Skocz do zawartości
matiass

Cieknaca Chlodnica Z Poloneza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Zakupilem nagrzewnice od poloneza http://www.allegro.pl/show_item.php?item=97207191 sprawdzalem szczelnosc w wiadrze zanurzajac cala i podlaczajac do kopresora powietrza. Cisnienie raczej marne bo teoretyczne zastosowanie ma do rowerow itp. W kazdym razie zadnych babelkow nie bylo. Dopiero gdy prawie ze zamknalem wylot weza palcem z 4 punktow w gornej pokrywie zaczely sie unosic fontanny babelkow. Dziwne bo poprzedni wlasciciel mowil ze zadnych przeciekow nie widzial. Czy jest mozliwosc ze nie bedzie cieklo przy mniejszym przeplywie? Da sie cos z tym zrobic czy negatyw i szukanie nowej?

pozdrawiam

matiass

PS: Tak, uzywalem searcha. Acha nie mam dostepu do lutownicy.

Edit: Zapewnilem napisac ze tych dziur niestety nie udalo mi sie zobaczyc, chyba gdzies od spodu to wylatuje

Edytowane przez matiass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

lutownicą raczej cięzko cos takiego zrobic, wiec jak jej nie masz to nic.

Czy ta chłodnica nie jest aluminiowa?? Tak wygląda.

Byc moze kanał jakis jest dziuwawy, ja na twoim miejscu bym rozlutował (palnikiem a nie lutownicą) i zajzał, bo jak są łączenia kanałów z tym do czego przylutowywuje sie boczki, tam moze byc nie halo.

A jesli jest aluminiowa to wal negatyw i szukaj nowej, miedzianej.

Ta nagrzewnica wygląda mi na jakąs podróbke bo nie widziałem nigdy takiej, są nowe ale zbiorniki mają plastikowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesli jest aluminiowa to wal negatyw i szukaj nowej, miedzianej.

Ta nagrzewnica wygląda mi na jakąs podróbke bo nie widziałem nigdy takiej, są nowe ale zbiorniki mają plastikowe.

Miedziano-mosiezny fiat..

Finy to harmonijka wystepujaca w takich nagrzewnicach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

mam fiata w piwnicy, wiem jak wygląda, napewno nie ma tak gęsto poukładanych finów. Zresztą po wyglądzie wydaje mi sie ze alu, autor tematu niech napisze z czego ona jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam fiata w piwnicy, wiem jak wygląda, napewno nie ma tak gęsto poukładanych finów. Zresztą po wyglądzie wydaje mi sie ze alu, autor tematu niech napisze z czego ona jest.

Echh.. nie ma takich konstrukcji aluminiowych...

Jak juz to ze stalowymi finami ale wtedy jest ich inne ulozenie..

Jest to zwyczajny fiat (tak mialem wiele nagrzewnic w rekach..) miedziano-mosiezny - model Polonez Caro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tym distalem to jak mam to zrobic, obkleic z zewnatrz?? jak dokladnie stwierdzic w ktorym miejscu przecieka.

Nagrzewnica jest prawdopodobnie mosiezno miedziana. na niektorych finach schodzi farba, widac miedz. Sa jednak jakies blaszki oddzielajace finy, maja metaliczny kolor, poza tym jak sie zajrzy do wlotu weza to tez widac cos metalowego wiec juz sam nie wiem. Z rozlutowywaniem bylby problem zarowno pod wzgledem sprzetu jak i moich umiejetnosci w tym wzgledzie;]

Dzieki wszystkim za commenty

pozdrawiam matiass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do budowy to jest tak jak pisał mechl!k, zresztą wiem co piszę bo sam mam identyczną. A tak przy okazji to byłoby dobrze gdybyś pozbył się tych zaworów znajdujących się przy jednym z ujść. Moga tam być żelazne czesci ulegające korozji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...byłoby dobrze gdybyś pozbył się tych zaworów znajdujących się przy jednym z ujść. Moga tam być żelazne czesci ulegające korozji...

... nie wspominając o tym, że zawór jest aluminiowy i w połączeniu z miedzianymi blokami będzie korodował (bez zastosowania odpowiednich dodatków do wody).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem jeszcze jeden test, zalalem ja woda i polozylem na kartcie i papierze recznikowym. Po paru minutach papier recznikowy byl caly mokry:/ Wystawilem negatywa i oczywiscie dostalem to samo. Dobry poczatek na allegro;]

Dzieki wszystkim za odpowiedzi w tym temacie i prosilbym o zamkniecie.

matiass

PS: pozwole sobie uzyc linka tematu do odpowiedzi na negata w allegro.

Edytowane przez matiass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi