Skocz do zawartości
seraphine

Jaki Tuner Satelitarny (dvb-s) Do Kompa?

Rekomendowane odpowiedzi

szukam jakiegoś tunerka w rozsądnej cenie... tylko nie mam pojęcia jak to jest z jakościa... wiem, że niektore mają sprzętową dekompresję mpeg2, ale przy obecnych komputerach to chyba jest zbyteczne... interesuje mnie tunerek który współpracuje z "alternatywnym oprogramowaniem" :legal:

zastanawia mnie też, jak to jest z jakością... czy obraz jest zawsze ostry, czy jak w starych analogowych kartach tv zdarza się "poziome rozsuwanie obrazu"? (w koncu to strumien mpeg2 i nie powinno to miec miejsca... chyba?).

narazie szukam karty na dvb-s, chociaż jeżeli ktos zetknął się już z dvb-s2, to też bym chętnie na ten temat poczytał (jakie wrażenia i jakie ceny - bo słyszalem o 200+ €).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj bylo ;)

Kazda karta dvb dziala jako mostek miedzy lnb a tym co widzisz. Calosc jest rozwiazywana programowa. Kup SkyStar2 i bedziesz zadowolony.

Obraz jest ostry i wyrazny ale to zalezy od nadawcy kanalu. Karta to koszt blizej 200 zlotych niz ojro.

A co do dvd-S2 to zapomnij na najblizsze 5 lat;)

Polecam dvhk.pl i esat.pl

ps. alternatywne oprogramowanie jest przeciez darmowe w wiekszosci przypadkow wiec calkowicie legalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj bylo ;)

Kazda karta dvb dziala jako mostek miedzy lnb a tym co widzisz. Calosc jest rozwiazywana programowa. Kup SkyStar2 i bedziesz zadowolony.

Obraz jest ostry i wyrazny ale to zalezy od nadawcy kanalu. Karta to koszt blizej 200 zlotych niz ojro.

A co do dvd-S2 to zapomnij na najblizsze 5 lat;)

Polecam dvhk.pl i esat.pl

ps. alternatywne oprogramowanie jest przeciez darmowe w wiekszosci przypadkow wiec calkowicie legalne.

też się nad tym zastanawiałem: http://www.technisat.com/?site=produkte/pr...pid=1491&reload

tylko, że w sklepie w moim mieście tego nie dostane... :/ ale za to jest wersja na usb. jeżeli tuner robi tylko za mostek, to nie będzie żadnej różnicy chyba podczas wykorzystywania "alternatywnego oprogramowania" czy używam wersji na PCI, czy na USB? osobiście skłaniam się do wersji na usb ze względu na "tłok w kompie". poza tym, nie jestem pewien, czy za jakiś roczek z kawałkiem jak sobie poskładam jakiegoś kompa typowo medialnego z nową mobo, czy będą tam jeszcze złącza pci :mur:

co do tego, że już było... to szukałem... ale pojawiły się jeszcze wynalazki na chipsetach conexanta.

oferta sklepu w mojej wiosce :D

co o myślisz o innych wynalazkach z oferty tego sklepu (szczegolnie tych 4 pierwszych)?

a co do 200€ to miałem na myśli właśnie karty dvb-s2 (podobno już zaczynają się pojawiać na niemieckim rynku). o samym standardzie też mówi się coraz "konkretniej" z powodu mani na telewizory plazma/lcd, a sprzęt dla stacji telewizyjnych okazał się tańszy niż przypuszczano, do komputerow pojawiają się karty ze sprzętowym wsparciem dla H264... stąd moje zastanowienie nad taką kartą :zonk: (właśnie na esat.pl znalazłem na ten temat jakieś wzmianki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SkyStar2 na PCI bardzo sie nagrzewa. Wrecz pazy ta karta. Ale dziala niezawodnie od paru lat w moim pececie.

Wersja na usb praktycznie dziala tak samo. Mialem ja pare dni i byl tylko jeden problem - nie dzialaly kanaly hdtv.

Masz taki fajny sklep i mowisz ze to wioska :)

Co do kart mpeg4 to jeszcze imho daleka droga. Zobacz na rynek odbiornikow tvsat... nie chetnie wymienia wszyscy w calej europie.

Nie wiadomo tez jak bedzie z alternatywnym oprogramowaniem. Karty beda tansze i bedzie je warto kupic gdy nadawcy sie zdecyduja na ten standard.

Co do kart na conexant to sprawdz czy dane modele sa obslugiwane przez popularne programy. Twinhan sa popularne i wiekszosc programow je obsluguje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Allegro SS2 można kupić za ok. 200 zł

Skystar2 w różnym stopniu nagrzewa się. Zależy to od rewizji karty. 2.6D już się tak nie grzeje.

Jeśli SS2 to ważne jest z jaką mobo będzie współpracował (SS2 potrafi spalić płytę): http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=153605&hl=

"Alternatywne oprogramowanie"? C+ została tak zakodowana, że jedynym rozwiązaniem umożliwiającym "oglądanie w celach edukacyjnych" jest sharing (za to się płaci zazwyczaj). Polsat podobno niedawno "zaświecił" ale nie znam szczegółów i nie wiec czy nadal "świeci"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Allegro SS2 można kupić za ok. 200 zł

Skystar2 w różnym stopniu nagrzewa się. Zależy to od rewizji karty. 2.6D już się tak nie grzeje.

Jeśli SS2 to ważne jest z jaką mobo będzie współpracował (SS2 potrafi spalić płytę): http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=153605&hl=

"Alternatywne oprogramowanie"? C+ została tak zakodowana, że jedynym rozwiązaniem umożliwiającym "oglądanie w celach edukacyjnych" jest sharing (za to się płaci zazwyczaj). Polsat podobno niedawno "zaświecił" ale nie znam szczegółów i nie wiec czy nadal "świeci"

narazie mam msi na nf3... ale wbileś mi niezłego klina T_T chyba jednak zdecyduje się na coś na usb...

albo tego technisata skystar usb, albo rozważam jeszcze TwinhanDTV StarBox II

poszukam jeszcze na temat możliwości edukacyjncych tego drugiego urządzenia... producent zapewnia też o działaniu hdtv. chciałbym także, żeby to urządzenie było zasilane z zewnętrzego zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN - mowimy o alternatywnych programach a nie o nielegalnym dekodowaniu telewizji.

Programy dostarczane razem z kartami sa niewygodne.. Powstaly programy darmowe, legalne jak progdvb, altdvb czy tez genialny polski skyview.

SS2 dziala zle z tego co mi wiadomo na asusach nforce4.

A słonce świeci jak widać za oknem :)

Poza tym po co piszesz o czyms jak "nie znasz szczegolow" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..)

Poza tym po co piszesz o czyms jak "nie znasz szczegolow" ?

Wiem, że "zaświecił" bo to sprawdzałem ( z ciekawości, ten system zabezpieczeń był długo niesforsowany -> byłem ciekaw czy to prawda) u siebie i "świecił". Ale nie wiem czy nie zostało coś w międzyczasie zmienione. Nie korzystam teraz z tego "świecenia"

Dlatego piszę, że nie znam szczegółów

Pozdrawiam

seraphine

Nie jest regułą, że pali płyty, po prostu ostrzegam. Przeczytaj dokładnie tamten wątek. U mnie SS2 na K8N Sli Platinum (na NF4) działa

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seraphine

Nie jest regułą, że pali płyty, po prostu ostrzegam. Przeczytaj dokładnie tamten wątek. U mnie SS2 na K8N Sli Platinum (na NF4) działa

a co będzie z przyszłymi chipsetami (nf5, czy inne takie)? mam w tej chwili pawie 2-letniego kompa i za nastepne 2 bedzie konieczna modernizacja... usb napewno się ostanie jako standard, co do pci... hmmm?? dlatego wlasnie mysle o wersji usb. nie orientujesz się może, czy możliwości SS-usb sa takie same jak SS2? bo podejrzewam, że zastosowano tylko jakis mostek... ale glowy sobie uciac nie dam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak się zapatrujecie na technotrenda ?? niektórzy nazywają to skystarem3 ...podobno to jest to samo co Hauppauge WinTV Nova-s PCI.

update:

a tak apropos DVB-S2 pomyliłem się... cena aż taka straszna nie jest :P

sklep TT

ps: spójrzcie na te skromne wymagania sprzętowe dla h264 1080i :mur: ...jak pogonie procka na maksa, to akurat się zmieszczę... gorzej z kartą (chociaż jak dla mnie to trochę ściema z tą grafiką)

warto dać 2x więcej? może akurat to będzie wydatek na lata? interesują mnie kanały azjatyckie (chiny, tajwan), a tam prawdopodobnie hdtv dotrze szybciej niż do nas.

Edytowane przez seraphine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minal miesiac a kart dalej nie ma;/

TT-budget S2-3200 to wirtualna karta niestety.

Jest na allegro od jakiegoś czasu, 520zł. Jako jedna z pierwszych dostępnych kart i dodatkowo najtańsza, wspierająca DVB-S2, być może stanie się następcą SkyStara2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaję wam aktualny wykaz programów w DVB-S2/HDTV

http://www.lyngsat.com/hd/astra19.html

Darmowe jest prosieben & sat 1 ale mają się zakodować tak że raczej za darmo w DVBS2/HD nic nie jest planowane.Soft na karty DVBS2 jest na razie niezbyt ciekawy tak że na razie trzeba jeszcze odczekac jak ceny spadną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi