bartmarian Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 O tuż ongiś, podłączyłem hdd 200GB do b.starego 166mmx, bios widział tylko dyski do 8G, więc dysk wyłączyłem w bios (bo się inaczej nie podnosił) ale linux ładnie widział 200G - fajnie. Teraz mam płytkę z nForce3 pod 939, kłamczuchy podają że płyta obsługuje 4GB pamięci, ale niestety nie każdą pamięć umie zaaaadresować, no a mi zaadresował bios 3,5G(jak miałem 2G w czterech kostkach było spoko, slocik działa), "global servis" twierdzi żebym sobie coś wyjmnoł z komputera... wyjmę, płytę, niedługo... ale interesuje mnie czy jak podam w grub'asie ze mam 4G to czy linux ma szansę korzystać z tej pamięci ? czy raczej tylko narozrabiam ? (w głowie świta że kiedyś się podawało jakiś parametr - akurat do lilo, no ale pewnie grub'as też takie coś ma) Pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Movi Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Jeśli używasz gentoo to emerge -av gentoo-sources genkernel genkernel --menuconfig all i tutaj włączasz sobie ładnie w Processor Type and Features "High Memory Support" 4GB i wio banan. wychodzisz z zapisaniem konfiga, czekasz, konfigujesz bootloadera, init 6 i enjoy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...