Skocz do zawartości
IMMek

Venice Czy D805, Płyta I Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako że mój obecny komputer z każdym dniem sypie się coraz bardziej postanowiłem wymienić kilka części, m.in. procesor, płytę główną i kartę graficzną. Co do tej ostatniej, to wybór zostawię sobie na później. W tym momencie bardziej interesuje mnie wybór platformy.

Intel czy AMD? A dokładniej D805 czy Venice 3000+. Jako, że bardziej przydałby mi się system zoptymalizowany na wielozadaniowość niż pojedynczy rdzeń bardziej składniam się w stronę Intela.

Jeśli jednak AMD to pewnie zdecyduję się na płytę DFI. A jaką płytę byście polecali do tego D805?

Jest jeszcze jedna kwestia - zasilacz. W obecnym komputerze posiadam Feel'a 350. Chyba powinien pociągnąć Venice'a 3000+, powiedzmy GF7600, dwa dyski SATA i 3 urządzenia ATA? Jeśli natomiast bym wybrał D805, to pewnie by już nie pociągnął....(obecnie to wszystko chodzi z Bartonem 2.5+ i R9600P) ? Mam w posiadaniu (oprócz tego Feel'a) jeszcze jeden starszy zasilacz ATX (w tej chwili nie mam go pod ręką i nie wiem jakiej jest mocy, czy jakiejkolwiek marki itp.) i co byście myśleli o połączeniu go razem z Feelem dla takiego systemu z Intelem? Starczyłoby? Czy jednak macie spore wątpliwości i konieczne by było zakupienie nowego, silniejszego zasilacza :? . Jeśli tak, to jakie byłoby takie "minimum" :rolleyes: ?

Cokolwiek byście polecili napewno całość musi posiadać złącze PCI-E oraz obsłużyć conajmniej dwa dyski SATA1, DDRy 333 (2 kości) i 400 (1 kośc) oraz do tego, chyba wiadomo, dwa kanały ATA.

Edytowane przez IMMek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniaj ten zasilacz i to powinna być pierwsza część którą wymienisz, ciesz się że CI kompa nie zjarał, jak podłączysz to do feel'a to długo się tym sprzętem nie nacieszysz. Kup chociaż fortrona albo delte z allegro (350-400W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej do 805 to płyta asusa z serii P5, napisz do czego komp będzie używany.

Rzadziej gry . Częściej wszelkie graficzne kombajny na dwóch monitorach, prawie non-stop archwizacja internetu, do tego zwykłe równoległe rzeczy jak winampy, firefoxy itp. :wink: .

No jezeli Asusy z serii 5 to z tego co pamietam pamiatki tez trzeba bedzie wymianic.

Na pamiątki już raczej sobie nie pozwolę na razie. Są Asusy na VIA, które obsługują stare DDR'y, ale nie wiem co to za plyty. Mają niby dodatkowo, oprócz PCI-E, AGP co by było plusem powiedzmy, ale nie wiem czy warto się w to pakować. Na chipsetach Intela nie znam się w ogóle. Liczyłem na nForce'a ale nie widzę właśnie ani Asusa ani nic innego pod Intela z nForce'em co by obsługiwało DDR1.

Jakiego systemu uzywasz?

Windows XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod procki Intela to tylko chipsety tej samej firmy. Reszta to złom nienadający się do kręcenia. Do Twoich zastosowań to najlepszym wyborem(jezeli nie chcesz zmieniac ramu) byłby Pentium D 805 + Asus P800SE tyle ze wtedy karta grafiki jest na Agp. Jednak ja bym poczekał, pozbierał na DDR2 i kupił Asusa z serii P5, np. P5LD2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Twoich zastosowań to najlepszym wyborem(jezeli nie chcesz zmieniac ramu) byłby Pentium D 805 + Asus P800SE tyle ze wtedy karta grafiki jest na Agp.

Chyba zrobię jednak tak jak piszesz. Mam obecnie Radeona 9600 Pro i tak naprawdę to nie byłem stuprocentowo przekonany co do zakupu nowej karty. Jak na razie mi starczy, więc kupię tylko tego Asusa (jest w miarę tani) i D805, a w przyszlości, w miarę potrzeb, wymienię już RAM, płytę i kartę graficzną. Tymczasem muszę jak najszybciej uciekać z obecnego sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zrobię jednak tak jak piszesz. Mam obecnie Radeona 9600 Pro i tak naprawdę to nie byłem stuprocentowo przekonany co do zakupu nowej karty. Jak na razie mi starczy, więc kupię tylko tego Asusa (jest w miarę tani) i D805, a w przyszlości, w miarę potrzeb, wymienię już RAM, płytę i kartę graficzną. Tymczasem muszę jak najszybciej uciekać z obecnego sprzętu.

Wez lepiej cos na ddr II, te kostki sprzedasz to powinno spokojnie wystarczyc na zakup nowych pamieci (jak masz 3x512 to spokojnie powinno starczy na 2x512 w ddr II). No i grafika na pci jest jednak tansza niz porownywalna na agp. Do tego tak czy siak przedzej czy pozniej musisz zmienic ddr na ddr II i agp na pci-express.

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi