mechl!n Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Projektuję nowy bloczek GPU- ma być kompatybilny z wszystkimi kartami dostępnymi na rynku dlatego będzie miał kilka zapinek. Byłem święcie przekonany, że w nowych kartach są trzy rozstawy- czteropunktowy dla nvidi, "stary" dla ATI i "nowy" dla ATI. Jednak przeglądając w necie zdjęcia nowych kart graficznych zwątpiłem. Po kolei: - nv 6800- to akurat jest znane (m.in. z vr-zone)- czteropunktowy z otworami fi2mm: - nv 7600GS- czteropunktowy (teoretycznie taki sam jak w 6800(?)) lub dwupunktowy (czyżby stary rozstaw z ti4X00?): - nv 7600GT- tu już nic nie wiem ;-): - nv 7800GT AGP- czteropunktowy- tyle o nim wiem... -nv 7800GT- to samo co w 6800: - ati x1300 AGP- zdaje się zę "stary" rozstaw ati: - ati x1300 PRO- cztero lub dwupunktowy- te cztery punkty wyglądają jak fi 5mm ;-)- są jeszcze dwa- te to chyba 2mm (?): Help mi plis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) mam foto 6600GT (to samo co 6600 tylko dwa dodatkowe otwory) - jak co to zaraz moge podac jak ma 6600 ??? chyba że to jest jasne PS. to chyba to samo co nv 7600GS Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez termit_tm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 A widzisz- zapomniałem o 6600GT- w wersji AGP są tylko dwa otwory, w wersji PCIE dwa (chyba takie same jak w AGP) plus cztery (zdaje się że rozstaw znany z 6800, fi 2mm). Podaj wymiary ofkoz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 te cztery są na wierzchołkach kwadratu o boku 43 mm a te dwa po przekątnej około 79 mm Dorzucam foto 6600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) x1800/x1900 Śruby mocujące fi 2 mm (z tego co pamiętam) Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) Dziękuję za odzew Panowie- i proszę o następne. Coś mało chętnych do podzielenia się swoją wiedzą / zmierzenia swoich kart. A może któryś z forumowych producentów coś podpowie- robicie bloki na gpu- piszecie że uniwersalne- czy faktycznie? Wystarczą trzy rozstawy (stary ati, stary i nowy nv)? Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 No ja sam ostatnio interesowałem się tymi rozstawami, z racji, że mam zamiar się porwać na zrobienie własnego bloku:) Jeśli chodzi o gf6200 to jest to ta sama konstrukcja, co 6600, więc mogę tylko potwierdzić słowa termita, bo sam mierzyłem u siebie. Aha, otwory są 2mm, nie 4, ważne! A co do tych fotek - wygląda to tak, że to karty są dostosowywane pod wszystkie możliwe rodzaje wentyli, a nie na odwrót:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) to może skoro powstałe ten topick to nie ograniczajmy sie tylko do samego rdzenia , ale przydały by sie fotki układu pamieci i wymiarowanie otowów wokół nich do mocowani chłodzenia na nie Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez rhezuz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 nom przydało by sie ale mamy samych leni na forum i nikomu sie nie chce pomierzyć :mad: o fotkach nie wspomnę .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Ja zaprojektowałem uniwersalną zapinkę lecz na mocowanie jedynie 2-punktowe - ATI : 55mm (fi3) - GF4 : 80mm (fi3) - GF6xxx/7xxx/ATI X1xxx : 75mm (fi2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 No- wreszcie się ruszyło. Kyniek- dzięki za wymiary- te akurat znam ale pewnie znajdzie się ktoś komu się przydadzą. Tak sobie myślę że po zebraniu pewnej ilości wiedzy zrobię faq z rozryską i wymiarami otworów. Faq z vr-zone chyba "leży"- nie wyświetla mi obrazków: http://www.vr-zone.com/?i=1356&s=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Tu macie zwymiarowanego , jeśli można tak uznać Leadeka Winfasta 6600GT w wersji AGP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Dla tych którzy chcą robić bloki na GPU+MEM - schematy Innovatek Cool-Matic ładnie pokazujące umiejscowienie otworów: http://pc-tuning.pl/support/innovatek/ Śmiało można zżynać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 a jeżeli juz jesteśmy przy rozstawach.. na vr zone był art ale fotki z rozstawami znikły, przynajmniej u mnie moze mi ktoś przypomnieć rozstaw dla P4 s 478? lga 72x 72 S.A. 66x36 s939 90 p4 s 478 75x 70 ?? ? ? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 478 > 76 x 60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Dziwna sprawa z tymi pedefami innovateka- ponownie rozrysowałem (kiedyś-kiedyś już to zrobiłem- nie było to idealne) sobie podstawowe rozmiary (na podstawie oryginalnych radiatorów z kart) i tak mają się one do tych innovateckich: (czerwone -> rozstaw z pdf) To akurat rozstaw x1800- identyczny z 6800. Jak widać jest minimalnie inny. Czyżby innov. w ten sposób zabezpieczył się przed bezkrytycznym kopiowaniem? Z drugiej strony rozstaw 9800 jest identyczny z moją rozryską. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Dla tych którzy chcą robić bloki na GPU+MEM - schematy Innovatek Cool-Matic ładnie pokazujące umiejscowienie otworów: http://pc-tuning.pl/support/innovatek/ Śmiało można zżynać :) Tylko zapomniales o jednym parametrze a mianowicie wysokosci. Dokladnie j o roznice w wysokosci miedzy GPU i memkami, w niektorych kartach tak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 sorry za odkopanie ale nie moge nigdzie znalesc potrzebny mi rozstaw otworow tych dwoch poniewaz chce zrobic zapinke do bloczka na GF 7600 czy mogl by mi ktos podpowiedziec ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Czy zna ktoś może rozstawy otworów i ich rozmieszczenie w Radeonie X700 ?? Bardzo prosiłbym o zdjęcia B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 pipanol-pl -> ze zdjęć które zamieściłem w pierwszym poście wnoszę, że 7600GS ma dwupunktowy rozstaw znany z serii ti4X00 oraz nieznany mi czteropunktowy (być może też ten z niektórych ti4X00- otwory fi2.5mm). 7600GT to to samo co wyżej plus czteropunktowy rozstaw znany z 6800. Jakie otwory znajdą się na pcb zależy też od producenta karty. DiMaQ -> x700 ma "stary" rozstaw typowy dla ati. Tutak masz wielgachne zdjęcie: 2254 x 1555 px Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Wystarczy jak bloczek będzie dokręcony na 2 punkty (oczywiście te naprzeciw siebie po ukosie :wink: ). Mam tak w F2S rev. 2,0 na 6800U i działa bez zarzutu :D a jakieś szczegóły co do bloczka? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 he dobrze ze mam w domku Ti 4200 to jak zrobie to bede mogl sobie sprawdzic jak tam bloczek lezy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Dzięki @mechl!n :) Chciałbym jednak dokładniejsze informacje na temat otworów w "starszych" kartach ATI (x700). Czy ktoś powiedziałby te wymiary (tzn. wymiary na rysunku oznaczone jako: a,b,c,d). Niestety sam nie moge do tych wymiarów dojść ponieważ jeszcze nie mam tej karty a już chciałbym zrobić te bloki ;) Z góry dzięki :D Edytowane 27 Maja 2006 przez DiMaQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Proszę: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 O to właśnie mi chodziło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...