lori129 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Witam! Chciałbym przenieść kawałek pracy na linuxa i jest problem z obsługą urządzenia wielofunkcyjnego Lexmark X5150. Wiem, że MandrakeLinux(jeszcze nie było mandrivy) nie obsługiwał tego sprzętu, a niechce na darmo ściągać wielu dystrybucji i sprawdzać czy działa i mam pytanko czy to urządzenie będzie obsługiwane ?? Pytanie nr.2: Na stronie producenta znalazłem sterowniki do Caldera OpenLinux - będą one kompatybilne z jakąś inną dystrybucją ?? P.S Zastanawiam się nad przejściem na MandrivaLinux (głównie zależy mi na prostym interfejsie, aby rodzice mieli łatwiej :razz: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 a to co znalazłeś to jest rpm czy tar.gz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 No właśnie dziwny jest ten plik bo ma rozszerzenie *.HQX A przy info do pliku pisze "System operacyjny: Caldera OpenLinux, Mac OS X 10.1.5" więc w sumie sam niewiem oco tu chodzi. LINK do info do pliku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) a to nie czasem do jabłuszek ten plik ? a na dole znalazłem toto: http://www.lexmark.com/publications/pdfs/p...ivers/en/ug.pdf PS moze Caldera ma jakomś wtycke od jabłek ? - nie wiem. (no jak caldera ma to moje gentoo tez musi miec :):):) ) Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez bartmarian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Niewiem. Wogóle dziwni informatycy pracują w lexie. Był napis "Unix/Linux" a pod napisem "Caldera OpenLinux" więc weszłem, ale przeczytałem w description pliku, że dla Mac OS 9x / 10x i wcisnąłem szczegóły, a tam pisze, że Caldera OpenLinux/ Mac OS. Kompletnie niewiem o co chodzi, a drukarka(skaner zresztą też) przydałaby mi sie pod leniuchem, bo na winde bym niemusiał wchodzić - jak narazie jedyna dla mnie przeszkoda :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 a wogóle probowałeś drukować z PCL6 albo Postscript ( z CUPS ) na tę drukarkę ? bo są szanse że zadziała, nie wiem jak z skanerem... tu może być gorzej, ale nie musi. Jakie języki (drukowania) obsługuje ten multisprzęt ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Korzystałem z CUPS, znaczy się próbowałem wybrać jakąś drukarke, ale dalej nic niedrukowało. Jednak ściągnę MandrivaLinux i dopiero będę szukał i testował w praktyce, bo widze, że mizernie coś to wygląda. A języki drukowania to nie bardzo rozumiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 ustal sobie jakie języki/język obsługuje Twój Lexmark - będzie łatwiej PCL5, PCL6, Postscript (poziom 1,2czy3 - wątpię że w ogóle postscripta, ale, ale..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Z tego co się naczytałem to Lexmarki obsługują PCL5, PCL6. Ale na oficjalnej stronie lexmarka nawet nie ma szukarki i informacji o produktach wycofanych, więc trzeba wierzyć w google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 ja bym sprobował CUPS + Foomatic/foo2zjs albo jakiś inny *.ppd co wspomaga PCL-a możesz jeszcze poszukać w roznych dystrybucjach *.ppd do tego Lexmarka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Z linux.pl odpisał mi ktoś z pomocy z informacją, że niema sterowników do tego lexmarka i zamieścił tego LINKA. Ale jak będę miał linuksa to popróbuje(a, jak!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 o jasne, to pewnie z tąd mogą rodzić się mity :-) przecie to post z przed dwóch lat, www.cups.org nie spał w tym czasiem swoją drogą dobrze że post nie ma 10 lat :-) ja bym na Twoim miejscu zainstalował mandarynkę albo susła (albo opensusła) i popatrzył z różnymi sterownikami - tu mi się przypomina jakiś xero-drukarek minolty, miał nie działać pod linux - śmiga, instaluję klientom różne rzeczy w biurach pod linux, jak dotąd z kilkunastu panasoników, minolt, hp (no to chyba nie za dobry przyklad hehe) działa każda, no o ile jest zasilanie... Ja bym próbował i tyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Nawet nie patrzałem na date postu. Wkońcu link z wiarygodnego źródła dostałem:). Może w tydzień ściągnę Mandrive 3GB;/(przy 16kb/s chyba się wyrobie) i poprubuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 http://www.linuxprinting.org/lexmark-faq.html#s_5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartmarian Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 a na dola znalazłem: Last Updated: 30 Mar 2003 to może ja poszukam czegoś z poprzedniego stulecia :-) bez urazy ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...