Skocz do zawartości
spavatch

Jak Mam Interpretowac Te Odczyty Z Everesta?

Rekomendowane odpowiedzi

1. Podaj jaki masz sprzet

2. Dotkij radiatora procka i sprawdz czy jest taki cieply.

3. sprawdz temp. w biosie

Ad. 1. Barton 2500+ aktualnie @2.33 GHz (@2.50 programy lubia sie same zamykac, zakladam ze to od tego ciepla :roll:)

Ad. 2. Dotknalem, nadal mam slady zeberek na opuszkach palcow :P

Ad. 3. Nie ma sensu, wiadomo ze bedzie nizsza bo to jest temperatura pod Prime95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka masz temperature otoczenia w budzie? Masz jakis wyciag cieplego powietrza z budy? Sprawdz temperatury przy otwartym boku.

Jaki masz cooler na procku? Czy nie wypada wymienic na cos lepszego?

Temperatura w pokoju wynosi 22 st. C a bok jest otwarty "by default" ;). Radiator jest faktycznie wiekowy, HHC-001 z wlasnymi przerobkami (dla przypomnienia - czysta miedz, cieplowody), ale i tak w porownaniu do seryjnego wiatraka AMD roznica bedzie jak niebo a ziemia :).

post-1165-1145805399_thumb.jpg

Ale wracajac do meritum - ktoremu odczytowi wierzyc - z termistora czy z diody? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sluchal biosu.

Porownaj temp. idle w biosie i everescie i tymi sie kieruj. Tak czy siak masz straszne upał na CPU. Ja bym ci radzil sobie sprawic jakis konkretny cooler.

W biosie mam temperature z diody czyli 50-55 st. C. A co do nowego coolera to tez o tym myslalem (tego zmontowalem dla 1700+ @2.0 w czasach gdy ponoc najlepszy Volcano 7+ byl od niego slabszy o pare st. C) ale obawiam sie ze nawet jak zainwestuje w SI-97 wiele sie nie zmieni :?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AC freezer nie pasuje (bez przeróbek) na socket A, masz pastę termo. na procku, zobacz czy radiator napewno dobrze przylega do jadra, zaktualizuj bios do najnowszej wersji, jeśli to nie pomoże to najprawdopodobniej przekłamuje czujnik płyty głównej, druga sprawa że barton nie ma czujnika wewnątrz procesora (diody) tylko czujnik znajduje sie na płycie głównej ( dziura w sockecie zawiera ten czujnik), stąd też w zależności od jego wykalibrowania płyta wskazuje błędnie temperaturę a ten sam procesor może dawać różne wskazania na różnych płytach glównych, poza tym nie widziałem żeby barton pracował stabilnie w takiej temperaturze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fryzjerek podobno na socket a za bardzo się nie sprawdza, ja miałem pentagrama qc-80cu i spoko dawał radę na bartonie podkręconym na 2300mhz, finy na tym radiatorze co masz nie są czasem pozatykane kurzem

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo Scythe catana Al

Nie wierze zeby taka aluminiowa tandeta byla wydajniejsza... :roll:

masz pastę termo. na procku, zobacz czy radiator napewno dobrze przylega do jadra, zaktualizuj bios do najnowszej wersji

Paste mam (to chyba oczywiste :roll:), zobaczyc czy dobrze przylega bedzie raczej trudno (nie bardzo sobie wyobrazam jak zajrzec pod zamontowany radiator ;)) a bios mam najnowszy.

ptys ale jak zeberka ma tak gorace e mu skura z palucha na nich zostaje to chyba proc dobrze oddaje cieplo. Jak dla mnie to za malo wydajny cooler.

Cooler jest wydajny i to bardzo - wystarczy otworzyc okno i skierowac silny strumien powietrza w strone komputera a temperatura spada z 80 do 59 st. :P. Jesli czegos mu brakuje to silnego powiewu swiezego powietrza. Tylko jakos sobie nie wyobrazam zeby do konwertera 60->80 przypinac drugi konwerter 80->120... :lol:

finy na tym radiatorze co masz nie są czasem pozatykane kurzem

Istotnie, troszke sie go na wierzchu nazbieralo (miedzy wentylatorem a radiatorem) ale tragedii nie ma. Z doswiadczenia wiem ze solidne wyczyszczenie radiatora i nalozenie swiezej pasty nie daje wiecej jak 3-5 st. C roznicy wiec przyczyna musi lezec gdzie indziej.

Moze mnie po prostu przesladuje jakis paskudny pech? W sumie mi sie wszystko przegrzewa! Samochod, komputer, nawet komorka w co cieplejsze dni... :roll:

Edytowane przez spavatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do twojego radiatorka na proca

ten niebieski plastik to jest jakas nakladka na radiator by mozna bylo przykrecic wiekszej srednicy wentyl? bo na boxie mam 70x70 i nie mozna znalesc zadnego wentyla a jak dobrze mi sie wydaje ze to jakas nakladka to bym byl ucieszony :) :D

Edytowane przez Jooseeph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do twojego radiatorka na proca

ten niebieski plastik to jest jakas nakladka na radiator by mozna bylo przykrecic wiekszej srednicy wentyl?

Dokladnie tak. Musialem to zastosowac bo przy oryginalnym smigle 8000 RPM nie dalo sie wytrzymac nawet po zredukowaniu predkosci do 5000 :roll:. Nie pamietam juz dokladnie producenta tego ustrojstwa, bodajze Thermaltake, ale aktualnie takie lejki produkuje Revoltec. Tyle tylko ze to jest przejsciowka z 60 na 80 mm, z 70 mm jeszcze nie widzialem... :?

Edytowane przez spavatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj jakichs testow najlepiej. www.google.pl ci pomoze ;)

Tam juz szukalem. Sek w tym ze kazdy test jest robiony na innej maszynie, a wiec w innych warunkach. To troche tak jakby porownywac osiagi Malucha w prozni i Porsche w atmosferze kilkukrotnie gestszej niz ziemska i dziwic sie ze Fiacior bedzie lepiej przyspieszal :?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nietypowy konwerter można zrobić z tekturki- nie jest to żadna filozofija :). Ja bym jak zwykle najpierw podłączył coś dużego i sprawdził jak działa powiedzmy z 120 Fanderem (przyczepionym na przykład przy pomocy druta :) ). Z tego co mi wiadomo wydajność Si-97 i katany jest zbliżona, przy czym scythe powinien być trochę cichszy i chłodniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nietypowy konwerter można zrobić z tekturki- nie jest to żadna filozofija :).

Kiedys probowalem, straszna druciarnia :?.

Ja bym jak zwykle najpierw podłączył coś dużego i sprawdził jak działa powiedzmy z 120 Fanderem (przyczepionym na przykład przy pomocy druta :) ).

Ale do czego, do mojego czy do jednego z wyzej wymienionych?

Z tego co mi wiadomo wydajność Si-97 i katany jest zbliżona, przy czym scythe powinien być trochę cichszy i chłodniejszy.

Czyli raczej Katana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi