Skocz do zawartości
BlackCobra

Chlodzenie Rev.1

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to pierwsze moje chlodzenie nie liczac prostego bardzo chlodzenia z przed przeszlo 3 lat.Zalezalo mi glownie na ciszy i wydajnosci no i cenie :)

CPU - Nukleon v2

GPU - Abadon GPU pro

NB - recznej roboty mojego znajomego jest wystarczajaco wydajny

Pompka - Atman 305

Przewody - Cellfast 10/11,5

Nagrzewnica - Fiat 125p rozspawana i wyczyszczona mechanicznie

na chlocdnicy sa 2 coolerki marki Metron chodzace na 5v maja okolo 800rpm

Petrygo made by Orlen plus litr destylki

Uklad jest otwarty jakoze komputer bedzie dzialal jako serwer wiec nie potrzebna jest mobilnosc a w budzie nie ma za duzo miejsca:)

Teraz troche o samym PC:

AMD Athlon XP 2500+@3200 1,8v

Epox 8rda3i

512 mb ramu Twinmoss jeszcze seria Japonska

Grafa to Sapphire 9550pro@9600xt rv360

Temp. AC

CPU

iddle 51 stopni

stress 62-65

NB

iddle 41

stress 43

Na NB jest radiator Epoxowski, na grafie jest standartowy coolerek z szafira, a na procku jest jakis ze Spire nie pamientam jaki.

Po raz pierwszy zdecydowalem sie zastosowac jako paste termoprzewodzaca Arctic Silver 5.Wczesniej to byla jakas srebrna z Titana.

Po przeliczeniu na cale chlodzenie wydalem okolo 500zl liczac wszystkie wydatki.Wszystko jest w stanie idealnym :)

Prosze o opinie osoby ktore uzywaly Nukleona i Abadona.Chcialbym sie conieco dowiedziec o ich wydajnosci.

http://osi.bmj.net.pl/~makumba/Ch%b3odzenie/

Pare fotek wiekszasc z nich robiona jest przed chwila, a pare robione sa 2 tyg temu:)

Edytowane przez BlackCobra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki by sie przydaly, ale mimo to mysle ze za 500zl to mozna bylo zlozyc lepszy uk;ad. Bo ten jak widac nie sprawuje sie najlepiej; patrzac na temperatury jakie masz w idle/stress na cpu to dosyc ciezko przedzie.

Chzyba ze czujniki przeklamują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie zestaw jest jeszcze nie zlozony.Sorki zapomnialem w temperaturach napisac AC :> Mysle ze na procku bede mial okolo 32 stopni w iddle i 38 w stress ze wzgledu na swoje 2 dosc wymagajace hobby temperatura w pomieszczeniu utrzymuje sie na poziomie 26 stopni.Fotki jak juz powiedzialem beda jeszcze dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zbliża się lato więc może ie być tak różowo :P

szczerze mówiąc to w tym układzie podejrzliwie patrzę na nagrzawnicę od fiata - jak czysta i ładny shroud zrobisz to ok. będzie... ale nie będzie to łatwe....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zlozysz to skomentuje, bo na razie nie ma tu o czym gadac. wiatraki na shroudzie nie wygladaja na ciche, ale wiecej nie powiem, bo nie slyszalem.

ps. taki komp jako serwer? strach pomyslec czego uzywasz na co dzien :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nio na 12v nie sa ciche ani troche na 7v tez do najcichszych nie naleza.Ale na 5v są super:) maja okolo 800rpm i sa tak ciche jak moje glacial techy w budzie:)Ogolnie to ma byc na serwer do Americas Army jak bede z kumplami gral:)W sumie to ja normalnie na nim dzialam tyle ze nie mam za duzo czasu na siedzenie przed kompem zwlaszcza teraz gdy koniec semestru sie zbliza:).A jak kumple chca pograc to czemu nie postawic serwa:)

Edytowane przez BlackCobra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi