radox Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam dysk WDC 160GB SE i temperatura siega mi do 60C i to bez gier w stanie praktycznie bez użycia. Rozkręciłem obudowę dysk niestety jest gorący moze być te 60C. Poradzcie co można zrobić?? Dysk jest na gwarancji Aha w S.M.A.R.T jest tak 10 Raw Read Error Rate 200 0 Very good 3 Spin Up Time 190 3491 Normal 10 Start/Stop Count 1 00 138 Very good 10 Reallocated Sector Count 200 0 Very good 10 Seek Error Rate 200 0 Very good 6 Power On Hours Count 99 954 Good 10 Spin Retry Count 100 0 Very good 10 Calibration Retry Count 100 0 Very good 10 Power Cycle Count 100 133 Very good 3 Unknown attribute 190 50 50 Normal 10 Reallocated Event Count 200 0 Very good 10 Current Pending Sector 200 0 Very good 10 Offline Uncorrectable Sector Count200 0 Very good 10 Ultra DMA CRC Error Rate 200 0 Very good 10 Write Error Rate 200 0 Very good Edytowane 23 Kwietnia 2006 przez radox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Moze bys tak nawiew na niego zrobił?! Ja mam wersje 80G i patrze w tej chwili na jego temp . wynosi - 28st. Zaskoczenie! :) I zeby tak zakładac na nowo temat.. eh całe sczescie przechodze do innego forum ;) ps. teraz wiem ze dyskow na allegro nei ebde kupował, jak ludzie tak nie dbaja o swoje cacka :P ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radox Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Ale chyba się nie mylę że temperatura dysku nie powinna być tak wysoka i nawiew taka naprawdę nie powinien być konieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Jesli masz dupna wentylacje w obudowie a dysk pracuje to 60 stopni jest mozliwe. Nie pomyslałes zeby sprawdzic czy dysk nie przekłamuja odczytów temp? Choc z reszta napisałes przeciez "dysk niestety jest gorący" .. wiec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radox Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 (edytowane) wentylacja obudowy nie jest najgorsza temp płyty 25C temp CPU 35C jest dodatkowy wiatraczek z tyłu plus z boku otwory wentylacyjne To może ktoś mi doradzi jakiś niedrogi wentylatorek na dysk? Moze coś z Allegro? Edytowane 23 Kwietnia 2006 przez radox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Hmm a owiewu wokoł dysku nie ma..? ;) u mnie na dysk wieje z wiatraka z obudowy.. w zasadzie. Obadaj sytuacje u siebie, jesli mozesz to zamontuj jakis wentylator 80tke.. przed samym dyskiem w koszuczku ;) bez doszukiwania sie w cuda mozna kupic wolno obrotowy wentylek ;) Co by nie narazac sie na koszty .. lepiej kupic cos taniego a rezultat powinien byc bardzo pozytywny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=197601 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radox Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Niestety jak napisalem wyzej dysk nagrzewa sie od 36C do 60C sprawdziłem dotykiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Jeśli faktycznie temperatura dysku zgadza się z odczytem (jest gorący) to zacznij robić kopie danych póki jeszcze działa ! Oddaj go na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radox Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Właśnie napisałem do serwisu gwarancyjnego i odpisali mi tak "Jeśli dysk pracuje normalnie- nie ma powodu do niepokoju. Gdyby dysk zaczął wykazywaćź jakieś błędy podczas pracy - wtedy powinien Pan zgłosić dysk do reklamacji jeśli jednak dysk pracuje normalnie nie ma powodu do zmartwień!."" I co wy na to?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) Ale jesli SMART.. jest w normie to po co oddawac na gwarancje? Posiada dysk ktory podczas pracy lubi sie nagrzac, a jesli odprowadzanie ciepła jest utrudnione to sie grzeja te caviary. Jak miałem stara obudowe i nie chłodziłem go niczym to spodkojnie temp wzrastała do ponad 50 stopni podczas "mielenia" CO my na to? ja na to - zacznij go chłodzic, cichy, wolnoobrotowy wiatraczek ostawiony przed dyskiem w koszyczku .. badz inaczej i po problemie. Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radox Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 W takim razie zakupilem sobie wiatraczek REVOLTEC Hard Drive Freezer . ma nadzieje ze bedzie mi służył:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...