Skocz do zawartości
Davem

Czy Zostalem Oszukany?

Rekomendowane odpowiedzi

Taka roznica ze pro mial 8 potokow i 128bit szyne a "zwykly" 9500 mial 4 potoki i stosunkowo czesto wystepowal z 256bit szyna i mozliwoscia odblokowania dodatkowych 4 potokow.

Zgodze sie ze wczesniej zle napisalem, dodalem pro a powinienem napisac bez pro.

Btw po co piszecie pamieci w I , pamieci w L? 128bit to 128Bit a 256bit to 256bit :wink:

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te drugie kiedys byly ok... ;]

ale swego czasu musialy sie zepsuc, stad pewnie ich wymiana...a poniewaz wszystkie moduly nie padly... wymieniono tylko wadliwe, a pozostale (sprawne) chodza dalej...

zdaje sie wiec, ze moja hipoteza sie sprawdza...

bardziej mnie jednak zastanawia, jak taka karte mozna nazwac "lezakiem"... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej mnie jednak zastanawia, jak taka karte mozna nazwac "lezakiem"... :?

Sek w tym, ze nie mozna :wink:

Davem teraz masz podstawy do wymiany, bo o ile wiedziales, za karta chodzi na taktach 325/512 to o tyle nie wiedziales, ze na tych taktowaniach sypie artami i że ma przelutowane pamieci :lol:

@jonathan zdecyduj sie to mialy 64mb ramu czy 256Mb :]

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

64mb i 256bit sie wyklucza ;]

wiem, wiem, pewnie literowka

mam nadzieje, ze uda Ci sie ta sprawe doprowadzic do szczesliwego zakonczenia... tylko nie zniechecaj sie przez to do kart z rodziny R300 (9500/PRO i 9700/PRO)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tylko nie zniechecaj sie przez to do kart z rodziny R300 (9500/PRO i 9700/PRO)

To samo chcialem Ci powiedziec,,to byl czysty przypadek :D. Nie wiem czy sie tak da,ale moze wgral bios z 9700pro do radka 9500 modowalnego na pro,9500np mial bodajze podobne taktowanie chociaz w 100% nie pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hydro bios od 9700 dawalo sie wgrac do radkow 9500 256bit

9500pro mial 128 bitowa szyne wiec.... no wiec wiadomo co

Padstawa bylo tylko posiadania pamieci 3.0 i sprawnych wszystkich 8 potokow

Wgranie biosu od 9700/PRO do 9500 256bit. nie powoduje odblokowanie potokow. Dopiero zrobienie hardmoda(mozna sprawdzic sciagajac chlodzenie z GPU czy takowy zostal zrobiony) powoduje trwale odblokowanie potokow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no ciekawa sprawa jedne pamiatki 4,0 ns a drugie 2,8 ns :blink: jak to działa wogóle, i ja też ci to muwie nie zniechęcej sie do R9700 Pro bo to naprawde dobre karty, tylko tobie trafił sie jakis....kastrat, oodaj tego i niech ci zwróci kase i poszukaj jakiegoś 100% R9700 Pro, pamietaj takty 325/620 8 potoków i 256 bit szyna bo żebyś nie kupił znów jakiegoś felera :wink:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgranie biosu od 9700/PRO do 9500 256bit. nie powoduje odblokowanie potokow. Dopiero zrobienie hardmoda(mozna sprawdzic sciagajac chlodzenie z GPU czy takowy zostal zrobiony) powoduje trwale odblokowanie potokow.

A przeczytaj moje ostatnie zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca uprzedzil cie, ze karta ma taktowania 325@Gpu i 512@Mem, karta spelnia te kryteria wiec nie masz co pisac o zwrot czy wymiane grafy.

Nie sugeruj sie w 100% tym co wykrywa ATT, ten program czesto zaniza maks taktowanie.

Niby dlaczego zaniża? Losuje sobie jakąś liczbę i o tyle MHz zaniża? Zasada jego działania jest prosta: renderuje obraz, a potem jeszcze raz i sprawdza, czy nie ma różnic w renderowaniu, nawet mikro. Jeśli jakiekolwiek są - karta nie działa stabilnie.

To taki sam tekst, jak to, ze "GoldMemory testuje pamięć zbyt dokładnie - używam na XX MHz więcej i wszystko ok".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ja mam ci napisac? U mnie na radku 9800Pro ATT w ogole sie nie sprawdzal, wykrywal arty na 340mhz a ja nie widzialem ani jednego do 385mhz, wiec o co chodzi ? Inne programy "testujace" zatrzymywaly sie wyzej a ATT stawal tak nisko. Magią najwiekszą bylo to, że po wgraniu nowszej wersji nagle gorna granica podskoczyla o 15mhz :? Dziwne troche, nagle program zaczol olewac "mikro" przeklamania?

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takze summa sumarum nie polecam czlowieka o nicku "i00n" do jakichkolweik transakcji a juz napewno nie kart graficznych.

Trzymac sie z daleka.

Moja sprawa o odzysaknie kasy jest w toku jak sie sparwa skonczy napisze jaki rezultat

Edytowane przez Davem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddaj karte bo koleś coś pokręcił, na allegro jest mase pseudo R9700 Pro i jak widać ty na takiego trafiłes i to na mocno przekombinowanego bo żeby pamięci różne dawac to juz lekka przesada <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak w samym opisie aukcji nie ma wzmianki o zaniżonym taktowaniu, myślałem że to w opisie jest podane, skoro wiedziałeś przed kupnem. taka karta jest do zwrotu, poza tym w 9700 Pro z pamięciami 4ns to nie 9700Pro.

To nie tylko nie jest PRO ale nawet standardowy 9700 ... zwykle poprawne 9700 chodzi jako PRO bez większych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tylko nie jest PRO ale nawet standardowy 9700 ... zwykle poprawne 9700 chodzi jako PRO bez większych problemów.

PRo to moze i jest, problemem tutaj sa rozne moduly pamieci na jednej karcie co daje do myslenia. Karta najprawdopodobnie karta poserwisowa. Uwalone miala niektore moduly pamieci ktore zostaly wymienione na inne do tego o innej specyfikacji(gorszej) niz standardowe wiec nie dawaly sobie rady z taktowaniem standardowym wiec wlasciciel wyedytowal bios i zmienil taktowanie karty do stabilnych zegarow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi