^2 i jak w ogole sie sprawuja takie "dokladane" karty?

Edytowane przez adraw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi