Skocz do zawartości
bonco

Pomocy-format...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem musze zrobic format dysku ale niepotrafie tego zrobic za nic niemam płyty windowsa 98 ani dyskietki startowej :| tylkp płytke z xp wkladam ją wchodze w boot menu włączam płytke a tam moge co najwyzej usunąc partycje zrobic "Napraw" albo zaisntalowac winde na innym dysku nic o formacie czy nieda sie zrobic formatu jakos inaczej? lub zrobic to w trybie awaryjnym w wierszu polecenia?Prosze o pomoc bede wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zrobic usun partycje? ale czy ona mi niezniknie i niebede mogl tam instalnac windy?Poczekam jeszcze chwile moze ktos poda cos innego :)Ale tez o tym myslalem tylko jakby sie cos skopalo to cienko by bylo :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez kolega mówił ze przez biosa da sie jakos zrobic formata ale niewiem jak lub jak kilka f8 albo spacje ale tam tez ni słowa o formacie...eh

Edit:Grzechu usunac wiem jak ale sformatowac potem tez sie da?

Edytowane przez bonco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale cuda wymyślacie...

Usuwanie i tworzenie nowej partycji jest bez sensu. Można sformatować partycję z poziomu instalatora Windows XP.

Wybierasz partycję opisaną jako "C:\ Windows XP Professional" (gdzie wcześniej był zainstalowany Windows XP). Wtedy zapyta się, co zrobic z partycją. Do wyboru będzie formatowanie na FAT32 oraz NTFS - obydwa z wersji normalnej i szybkiej. Wybierz takie, jakie Ci pasuje.

Jeśli partycja ma więcej niż 8GB, to zalecam NTFS. Nie zalecam formatowania szybkiego - służy ono raczej do kasowania danych. Pewniejsze jest normalne formatowanie - przynajmniej wiemy, że dysk jest ok. W przypadku uszkodzeń dysku szybkie formatowanie może przejść bez problemu, ale zapisywane tam dane będą uszkodzone.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No juz zrobilem tak jak mi radzili i jakos zyje ale oczywiscie problemy sie nieskonczyły :D dalej niedziala mi to co miało działac czyli TeamSpeak i na dodatek jak włączam kompa to wyskakuje jakis błąd cli.exe niemma takze ikony ati w prawym dolnym rogu a reszta jakos daje rade :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

program Fdisk służy jedynie do partycjonowania

podczas instalacji Windows XP istnieje możliwość dodania/usunięcia partycji oraz sformatowania partycji, żaden inny program nie jest potrzebny, wersja Fdisk występująca na płytach instalacyjnych Windows 98 nie obsługuje dysków większych niż 137GB (128GB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No juz zrobilem tak jak mi radzili i jakos zyje ale oczywiscie problemy sie nieskonczyły :D dalej niedziala mi to co miało działac czyli TeamSpeak i na dodatek jak włączam kompa to wyskakuje jakis błąd cli.exe niemma takze ikony ati w prawym dolnym rogu a reszta jakos daje rade :)

co do błędu to zainstaluj omegi a nie catalysty ;)

a ts Ci nie działa nie przez kompa tylko router i poblokowane porty, jeżeli nie odblokujesz 8767 to zapomnij o działaniu ts'a, jesli nie masz dostepu to napisz do admina, mi porty potrzebne do gry (america's army) a jest ich chyba ze 7, admin odblokował po kilku h, nie wiem jak to będzie w Twojej sieci, powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi