bartas39 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 (edytowane) Zrobiłem sobie systemik w nLicie i chce zrobić uaktualnienie (zalecane) czyli poprostu reinstalke na obecny system. Chciałem zrobić format ale, ponieważ mój lapek jest bez działających napędów (wew. dvd i flop) mogę tylko przeinstalować system dzięki zewnętrznej nagrywarce na usb (btw. nie wykrywa jej bios). Przechodząc do meritum: 1) czy obecne dane (głównie zainstalowane programy) będą działać poprawnie? 2) czy rejestr będzie nadpisany nowym rejestrem? 3) czy pozostaną na dysku śmieci po starej instalacji (czyli puki co obecnej), i czy system zostanie "nadpisany" tzn. czy to co wywaliłem nLitem (outlook, messenger itp.) będzie mimo wszystko na dysku? 4) czy może lepiej odinstalować wszystkie obecnie zainstalowane programy i dopiero zrobić reinstalke? I JESZCZE DO OSÓB, KTÓRE UŻYWAŁY nLITA: Co oznaczają atrybuty -allow-multidot -relaxed-filenames -allow-leading-dots -N -l -d -D -joliet-long -duplicates-once -no-emul-boot -b boot.bin -hide boot.bin -hide boot.catalog??? Bo pod koniec tworzenia systemu jest opcja: "Jeśli chcesz zmienić sektor rozruchowy nadaj plikowi nazwę boot.ini i skopiuj do folderu instalacyjnego Windows i386" Nie bardzo wiem o co tu chodzi... Proszę o wyjaśnienie Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Minęło już trochę od napisania poprzedniego postu ale 0 odpowiedzi... nie wiem czy to zbyt banalne pytania czy może w drugą stronę, tzn. że nikt nie wie ale coś mi się nie chce w to wierzyć <_< Może jednak ktoś pomoże? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) jeżeli masz działający system to możesz wykonać pełną reinstalacje systemu, nawet jeżeli BIOS nie wykrywa napędu CD, jak to robić ?, wystarczy uruchomić instalator nowego systemu z poziomu już istniejącego systemu (po włożeniu płyty CD do napędu pojawia się ekran powitalny z opcją instalacji systemu) wybrać opcje świeżej instalacji oraz wskazać żeby wszystkie niezbędne pliki podczas instalacji, zostały skopiowane z płyty CD na dysk, potem wystarczy wykonać ponowny rozruch i przeprowadzić instalacje podczas procesu nadinstalowania (instalacje naprawcza), wszystkie pliki systemowe i część rejestru należącego jedyne do systemu zostaną zastąpione nowymi z płyt, natomiast cały rejestr użytkownika: HKEY_CURRENT_USER zostanie bez zmienna cała zawartość foldera: Documents and Settings, Program Files, z wyjątkiem elementów będących własnością systemu zostanie nie naruszony), czyli po takiej instalacji większość słabo zakorzenionych w systemie programów powinna działać poprawnie (wszystkie obecne przed instalacją pliki zostaną tam nadal), wszystkie dane użytkownika pozostaną nie naruszone podczas instalacji całkowitej (w miejscu gdzie system juz jest) wszystkie pliki rejestru oraz pliki systemowe zostaną zastąpione nowymi z płyty, tutaj również system nie usuwa tego czego nie musi zastąpić nowymi plikami Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Dzięki wielkie za odpowiedź :) a możesz jeszcze dokładniej napisać apropos: 3) czy pozostaną na dysku śmieci po starej instalacji (czyli puki co obecnej), i czy system zostanie "nadpisany" tzn. czy to co wywaliłem nLitem (outlook, messenger itp.) będzie mimo wszystko na dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Same pliki na dysku pozostaną bo Lite usuwa z procedury instalacji, polecenie instalacji ale nie dodaje polecenia żeby folder usunąć (jeżeli on tam jest), cały rejestr będzie nowy, więc po zakończeniu instalacji wystarczy usunąć katalogi z nie używanymi programami i gotowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Rozumiem, a jeszcze taka sprawa... pisząc "instalacja naprawcza" masz na myśli uaktualnienie (zalecane), i "instalacja całkowita" to nowa instalacja (zaawansowane) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Rozumiem, a jeszcze taka sprawa... pisząc "instalacja naprawcza" masz na myśli uaktualnienie (zalecane), i "instalacja całkowita" to nowa instalacja (zaawansowane) ?jeżeli instalator wykryję na dysku jakąś instalacje systemu pyta się co z tym zrobić: instalować dalej, naprawić istniejącą instalacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Dzięki wielkie Zawadaki :) Przyszła mi do głowy jeszcze jedna opcja, dało by rade jakoś zainstalować system z wirtualnego dysku? Lub może masz jeszcze jakiś pomysł, jak mógłbym (najlepiej z formatem) zainstalować winde? Tylko miej na uwadze że flop i wew. napęd nie działają :wink: Pozdro Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez bartas39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Dzięki wielkie Zawadaki :) Przyszła mi do głowy jeszcze jedna opcja, dało by rade jakoś zainstalować system z wirtualnego dysku? Lub może masz jeszcze jakiś pomysł, jak mógłbym (najlepiej z formatem) zainstalować winde? Tylko miej na uwadze że flop i wew. napęd nie działają :wink: Pozdro na etapie instalacji graficznej (na starym systemie) możesz używać każdego źródła instalacji z formatem będzie raczej trudno gdyż instalator nowego systemu startuje wykorzystując stary system, musiał byś sformatować jakąś partycje w FAT z opcją "utwórz dysk startowy systemu DOS" ustawić tą partycje jako aktywną uruchomić komputer i następnie uruchomić ręcznie instalator (w takiej sytuacji wystarczy skopiować zawartość płyty na dowolną partycje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 z formatem będzie raczej trudno gdyż instalator nowego systemu startuje wykorzystując stary system, musiał byś sformatować jakąś partycje w FAT z opcją "utwórz dysk startowy systemu DOS" ustawić tą partycje jako aktywną uruchomić komputer i następnie uruchomić ręcznie instalator (w takiej sytuacji wystarczy skopiować zawartość płyty na dowolną partycje)Możesz to dokładniej krok po kroku mi wytłumaczyć... czym sformatować, jak utworzyć dysk startowy DOS'a (mam nadzieje, że nie masz na myśli dyskietki :wink: ) jak ustawić partycję jako aktywną itd. Dzięki z góry! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 to jest najprostszy sposób na czystą instalacje systemu, bez wykorzystania CD/FDD, formatowania itd... będziesz potrzebował dwóch partycji C: (na tej jest już system) oraz D: (na tą kopiujesz zawartości płyty instalacyjnej systemu, litera dysku jest jedynie przykładem możesz wykorzystać kadzą partycje które pomieści zawartość płyty instalacyjnej oraz system ~1,2GB), żadnej partycji nie trzeba formatować uruchamiasz graficzny instalator systemu (plik SETUP.exe) zaznaczasz ze chcesz wykonać nową instalacje, oraz w opcjach zaawansowanych instalacji zaznaczasz ze chcesz wybrać ręcznie miejsce na którym nowy system zostanie zainstalowany, instalator wykonuje to co koniecznie kończy proce i restartuje komputer, uruchamia się instalator tekstowy, teraz wybierasz gdzie ma zostać zainstalowany nowy system (wybierasz dysk np: D:), instalator wykonuje cała instalacje i po jej zakończeniu masz dwa w pełni sprawne systemu jeden na dysku C: a drugi na dysku np: D:, uruchamiasz ten z dysku D: następnie jak system się już uruchomi usuwasz z dysku C: katalogi Windows, Program Files, Documents and Settings, (czyli cały stary system z dysku C:) po usunięciu powyższych katalogów masz znowu jeden system na dysku np.: D:, następnie uruchamiasz instalator systemu (plik SETUP.exe na dyskunp: D:, procedura podobne jak wyżej) kiedy uruchomi się instalator trybu tekstowego wybierasz dysk C: jako miejsce instalacji nowego systemu, kiedy instalator zakończy prace masz znowu dwa systemy, na dysku np: D: oraz na dysku C: nowiutki system zrobiony przy pomocy Lite, tera wystarczy usunąć z dysku np: D: katalogi: Windows, Program Files, Documents and Settings, rzeby pozbyć się systemu pomocniczego instalacja zakończona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Czesc, dzieki za info i instrukcję, ale lapek padł doszczetnie (płyta sie spaliła) i problem już nie aktualny :wink: mam nowego lapka i wszystko gra i buczy. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...