Skocz do zawartości
Gość wodnikpl

Zarzadzanie Autostartem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich....

Mam takie pytanie....

Jest jakis program do zarzadzania autostartem tzn. chodzi mi o to zeby ustawic co ma sie pierwsze wlaczac po starcie windy a co ostatnie. I zeby sie wszystko na raz nie uruchamialo tylko po kolei. Wiem ze gdzies juz bylo o tym pisane i jest jakis program WSH ale nie umiem go nigdzie znalezc. Wiec jak mozecie to podajcie mi linka do tego programu albo jakiegos podobnego. Z gory wielkie dzieki. Pozdro 4 all

Edytowane przez wodnikpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest ?? nie moglbys mi podac jakiegos programu, bo ne lubie sie bawic w rejestrze, jeszcze cos zwale i tyle z tego bedzie :| potrzebuje jakis latwy w obsludze i skuteczny program

Edytowane przez wodnikpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglby mi ktos z tym pomoc ?? albo zaklikac do mnie na gg ??

do uruchamianie plików .WSH potrzebny jest Host Skryptów Windows będący częścią systemu Windows, wystarczy ze klikniesz dwukrotnie na plik a ty samym rozpoczniesz jego przetwarzanie Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod topic :) Z tego co rozumuje (nie wiem czy dobrze ;P) to wpisuje sobie w skrypcie podanym przez "sgj" kolejność programów które mam w autostarcie ?? :> 1 u góry właczy sie 1 po starcie windy a ostatnio na końcu czy odwrotnie ?? (w co wątpie ;])

Pozdro [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki :wink: :D

BTW przydałoby by sie to dodać 664919[/snapback]

OPÓŹNIANIE AUTOSTARTU

Gwoździem programu jest tu skrypt Microsoftu zwany WSH (Windows Script Host).Powoduje on, że programy, które ładują się automatycznie podczas startu systemu 'wgrywane' są nie wszystkie na raz, tylko jeden po drugim, co nie powoduje długotrwałego uruchamiania się windowsa. Użycie skryptu ma sens tylko wtedy, gdy używamy wielu programów działających w tle np.GetRighta,GG,Antivirusa itp. i nie chcemy bezpośrednio po starcie systemu włączać ich ręcznie. Skrypt ten zrobi to za nas uruchamiając programy z pewnym opóźnieniem, czekając na załadowanie się jądra systemu. Skrypt dostępny jest na ftp MS.

Pewnie dlatego @wodnikpl pisał gdzie można ściągnąć WSH :]

Pozdrawiam

EDIT:

Jeszcze 1 sprawa ;] Jak chce ustawić żeby np 4 programy startowaly wedlug określonej kolejności a reszta po nich (kolejnośc już nie gra roli) to musze wszystko pokolei wpisywać ?

Edytowane przez freelancer7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze 1 sprawa ;] Jak chce ustawić żeby np 4 programy startowaly wedlug określonej kolejności a reszta po nich (kolejnośc już nie gra roli) to musze wszystko pokolei wpisywać ?

Musisz po kolei, ale z tych ostatnich mozesz usunąc linijki z czasem to się będą uruchamialy prawie w tym samym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy, gdzie się znajdują.

Generalnie ścieżki C:\Windows oraz C:\Windows\system32 są zainicjowane, więc znajdujące się tam pliki uruchamiać można nawet przez samą nazwę (np. atitray). Programy z innych katalogów (np. z Program files) potrzebują pełnych ścieżek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi