Skocz do zawartości
mechl!n

Rozstaw Otworów Mocujących

Rekomendowane odpowiedzi

Projektuję nowy bloczek GPU- ma być kompatybilny z wszystkimi kartami dostępnymi na rynku dlatego będzie miał kilka zapinek.

Byłem święcie przekonany, że w nowych kartach są trzy rozstawy- czteropunktowy dla nvidi, "stary" dla ATI i "nowy" dla ATI.

Jednak przeglądając w necie zdjęcia nowych kart graficznych zwątpiłem.

Po kolei:

- nv 6800- to akurat jest znane (m.in. z vr-zone)- czteropunktowy z otworami fi2mm:

Dołączona grafika

- nv 7600GS- czteropunktowy (teoretycznie taki sam jak w 6800(?)) lub dwupunktowy (czyżby stary rozstaw z ti4X00?):

Dołączona grafika

- nv 7600GT- tu już nic nie wiem ;-):

Dołączona grafika

- nv 7800GT AGP- czteropunktowy- tyle o nim wiem...

Dołączona grafika

-nv 7800GT- to samo co w 6800:

Dołączona grafika

- ati x1300 AGP- zdaje się zę "stary" rozstaw ati:

Dołączona grafika

- ati x1300 PRO- cztero lub dwupunktowy- te cztery punkty wyglądają jak fi 5mm ;-)- są jeszcze dwa- te to chyba 2mm (?):

Dołączona grafika

Help mi plis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odzew Panowie- i proszę o następne.

Coś mało chętnych do podzielenia się swoją wiedzą / zmierzenia swoich kart.

A może któryś z forumowych producentów coś podpowie- robicie bloki na gpu- piszecie że uniwersalne- czy faktycznie? Wystarczą trzy rozstawy (stary ati, stary i nowy nv)?

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja sam ostatnio interesowałem się tymi rozstawami, z racji, że mam zamiar się porwać na zrobienie własnego bloku:)

Jeśli chodzi o gf6200 to jest to ta sama konstrukcja, co 6600, więc mogę tylko potwierdzić słowa termita, bo sam mierzyłem u siebie. Aha, otwory są 2mm, nie 4, ważne!

A co do tych fotek - wygląda to tak, że to karty są dostosowywane pod wszystkie możliwe rodzaje wentyli, a nie na odwrót:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może skoro powstałe ten topick to nie ograniczajmy sie tylko do samego rdzenia , ale przydały by sie fotki układu pamieci i wymiarowanie otowów wokół nich do mocowani chłodzenia na nie

Edytowane przez rhezuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaprojektowałem uniwersalną zapinkę lecz na mocowanie jedynie 2-punktowe

- ATI : 55mm (fi3)

- GF4 : 80mm (fi3)

- GF6xxx/7xxx/ATI X1xxx : 75mm (fi2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No- wreszcie się ruszyło.

Kyniek- dzięki za wymiary- te akurat znam ale pewnie znajdzie się ktoś komu się przydadzą.

Tak sobie myślę że po zebraniu pewnej ilości wiedzy zrobię faq z rozryską i wymiarami otworów. Faq z vr-zone chyba "leży"- nie wyświetla mi obrazków:

http://www.vr-zone.com/?i=1356&s=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa z tymi pedefami innovateka- ponownie rozrysowałem (kiedyś-kiedyś już to zrobiłem- nie było to idealne) sobie podstawowe rozmiary (na podstawie oryginalnych radiatorów z kart) i tak mają się one do tych innovateckich:

Dołączona grafika

(czerwone -> rozstaw z pdf)

To akurat rozstaw x1800- identyczny z 6800. Jak widać jest minimalnie inny. Czyżby innov. w ten sposób zabezpieczył się przed bezkrytycznym kopiowaniem? Z drugiej strony rozstaw 9800 jest identyczny z moją rozryską.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych którzy chcą robić bloki na GPU+MEM - schematy Innovatek Cool-Matic ładnie pokazujące umiejscowienie otworów:

http://pc-tuning.pl/support/innovatek/

Śmiało można zżynać :)

Tylko zapomniales o jednym parametrze a mianowicie wysokosci. Dokladnie j o roznice w wysokosci miedzy GPU i memkami, w niektorych kartach tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pipanol-pl -> ze zdjęć które zamieściłem w pierwszym poście wnoszę, że 7600GS ma dwupunktowy rozstaw znany z serii ti4X00 oraz nieznany mi czteropunktowy (być może też ten z niektórych ti4X00- otwory fi2.5mm). 7600GT to to samo co wyżej plus czteropunktowy rozstaw znany z 6800. Jakie otwory znajdą się na pcb zależy też od producenta karty.

DiMaQ -> x700 ma "stary" rozstaw typowy dla ati. Tutak masz wielgachne zdjęcie:

2254 x 1555 px

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @mechl!n :) Chciałbym jednak dokładniejsze informacje na temat otworów w "starszych" kartach ATI (x700). Czy ktoś powiedziałby te wymiary (tzn. wymiary na rysunku oznaczone jako: a,b,c,d). Niestety sam nie moge do tych wymiarów dojść ponieważ jeszcze nie mam tej karty a już chciałbym zrobić te bloki ;) Z góry dzięki :D

Edytowane przez DiMaQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi