Skocz do zawartości
radox

Temperatura Dysku Za Wysoka!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dysk WDC 160GB SE i temperatura siega mi do 60C i to bez gier w stanie praktycznie bez użycia. Rozkręciłem obudowę dysk niestety jest gorący moze być te 60C. Poradzcie co można zrobić?? Dysk jest na gwarancji

Aha w S.M.A.R.T jest tak

10 Raw Read Error Rate 200 0 Very good

3 Spin Up Time 190 3491 Normal

10 Start/Stop Count 1 00 138 Very good

10 Reallocated Sector Count 200 0 Very good

10 Seek Error Rate 200 0 Very good

6 Power On Hours Count 99 954 Good

10 Spin Retry Count 100 0 Very good

10 Calibration Retry Count 100 0 Very good

10 Power Cycle Count 100 133 Very good

3 Unknown attribute 190 50 50 Normal

10 Reallocated Event Count 200 0 Very good

10 Current Pending Sector 200 0 Very good

10 Offline Uncorrectable Sector Count200 0 Very good

10 Ultra DMA CRC Error Rate 200 0 Very good

10 Write Error Rate 200 0 Very good

Edytowane przez radox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze bys tak nawiew na niego zrobił?! Ja mam wersje 80G i patrze w tej chwili na jego temp . wynosi - 28st. Zaskoczenie! :)

I zeby tak zakładac na nowo temat.. eh całe sczescie przechodze do innego forum ;)

ps. teraz wiem ze dyskow na allegro nei ebde kupował, jak ludzie tak nie dbaja o swoje cacka :P ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentylacja obudowy nie jest najgorsza temp płyty 25C temp CPU 35C jest dodatkowy wiatraczek z tyłu plus z boku otwory wentylacyjne

To może ktoś mi doradzi jakiś niedrogi wentylatorek na dysk? Moze coś z Allegro?

Edytowane przez radox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a owiewu wokoł dysku nie ma..? ;) u mnie na dysk wieje z wiatraka z obudowy.. w zasadzie. Obadaj sytuacje u siebie, jesli mozesz to zamontuj jakis wentylator 80tke.. przed samym dyskiem w koszuczku ;) bez doszukiwania sie w cuda mozna kupic wolno obrotowy wentylek ;) Co by nie narazac sie na koszty .. lepiej kupic cos taniego a rezultat powinien byc bardzo pozytywny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie napisałem do serwisu gwarancyjnego i odpisali mi tak

"Jeśli dysk pracuje normalnie- nie ma powodu do niepokoju. Gdyby dysk zaczął wykazywaćź jakieś błędy podczas pracy - wtedy powinien Pan zgłosić dysk do reklamacji jeśli jednak dysk pracuje normalnie nie ma powodu do zmartwień!.""

I co wy na to??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jesli SMART.. jest w normie to po co oddawac na gwarancje? Posiada dysk ktory podczas pracy lubi sie nagrzac, a jesli odprowadzanie ciepła jest utrudnione to sie grzeja te caviary. Jak miałem stara obudowe i nie chłodziłem go niczym to spodkojnie temp wzrastała do ponad 50 stopni podczas "mielenia"

CO my na to? ja na to - zacznij go chłodzic, cichy, wolnoobrotowy wiatraczek ostawiony przed dyskiem w koszyczku .. badz inaczej i po problemie.

Edytowane przez Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi