Skocz do zawartości
piorut

Instalowanie Wszystkiego Od Nowa, Edukacja Początkującego Użytkownika

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś opisywałem na forum jak kupiłem w Arest.pl wysyłkowo dysk z bad sectorami. Sprawa przegrana, byłem w wielu instytucjach (swoją drogą kupując dysk zawsze klient stoi na przegranej pozycji, bo firma powie, że to nam spadł). Ale nie

dałem za wygraną, wysłałem dysk do Seagate w Holandii (mają podpisaną umowę z UPS, wystarczy wysłać do W-wy na swój koszt) i dziś po dłuuugim oczekiwaniu przysłali nowy 200GB 7200.9 Seagate'a.!!! smilies/bigsmile.gif smilies/bigsmile.gif smilies/bigsmile.gif Póki co używam 10GB ATA66.

Niedawno zapisałem się na forum, nie ukrywam, że jestem laikiem. Chciałbym na przyszłość zabezpieczyć swój komp i dane, by nie być również niebezpieczeństwem dla innych userów. Przeczytałem wiele postów ale też przez to wiem, że wiem coraz mniej. Coraz więcej siedzę na forum.

Będę instalował system od nowa (Win 98 i XP prof), więc oto moje pytania:

1) czy jest różnica w ilości i wielkosci partycji jak będę tworzył (wiem, że w zależności od potrzeb, ale pytam może jednak...) Czy wszystko ma być na NTFS, czy win 98 na Fat 32 a reszta na NTFS?

2) czy utworzyć osobną partycję na pliki tmp (słyszałem, ze mniejsza fragmentacja), ale jak je tam skierować i z jakich programów i w jaki sposób z Win je przekierowywać?

3) do tej pory pocztę czytałem logując się przez stronę www, ale po przeczytaniu forum zacząłem używać Thundenbirda i firefoxa, jako firewall mam Zone Alarm a antywirus AVG, czy coś zmienić z tego zestawu? Czy w AVG można zrobić by przy

starcie sam się aktualizował? Zacząłem używać też Spyboota, zauważyłem, że użytkownicy używają jakiegoś HiJack - co to jest, potrzebne, bo jak odczytywać dane z loga, jak się nie zna zbytnio?

4) komp używam ja i siostra, ale na jednym koncie, mamy do siebie zaufanie (więc potrzebne jest hasło do logowania do systemu ogólnie w moim przypadku?) i czy w thundenbirdzie (dopiero zacząłem go używać) da się zrobić by nie widziała moich maili bo do ściągnięcia poczty potrzeba hasło, ale żeby wejść w folder odebrane to już nie, poza tym jak na jednym koncie zrobić by ona osobno swoją skrzynkę miała i ja osobno

5) By zapobiec utracie danych czy w przypadku utraty stabilności systemu zaleca się robić jego obraz na dysku, już mi poradzono bym używał Ghosta, pytam dla pewności chodzi o program z Nortona?

6) Proszę o jeszcze ewentualne uwagi i rady co robić, jeśli o coś ważnego nie spytałem

2 systemów nie potrzebuję w zasadzie, tyle czasem jak jakiś program nie chciał zadziałać w XP to udawało się w 98 lub można było sprawdzić czy to wina systemu czy np. sprzętu, ale może jest tak, że 2 systemy na 1 dysku powodują zamieszanie i lepiej nie instalować 2?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) win98 nie pracuje na NTFS i nie bedzei widział tej partycji, choc nie wiem czy nie ma jakichś rozszerzeń bo dla meni ten system to największa porażka w dziejach microsoftu :)

2) po co...

3) hijack to jest program który wyszukuje rózne dziadostwa w systemie, na stronie głownej hijacka prawdopodobnie, jest log analizer, gdzei możesz wkleić swojego loga i on podpowie Ci które programy są neibezpieczne etc... ale ja bym zbytnio mu nie ufał (zwłaszcza jak on sam określi że coś jest złe i nie ma potwierdzenia wśród komentarzy innych użytkowników)

4) tO chyba Twoje widzimisię czy chcesz wpisywać hasło za każdym logowaniem czy nie.. ja wolę bo mieszkam w 7 osób i nie lubię jak ktoś mi grzebie na moim kompie... Z tego co wiem to w thunderbirdzie nie ma profli więc odpada multiuserstwo na jednym koncie.. Musiałbyś mieć w systemie oddzielne konta dla 2 userów choc też nie jestem pewien czy TB wtedy tworzy oddzielne profile... Jeśli Ci na tym zależy możesz uzywać pakeitu SEAMONKEY - jest to wytwór mozilli także ze zintegrowaną przeglądarką, Thunderbirdem (ma opcję profili) edytorem html, klientem irca etc... Mi się osobiście nie spodobał...

5) o jakiej utracie danych mowa.. i o jakiej utarcie stabilności... System jest niestabilny gdy się często wiesza bez żadnych powodów widocznych gołym okiem... Zazwycaj pada conajwyzej sam windows.. dane na partycjach są bezpieczne.. Odradzam uzywanie Nortona.. wiecej z nim problemów niż dobrodziejstw... :)

6) trudno określić.. zagadnienie jest tak szerokie jak rzeka misisipi... więc w jednym poście trudno opisać jak zrobić system żeby Ci sie podobał..

ja nie widze najmniejszej potrzeby używania win98... Jeśli coś nawet nie działa to trudno... zazwyczaj pod XP sa tego odpowiedniki w dzisiejszych czasach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi