Skocz do zawartości
zajaczek

Chlodzenie Do A64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukalem na forum jakiegos zestawu ale kazdy temat sie zawiesza w polowie:)

wiec postanowilem stworzyc swoj nowy i zakonczyc go jak najszybciej, odrazu mowie ze nie bede wybredy ani marudny:) wiec mysle ze szybko pojdzie..

Mam A64 3200 i chce albo samo zlozyc zestaw albo kupic http://www.cpc.pl/wce12dbplus.php i czy odrazu lepiej kupic zestaw do ktorego dalem linka czy bawic sie samemu.. chyba nie bede chcial chlodzic nic innego prucz Procka.. na grafice mam pasywne chlodzenie X800GTO Ultimate i dwa wentylatory ktorych moe slychac grafika jest sporo przetaktowana ale dziala super.. Plyta Asus A8N-SLI wiatrak wywalielm zalozylem radiator Zalmana nie ma problemu, jedynie co to z czasem chce wsadzic blok na dysk Samsunga 160jj bo sie troche gotuje 52st.:)

Mam zamiar bawic sie prockiem ale boxowski wentylator nie daje mi teraz duzych mozliwosci..

chcial bym zeby WC nie bylo zbyt glosne..

czekam na wasze propozycje Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPC szerokim łukiem omijaj- złóż coś od podstaw z części od forumowych producentów lub kup zestaw na x4pro.pl lub realitynet.pl.

Teraz chłodzisz proca wentylem- gdy go zabraknie ruch powietrza w obudowie osłabnie i tempy pozostałych komponentów wzrosną- mimo wszystko zastanów się nad blokiem na grafę bo pasywka może okazać się niewystarczająca.

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym ze x4pro.pl najtanszy zestaw ok 400zl troche za duzo..

a co do tego zestawu Kadeta to nie jestem do konca przekonany mial bym dokupic do niego pompe ale pojemnika nie potrzeba czy chlodnica jest wystarczajaco duza ze pomiesci duza ilosc cieczy potrzebna do schlodzenia??

a jesli chcial bym zestaw z http://www.realitynet.pl/sklep/categories2.php?root_id=53 to tez ok 300zl

a i czy te zestawy z Realitynet nie beda zabardzo halasowac??:) zmienic chce wiatrak bo za glosny i dlatego chce zakupic wode..

Edytowane przez zajaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Wiatrak na chłodnicy lepiej zeby był, chyba ze jest wielkosci metr na metr to moze byc passive.

Wez sklep sobie samemu zestaw. Poprzeglądaj sklepy internetowe, tam kup blok, a tam nagrzewnice/chłodnice, gdzie indziej pompke, poszukaj promocji, tanio wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest aluminiowa:( no ok.. ale ja nie chce wydac 400zl na chlodzenie.. chce cos bardziej tanszego.

200-250zl, ale oczywiscie mowie o chlodzeniu ktore spelni swoja role chyba ze mozna zrobic wode za 250zl ale bedzie tylko taka cyna.. a nie bedzie nawet spelniac swojej roli.. wtedy zdecyduje sie na inne propozycje.. nie chce wody tak o dla cyny jak juz kupic to zeby byla wstarczalna i zebym nie mial z nia problemu jak juz wczesniej wpomnialem bede chcial dolozyc blok na Hdd, albo wscisnac jeden blok pomiedzy dwa dyski

mariush190 napisal:

Wez sklep sobie samemu zestaw. Poprzeglądaj sklepy internetowe, tam kup blok, a tam nagrzewnice/chłodnice, gdzie indziej pompke, poszukaj promocji, tanio wyjdzie.

z mila checia ale nie mam pojecia jaka pompke, zbiornik mozna wykonac samemu ale jaka ma miec pojemnosc..

chlodnica tez sprawi mi duzo problemu.. prawde mowiac przydalo by sie rozwiazanie podane na tacy wiem ze tak nie mozna bo to male przegiecie ale nie bede owijak i pisze odrazu..

podlaczanie i testowanie to sobie poradze .. tylko chodzi mi o podzespoly WC:)

dzieki za podjecie tematu :rolleyes:

Edytowane przez zajaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

zbiornik totalnie zbędny, chyba ze nie masz cierpliwosci odpowietrzac układ przez 5 godzin.

Pompka atman 305 za 44złw realitynet.pl, mozesz ją przerobic inline (niezatapialna) lub mozesz ją wsadzic wrezerwuar (pojemnik na rzarcie jakis)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok pompka jest teraz tylko blok i co z chlodnica?

http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=241, zainsteresowalem sie tym.. proste w sumie nic trudnego, mozliwosc kontroli obrotow wirnika.. super sparawa, bardzo bym tego potrzebowal chodzi mi o cisze w nocy, a procek wogole nie jest wykoszystywany.. 1000mhz wiec wtedy przeplyw wody mogl by byc minimalny, cyba ze sie myle, zostaje tylko ta chlodnica tez moze cos wyrwac z tej strony.. i jakis blok od kogos z forum.. co wy na to??

Edytowane przez zajaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać że blado u ciebie z WC.

Więc najprostszym rozwiązaniem będzie zastosowanie reza/pojemnika z wodą i wsadzenie do niego pompki (eleminuje to potrzebę przeróbki pompki na niezatapialną).

Jeśli chodzi o wielkość to (im większy tym lepszy = więcej wody = woda wolniej się nagrzewa), natomiast pozostaje kwestia estetyki:

- bardzo duży będzie musiał stać poza obudową a nie każdemu to się podoba (był taki jeden, któremu za rez posłużył kosz na śmieci poj ok 10 litrów)

- mniejszy taki żeby zmieścił się w obudowie, będzie przy tym praktyczniejszy

Co do chłodnicy, to jeśli ma to chłodzić tylko procka to ten zestaw prison pro v2 + kadet = 140 zł, w zupełności wystarczy (może właściciel spóścił by trochę z ceny).

Licząc upartość sprzedającego wyszło by cię to:

blok + chłodnica = 140 zł

pompka = 40 zł

razem 180 zł + koszty wężów, (opcjonalnie wentylka na chłodnicę) 20 - 30zł

Edit:

skoro zdecydowałeś się już na pompkę, to zostaje chłodnica:

możliwości 2,

kadet:http://www.allegro.pl/item99155680_arrison_super_chlodniczka_.html

freezer:http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=412

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

dokładnie J.O.H.N. dobze proponuje, ta chłodnica z blokiem za 140zł jest spoko, ta chłodnica napewno nie jest od kadeta (na moje oko) ale napewno zchłodzi z coolerem na 5V procka na 1000mhz. Do tego atman 305 i masz wc, weze jakies 10/12 albo jesli nie masz miejsca to 8/10.

Atmana jest lekko słychac i od częstego rozruchu sie podobno wali i zaczyna pierdziec, jak chcesz kompletną cisze 0dba to kup pompke C.W.U, ewentualnie C.O.

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zle sie zrozumielismy procek to A64 3200+ krecilem go ale boxowski wentylator nie wydala.. z tym ze procek ma 1000mhz chodzilo mi o Cool'n'Quiet:) ze procek w nocy tylko sciaga i bede miec mozliwosc regulacji przepluwy wody czyli tak to rozumiem ze pompka bedzie cicha jak ja zmiejsze a przy 1000mhz przeply wody nie jest az tak potzebny bo procek sie w sumie nie grzeje a jak bede grac to podkrece obroty.. o to mi chodzilo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

szybkosc przepływu ponoc nie wpływa na temperatury, kup c.w.u, totalna cisza bedzie. Ja mam c.o i jestem z niej happy, c.w.u są tak samo ciche, czyli nieszłyszlane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Sorki ze sie zapytam moze troche nie na temat B)

Jak najlepiej polaczyc bloki :

=>CPU=>NB=>GPU=>

lub

=>CPU=>GPU=>NB=>

Czy jest jakas roznica w wydajnosci?

Lepiej nb na koncu, roznica ok 1*C przy dobrym przepływie.

C.W.U uzywane na allegro za 140zł kupisz. Nowe ok ~230 do nie wiem ilu ;)

Oczywiscie trafiają sie okazje ze kupisz taniej.

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslicie o tym

Blok prison pro v2??

chlodnica http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=412

Pompka http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=241

i chyba to wszystko ... a i co do tej pompki to czy jest ona glosna? czy lepiej tansza pompke i ja zatopic w jakims pojemniki chcial bym zeby wogladalo to estetycznie.. czyli jakis kubly na smieci odpadaja.. dzieki za propozycje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie brał prisona pro.

Non pro jest 25 zł tańszy, a wydajności prisona pro nie wykorzystasz z taką małą chłodnicą.

Ten freezer z realitynet jest dobry, na jeden blok wystarczy.

Jak masz kasę to bierz.

W sumie pompka i freezer z reality net to 239 zł +kw, +blok 75, wyjdzie ponad 300

Moja propozycja jest taka:

http://www.allegro.pl/item100094941_prison...maly_kadet.html

blok + chłodnica = 140 zł

pompka = 40 zł

100 zł taniej, ale ten atmanik nie będzie tak cichy jak coolriver, lecz chłodnica "brzydsza" ale wydajniejsza!

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowilem

Pompa CoolRiver 12V 500l/h

Chlodnica Freezer 1x120, lub jakas od innego samochodu ale jak mam za nia zaplacic ok 50zl... i pzoniej bawic sie w jakies czyszczenie nie mam w tym doswiadczenia.. zalezy mi tylko na tym zeby spadla temp procka.:)

Blok juz zglupialem :) jaka wkoncu? a i co z zapinka widze ze sa dosc drogie..

a jesli to z allegro to czy te srobki beda pasowac na s.939 bo chyba nie bardzo:( i jesli wezme to z allegoro to co z pompa ta CoolRiver 12V 500l/h

da rade?

Edytowane przez zajaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz jak najszybciej skończyć to, paradokslanie, zrobiłeś wielki błąd zadając tutaj to pytanie :]

teraz każdy zarzuci Ci swój pomysł to będziesz miał jeszcze większy mętlik w głowie. Lepiej zamiast przez tydzień wysłuchiwać różnych opcji, które tak naprawdę niewiele się od siebie różnią, poświęć ten czas na poczytanie o samej teorii wc, faktach i mitach - potem będziesz w stanie sam dobrać sobie odpowiedni układ.

Nie akceptuję stwierdzeń typu "chcę szybko, podajcie mi na tacy". Użyj mózgu, jeśli chcesz być kimś więcej niż tylko sponsorem i tym, który podłączy wężyki >.>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz jak najszybciej skończyć to, paradokslanie, zrobiłeś wielki błąd zadając tutaj to pytanie :]

teraz każdy zarzuci Ci swój pomysł to będziesz miał jeszcze większy mętlik w głowie. Lepiej zamiast przez tydzień wysłuchiwać różnych opcji, które tak naprawdę niewiele się od siebie różnią, poświęć ten czas na poczytanie o samej teorii wc, faktach i mitach - potem będziesz w stanie sam dobrać sobie odpowiedni układ.

Nie akceptuję stwierdzeń typu "chcę szybko, podajcie mi na tacy". Użyj mózgu, jeśli chcesz być kimś więcej niż tylko sponsorem i tym, który podłączy wężyki >.>

Tak jak napisalem na samym poczatku ze nie powinienem pisac ze chce miec odpowiedz jak na tacy.. ale wiem ze wtajemniczenie w WC zajmie mi troche troche duzo czasu a naprawde nie mam go tyle.. zalozylem ten temat z mysla o szybkiej odpowiedzi i jak narazie jestem super zadowolony.. praktycznie dzieki mariush190 i J.O.H.N. mam juz caly zestaw... a to ze nie akceptujesz takiego stwierdzenia to po co to piszesz?? napisalem na poczatku o co mi chodzi i chyba kazdy zrozumial tylko nie ty.... jestem przekonany ze jest tu pare osob ktore naprawde profesjolanlnie potrafia podejsc do tematu i mozna im zaufac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisalem na samym poczatku ze nie powinienem pisac ze chce miec odpowiedz jak na tacy.. ale wiem ze wtajemniczenie w WC zajmie mi troche troche duzo czasu a naprawde nie mam go tyle.. zalozylem ten temat z mysla o szybkiej odpowiedzi i jak narazie jestem super zadowolony.. praktycznie dzieki mariush190 i J.O.H.N. mam juz caly zestaw... a to ze nie akceptujesz takiego stwierdzenia to po co to piszesz?? napisalem na poczatku o co mi chodzi i chyba kazdy zrozumial tylko nie ty.... jestem przekonany ze jest tu pare osob ktore naprawde profesjolanlnie potrafia podejsc do tematu i mozna im zaufac..

rozumiem o co Ci chodzi i cieszę się Twoim szczęściem :unsure:

ale nie jesteś tutaj pierwszym, który zadaje takie pytanie. Wystarczy, że zajrzałbyś do jednego ze stu innych tematów traktujących o tym samym a miałbyś te same odpowiedzi. Co to znaczy, że urywają się w połowie? W większości tematów "szukałem, ale nie znalazłem" jest parę propozycji od ludzi mających dość cierpliwości aby pisać to po raz n-ty (jak tutaj mariush190 i J.O.H.N.) i na pewno znalazłbyś coś dla siebie.

Różnice temperatur na tych wydajnych blokach są subtelne i właściwie czynnikiem decydującym jest to, który Ci się bardziej podoba no (oprócz ceny ofc) :] Chyba potrafisz podjąć sam taką decyzję, bez pytania?

A w walce o wydajność największe efekty daje inwestowanie w chłodnicę... powiedziałbym, że lepiej kupić większą od razu bo jak Cię wc wciągnie to będziesz chciał je rozbudować... ale widzę, że podchodzisz do tematu bez entuzjazmu i czysto użytkowo, więc na samego proca Freezer spokojnie wystarczy...

edit: czytałem Twojego posta w innym temacie i może spróbuj najpierw dojść co jest nie tak z Twoim procem... bo te temperatury nie są normalne... krzywa czapka? nie znam się na tym, ale takie temperatury na venice'ku to masakra :]

Edytowane przez Pekaok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pekaok dzieki...

z procem kiedys bylo wyszstko wporzadku tak pzynajmniej mi siw wydaje moze dlatego ze bylo owiele zimniej w pokoju.. teraz jak gram temp mam 51stopni wiatrak chodzi jak oglupialy ok 5tys obr.. a jest to wiatrak boxowski.. wiec wyobrazasz co sie dzieje dopiero w windowsie spada do 38.. i wiatrak kreci sie ok 2tys.. i dlatego chce cos z tym zrobic.. mialem zamiar zainwestowac w wode ale nie teraz tylko ten proc mnie popedza przczytalem ze powyrzej 50s nie powinno byc.. a co ja mam zrobic jak mam 51-52 w stresie:) isc sie powiesic..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...