Krootki Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Limerro, mam takie pytanko: Za parę dni będę miał taka płytę i myślę sobie o tym grzejącym się SB. Mam "zbędny" cooler CrystalORB i teraz nie wiem co lepsze: 1. Zdjąć z NB radiator i założyć go na SB, a na NB założyć tego CrystalORB-a 2. Na NB zostawić radiator tak jak jest (oprócz posmarowania srebrną pastą), a CrystalORB-a założyć na SB ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Jak Ci nie zależy na ciszy to CO na NB a radiator z NB na SB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P-i-T-E-R Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 wiem wiem nie spojrzalem ze masz 8RDA+. p.s. apropos tego programu USDM takie samo gowno jak sisoft sandra zle czyta temp. z CPU :( Ja gdzies wyczytalem ze ta plyta odczytuje temperature procesora z jednej z nozek procka, to znaczy gdzies w sockecie jest umieszczony czujnik temperatury. Przewaznie na plytach czujnik umieszczony jest wewnatrz gniazda tak ze go widac, a w epoxie go niema, wiec gdzies w koncu musi byc. Ja sie troche bawilem ta plytka i udalo mi sie uruchomic komputer, na 200x10, a mam procka A XP1700+ a0, przy napieciu 1.925. Wykonalem testy w sisoftsandrze, potem odpalilem q3 i komputer sie zwiesil. Ale to wina procka bo to za duzo dla niego juz. Probujac odpalic plytke na jak najwyzszym fsb, to post przechodzil przy fsb=220 MHz. Chwile potem sie wieszal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 To ja na 8RDA full stabilnie miałem 225, tylko asynchronicznie bo pamięci wysiadały przy 160 :(. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Limerro, mam takie pytanko: Za parę dni będę miał taka płytę i myślę sobie o tym grzejącym się SB. Mam "zbędny" cooler CrystalORB i teraz nie wiem co lepsze: 1. Zdjąć z NB radiator i założyć go na SB, a na NB założyć tego CrystalORB-a 2. Na NB zostawić radiator tak jak jest (oprócz posmarowania srebrną pastą), a CrystalORB-a założyć na SB ????? moja rada zdjac ten radiator z Northbridge - odkleic to szajstwo na ktorym sie trzyma - posmarowac pasta termoprzewodzaca i zalozyc z powrotem :) tylko skoluj sobie te plastykowe koleczki mocujace w jakims sklepie bo po zdjeciu i wlozeniu ponownym juz tak nie dociskaja radiatora. radiator ten nie nagrzewa sie znacznie i wg mnie calkowicie wystarcza do stabilnej pracy zreszta porownaj sobie jego gabaryty z innymi radiatorami na NB w plytach na NForce2 - Leadtek dal takie male gownieko ze az strach i dziala stabilnie - gorzej juz przy OC :) teraz druga sprawa czyli Southbridge: Na Forum Fumfel podal temat Zalmana NJ - radiatorek ten najlepiej dac na NB i SB :) aczkolwiek pomysl z Crystal Orbem tez nie jest zly (tyle ze halasuje) - zamontowalbym go wlasnie na mostku poludniowym a nie polnocnym :) czyli opcja 2 :) acha ten na radiator pod Southbridge to lepiej posmarowac wg mnie pasta silikonowa bo srebrna zamaze Ci cale oznaczenie i pozniej bedziesz mial problem z doczyszczeniem oznaczenia chipsetu - ale to bardziej kwestia estetyki niz chlodzenia ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Limerro, mam takie pytanko: Za parę dni będę miał taka płytę i myślę sobie o tym grzejącym się SB. Mam "zbędny" cooler CrystalORB i teraz nie wiem co lepsze: 1. Zdjąć z NB radiator i założyć go na SB, a na NB założyć tego CrystalORB-a 2. Na NB zostawić radiator tak jak jest (oprócz posmarowania srebrną pastą), a CrystalORB-a założyć na SB ????? moja rada zdjac ten radiator z Northbridge - odkleic to szajstwo na ktorym sie trzyma - posmarowac pasta termoprzewodzaca i zalozyc z powrotem :) radiator ten nie nagrzewa sie znacznie i wg mnie calkowicie wystarcza do stabilnej pracy :) teraz druga sprawa czyli Southbridge: Na Forum Fumfel podal temat Zalmana NJ - radiator na chipset firmy Zalman - powinien wystarczyc do chlodzenia Southbridge :) aczkolwiek pomysl z Crystal ORbem tez nie jest zly (tyle ze tne halas) - zamontowalbym go wlasnie na mostku poludniowym a nie polnocnym :) czyli opcja 2 :) acha ten na radiator pod Southbridge to lepiej posmarowac wg mnie pasta silikonowa bo srebrna zamaze Ci cale oznaczenie i pozniej bedziesz mial problem z doczyszczeniem oznaczenia chipsetu - ale to bardziej kwestia estetyki niz chlodzenia ;) No i z czipsetu blisko do sciezek jak bycos kapnelo to...:/. BTW a jak to jest z gwarrancja jak sobie odkleisz ta gume do zucia i zapodasz normalna paste?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 to tez :) o ile NB ma takie okragle lotnisko koloru srebrnego na srodku chipsetu i ma jeszcze malutka krawedz dookola - jak " Patelnia" w S-cu :) ,co ulatwia rozprowadzenie pasty, to SB juz takiego czegos nie ma niestety i pasta z latwoscia moze wyplynac na sciezki polaczeniowe i plyte ; nie wiem jak z tymi pastami z dodatkami srebra, ale pewnie moga spowodowac zwarcie :/ co do gwarancji to nie wiem ale ja nie nalozylem tej pasty cwierc tony zeby sie wylewala na krawedzie i byla widoczna :) wszystko wyglada tak jak bylo przy kupnie - zreszta radiator nie padnie na plycie hehe ;) a jak padnie chipset to plyta nie wstanie a jak nie wstanie to pewnie od reki wymieniaja na nowa bo naprawa i tak sie nie oplaca :) a w ogole skoro producent daje otwory na chlodzenie SB i NB to dopuszcza wg mnie taka modyfikacje zrobiona przez usera plyty :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 w Gral`u napisali ze plyty beda na poczatku lutego albo w polowie 8O 8O 8O !!!!!!!!. Za to w pronoxie beda w srode :-), tak napisal mi gosc. Matka ma jakiegos znajomego z działalnoscia gospodarcza :) zwiazana z informatyka to prawdopodobnei on mi ja wezmie. O tyle dobrze :-) Jest jakas nadzieja...hehe to tak BTW ;-) ps. cena 427 zł netto. To wychodzi 520 brutto, nie najgorzej :P :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 W siriusie będą w czwartek-piątek :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 to dobrze ze kupilem mam spokoj juz hehe:) a co do 520 zl cena brutto to bez marzy podmiotu sprzedajacego wiec nie tak kolorowo no chyba ze ma sie znajomych ;-))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Może mi ktoś podać wymiary tej płytki: wys i szer. bo jakoś na stronie producenta nie ma :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 ja powiem tylko ze niewielka jest i swobodnie weszla do niewielkiej budy Enlight'a jaka mam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Może mi ktoś podać wymiary tej płytki: wys i szer. bo jakoś na stronie producenta nie ma :(Jest jak twoja MSI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 pytanko do posiadaczy Epoxa !!! jaki kod pokazuje Wam debug card po zabootowaniu systemu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 lagier - 8rda+ ma inny mostek poludniowy od 8rda przynajmniej napisy sie roznia ;-) a jest jakakolwiek roznica w wydajnosci pomiedzy tymi dwoma modelami?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Może mi ktoś podać wymiary tej płytki: wys i szer. bo jakoś na stronie producenta nie ma :(Jest jak twoja MSI.No to dobrze, bo ta moja <span style="color:red;">[ciach!]</span>a obudowa jest troszke przykrótka :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 lagier - 8rda+ ma inny mostek poludniowy od 8rda przynajmniej napisy sie roznia ;-) a jest jakakolwiek roznica w wydajnosci pomiedzy tymi dwoma modelami?? nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 pytanko do posiadaczy Epoxa !!! jaki kod pokazuje Wam debug card po zabootowaniu systemu ?? chyba 81, choc pewnosci nie mam, a wylaczac kompa mi sie nie chce na razie ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 pytanko do posiadaczy Epoxa !!! jaki kod pokazuje Wam debug card po zabootowaniu systemu ?? Z tego co pamiętam to FF (fszystko fporzo:)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 pytanko do posiadaczy Epoxa !!! jaki kod pokazuje Wam debug card po zabootowaniu systemu ?? Z tego co pamiętam to FF (fszystko fporzo:)) rzeczywiscie FF sie pojawia jak jest juz wszystko zaladowane, a kod 81 jest ostanim kodem informacyjnym, czyli jak dojdzie do tego momentu, to jest ok ze sprzetem ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 a ja rządze :D dzisiaj zamowilem TU tego kozackiego Epoxa EP-8RDA+ za 569 z przesylka :) i uwazam ze to nie duza w porównaniu z innymi sklepami :) np. barw :P za 609 lul !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 rządź mistrzu rządź :-). Ale wczoraj dostalem maila od gral'a ze plyty u nich beda na poczatku lutego albo w polowie (juz na pewno) tak podobno mowil producent. Napisalem ze to dziwne bo mnie napisali co innego ze beda w srode. I dzisiaj znow gral napisal "rzeczywiscie" :-). hehehe - rządź dalej :-) tylko nie wiem jak dlugp.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 patrzylem na sklep Grala i jest ze plyta jest dostepna -albo zbieraja zamowienia albo rzeczywiscie maja na stanie :) tak czy siak zycze powodzenia kupujacym - mialem jednak fuksa ze dorwalem to mobo :) a teraz czekam na Hercules 8500 LE i 256 ddr 333 Twin Mos - to dopiero bedzie jazda ihaaaaaaaaaaa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 patrzylem na sklep Grala i jest ze plyta jest dostepna -albo zbieraja zamowienia albo rzeczywiscie maja na stanie :) tak czy siak zycze powodzenia kupujacym - mialem jednak fuksa ze dorwalem to mobo :) a teraz czekam na Hercules 8500 LE i 256 ddr 333 Twin Mos - to dopiero bedzie jazda ihaaaaaaaaaaa :) heh, wiesz, ze ja myslalem, zeby kupic to samo? ;D nie chce mi sie czekac na 8rga+, wiec chyba zakupie 8rda, albo 8rda+, do tego 256MB TwinMOS 333 oraz wlasnie te grafike :D tylko powiedz mi, ile ona kosztuje, bo nie wiem, czy mi starczy :( i czy warto dla tego dzwieku doplacac 80 prawie zlotych? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBa Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 u nas już są obie wersje płyt :lol: http://sklep.tweak.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 u nas już są obie wersje płyt :lol: http://sklep.tweak.plale 8rga+ nie ma :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 A ja mam pytanko: w jakim zakresie mozna regulowac VCore na tej plycie ? Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 A ja mam pytanko: w jakim zakresie mozna regulowac VCore na tej plycie ? Pozdro Dexter 1.4-2.2 ze skokiem 0.25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Cienko :cry: cienko w dol :lol: Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 (fszystko fporzo:)) hahahaha dobre :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...