Uwencjusz Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Witam Kupiłem kilka dni temu dysk twardy Samsunga SP2504C 250GB no i chcąc go przetestować zainstalowałem HD Tune. Wszystko niby chodzi dobrze - wskazania w benchmarku są w miarę ok, ale problem jest z odczytem temperatury dysku - a raczej jej brakiem W tym programie w zakładce health mam czystą pustkę, a przy wskazaniach temp. mam podwójny minus (--) - czyli brak odczytu. Nie wiem czy jest to wina sterowników bo w Evereście temperatury również mi nie wyswietla. Jeśli jest to wina sterowników to jakich sterowników? Czy to chodzi o te które wrzucałem z dyskietki podczas instalacji Windowsa czy jakieś inne. Czy można te sterowniki zmienić na już zainstalowanym systemie? Jeśli tak to w jaki sposób? A może jest to wina zworek, które dostałem w komplecie z dyskiem (nie używałem ich jeszcze). Mam płyte GA-K8N Ultra-SLI - obsługująca zarówno dyski SATA jak i SATAII Z dyskami SATA nie miałem wcześniej do czynienia. Do momentu kupienia tego dysku, pracowałem również na Samsungu ale 15GB (tak więc stary dziadek i chyba w nich nie było montowanych żadnych czujników termicznych bo temp mi też nie wyświetla) Za wszelkie rady i wskazówki wielkie dzięki. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Pewnie to wina czujnika...Ale i tak malo tracisz bo temp mierzone przez program sa bardzo czesto mysle.... Najlepiej sprawdz palcem czy czasem nie jest za cieply.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Pewnie to wina czujnika...Ale i tak malo tracisz bo temp mierzone przez program sa bardzo czesto mysle.... Najlepiej sprawdz palcem czy czasem nie jest za cieply.... Kurcze troche by było żal. Tak przy okazji to nie wiem dlaczego, ale w Everescie w zakładce Magazyn->SMART - wyswietla mi tylko stary dysk Samsunga. Tego nowego dysku nie widzi Magazyn->ATA - tak jak wyżej Nie wiem czy to ma związek z tymi odczytami temperatury Czy w tych w/w zakładkach ten dysk (SP2504C) powinien być widoczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...