Skocz do zawartości
maSTHa212

Ocena Moderacji

Jak oceniasz prace moderatorow w tym dziale?!  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak dobrze sobie radza?

• Super, sa best of the best of the best, chcialbym byc taki jak oni!!
      1
    • Daja rade, wszystko tip top.
      49
    • Spoko, chociaz mogliby sie lepiej starac.
      16
    • Jestem raczej na NIE.
      7
    • No lipa po prostu, syf, dno i metr mulu. Skad oni sie urwali?
      7
    • Kto to jest moderacja? Nie znam ich, sam sobie jestem Panem.
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko fajnie ale z tymi procentami za drobne głupstwa to moglibyście napisać na początku na PW, jak coś źle widzę u użytkownika to ja nawet napiszę do takiego gościa żeby mu po procentach nie poszło. Ale nie rozumiem ludzi co pytają o kupno w głownym wątku o zakup lapka :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz to nie chodzi o to ze mi sprawia przyjemnosc wlepianie tych procentow itd nawet za drobiazgi. Chodzi o to zeby wyrobic za pomoca przykladow pewne nawyki jak miedzy innymi czytanie regulaminu. Bo prawda jest taka ze wystarczy raz go przejrzec zeby uniknac 95% wpadek. A teraz niech ktos powie : czy czytal regulamin przynajmniej RAZ zanim dostal pierwsze ostrzezenie? Nie. Bo tego nikt nie czyta, tak samo jak nikt nie czyta warunkow umowy przy instalowaniu softu (od razu klika sie przycisk Next). I to mniej wiecej o to chodzi. Poza tym nie wiem jak inni ale ja osobiscie nie wyobrazam sobie pisania PW do kazdego usera u ktorego zobacze jakies "odchyly" bo to jakby nie moja zadanie tutaj. Pomijam juz sprawe tematow o kupno w nieodpowiednim dziale, na prawde dlugo byla z tym poblazliwosc i przenoszenie, ale skoro nic nie dala to moze warto siegnac po bardziej drastyczne srodki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie pclab to dzieciarnia i piaskownica, no sory ale inne okreslenia mi nie przychodza do glowy jak widze np 3 watki jeden obok drugiego a tytuly : jaki laptop za 3k? jaki laptop za 3,1k? jaki laptop za 2,9k? <_< A co do regulaminu to czytaj, cala Polska czyta dzieciom :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie to najlepsze forum gdzie zagrzałem miejsce choć jeszcze fajnie jest na forum Entera. Moderacja taka jak powinna być pilnują doradzają i nie są srodzy (tylko wtedy kiedy powinni) :D dbają o nasze wypowiedzi :) jednym słowem OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zaznaczyłem zadnej odpowiedzi bo dla mnie zadna nie pasuje. Ja bym dał cos takiego:

"Dają sobie rade, bardzo szybko reagują na wszelkie raporty oraz utrzymują forum w porządku, ale czasami czepiają sie drobnostek"

Jakby taka moderacja była na PClabie to by pół forum musieli w pien wyciąć i połowie userów banna na amen dać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu? To jest sonda w ktorej userzy oceniaja moderatorow tego konkretnego dzialu a do wspomnianego przez Ciebie malo kto zaglada - taka prawda

Ale to nie chodzi kto gdzie czesciej zaglada.

Trzymajmy sie zasad forum. Tu jest dział na tematy o laptopach a tam... a zreszta. Kogo ja mam uczyc. Jestes moderatorem. Powinienes wiedziec gdzie takie tematy sie zaklada.

eot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymajmy sie zasad forum. Tu jest dział na tematy o laptopach a tam... a zreszta. Kogo ja mam uczyc. Jestes moderatorem. Powinienes wiedziec gdzie takie tematy sie zaklada.

eot

o widzisz poca ja wnioskuje zeby poca dostal moderatora, pozamiatal by temat i cisza by byla. watek by zdechl w zaciszu innego subforum spokojnie a nie.... jakies dyskusje kwitna niekontrolowanie.

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie czytalem jeszcze regulaminu ^_^

a na pclabie jest luzniej, moderatorzy sa bardziej z boku i pilnuja tylko zeby sie ludzie nie wyzywali :-)

to po kiego wala sa Ci moderatorzy tam? :D

Ja tam ie takze staram... Najczesciej zamykam, przenosze. Jako ze siedzew tym dziala od samego jego poczatku prawie i wiem takbardziej wiecej niz mniej co juz bylo poruszane... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż... Poczytałem...Przeczytałem...Piszę... :blink:

Moja subiektywna opinia jest taka - dobrze, że dzieje się tak jak się dzieje. Dzięki temu mamy dość logiczne, uporządkowane i kompetentne grono użytkowników oraz całkiem pokaźną i utrzymaną w porządku baze danych - przynajmniej w dziale laptopów :) Inne działy jak sądzę też zmierzają w dobrym kierunku :) Mnie podoba się ta tzw. "ostrość" moderatorów i administracji. Są logiczni i konsekwentni w 95% przypadków. Pozostałe 5% to "prywatne wybiegi" w kierunku niektórych userów, jak dla mnie jednak w większości usprawiedliwione. Sam czasem bym powiedział parę "miłych słów" co poniektórym.

Wszyscy pamiętajmy o tym, że w dzisiejszych zglobalizowanych czasach umiejętność rzeczowej dyskusji jest nader cenna... Czego życzę Nam wszystkim...

Podsumowując - życzę Wam droga administracjo/moderacjo jak i Nam - szarym userom jak najdłuższej i owocnej współpracy :)

Pozdrawiam

Peace & Love & Rulez :rtfm: :lol2:

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... bo moderacja nie ma byc fajna tylko ma forum pilnowac :P

"Ja chciałem powiedzieć, że nas prezes wszystkie rozliczenia ... bardzo dobrze prowadzi. Jak tylko coś yyyyy ... że też yyyy ... na przykład jest komu winien, to zaraz odda. W ogóle to ni nigdy nic nie jest winien, bo jest w tych sprawach dbający. Klub prowadzi dobrze !"

Daleko nam jeszcze do rozwiazan stosowanych przez Vlada III Palownika - tak juz jest, ze ktos musi poganiac pejczykiem, aby trzymac to wszystko w calosci. Czesc sie obraza i przechodzi do przyslowiowej konkurencji, bo mozna "smiecic" do woli i to czy stworza 10 czy 20 takich samych postow nie ma znaczenia - generalnie mam to w nosie, bo albo idziemy na ilosc albo na jakosc:

"Jedziecie do stolicy kraju kapitalistycznego. Który to kraj ma być może nawet tam i swoje ... plusy. Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów !"

Sa jednak propozycje liberalizacji forum "Co kupic", czyli aby zylo wlasnym zyciem - co pare miesiecy automatyczne usuwanie. Regulamin i FAQi - chyba nie warto gromadzic zadnych informacji, bo i tak nikt ich nie czyta - latwiej walnac post i napisac nie znam sie - czyt.: "Uwaga frajerzy mam wazny komunikat: Chce kupic lapsa - generalnie szkoda mi marnowac czasu na Was, ale przekaze tylko tyle, ze ma byc wypasny, tani i macie czas na odpowiedz do 2 godz, a jak nie to w papę B)"

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eot

Topic powstal, zeby ocenic prace moderatorow konkretnie tego dzialu. IMHO to jest lepsze miejsce, bo wypowiedza sie w nim glownie uzytkownicy aktywni w tym dziale i majacy z ta moderacja stycznosc "na codzien", a nie kazdy kto sie nawinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym forum wypowiadaja sie glownie moderatorzy. Jest niemal tak, ze kazdy ma swojego... Tylko kto ich pilnuje? Jak w piosence o miasteczku, gdzie kazdy mial swojego szeryfa.

Zdazaja sie tez nieco kuriozalne sytuacje. Byl sobie pewnego razu watek, czy napisac recke jakiegos laptopa. Opowiedzi byly dwie. Pierwsza pisz i wklejaj, a druga wycinamy, bo pytanie mogl zadac kilka watkow nizej. Czasem sa naprawde smieszni.

Chwalenie za klarownosc i przezroczystosc jest nie na miejscu. Klarownosc traci kaczyzmem, a przezroczystosci nie zauwazam - wszedzie ich pelno.

Przyslowiowy burdel byl zly, ale teraz wole juz PCLab chociaz zasmiecone, bo jest tam tez o zestawach komputerowych i co kupic. Ale jednak. Moderzy wycinaja bluzgi i ich nie widac. Pojawiaja sie za to coraz czesciej tutejsi. Czy oni nic lepszego nie maja do roboty? Ja rozumie, ze zagladalem na te fora czesto, bo bylem nieco chory i w ten sposob zabijalem czas. Nie moglem pojezdzic rowerem, czy pojsc na basen. Ale oni... Coz, w zasadzie to ich sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym forum wypowiadaja sie glownie moderatorzy

- to zle? Poza tym przeciez to nie jest tak ze zabraniamy komus wyrazania swojego zdania.

Klarownosc traci kaczyzmem, a przezroczystosci nie zauwazam - wszedzie ich pelno.

- mozesz wyjasnic o co Ci chodzi tutaj?

bo jest tam tez o zestawach komputerowych i co kupic

- na tym forum tez to masz tyle ze nie w jednym worku z laptopami.

Pojawiaja sie za to coraz czesciej tutejsi. Czy oni nic lepszego nie maja do roboty?

- A tutaj o co be? To juz nie mozna pojsc i popisac gdzie indzie? Jedna osoba - jedno forum??

Coz, w zasadzie to ich sprawa.

- dokladnie tak, ich sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam uwazam ze moderatorzy mogli by nawet czesciej sie wypowiadac czemu nie. Czasami owszem dochodzi do dziwnych sytuacji ale zauwaz ze to sa mlodzi stazem moderatorzy, myslisz ze bys sobie lepiej poradzil P_M_?

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie pclab to dzieciarnia i piaskownica, no sory ale inne okreslenia mi nie przychodza do glowy jak widze np 3 watki jeden obok drugiego a tytuly : jaki laptop za 3k? jaki laptop za 3,1k? jaki laptop za 2,9k? <_< A co do regulaminu to czytaj, cala Polska czyta dzieciom :D

podpisuję się pod tym co naskrobałeś...

PC lab to imo straszne lamerstwo, nie mówię dlatego, żeby się tu podlizać moderatorom...

Wejdźcie sami na ich forum i sobie poprzeglądajcie działy. Sajgon poprostu, 30 tematów na jednej stronie o tej samej grze, aż głowa boli. I pełno obelg, wyzwisk, OT i innych. A na Tweak (ekhm PurePC) przynajmniej posprzątane, wiadomo admini też są ludźmi i nie czuwają 24h na dobę, toteż zdarza im się zbyt późno "interweniować", zrozumiałe przecież. Jakoś jak zaczynałem swoją przygodę z internetem, to pierwsze tak poważne forum, na jakie trafiłem było i jest - Tweak ekhmm PurePC i nadal pozostanie. Mi zasady rządzące na tym forum pasują, regulamin jest wporządku. Lepiej go przeczytać raz a dobrze i starać sie do niego stosować, co nie zawsze wychodzi.

Pozdro!

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi