welyk Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 jak w temacie, bo słychać tego wyjca w całym mieszkaniu (no moze troche przesadzam) ale przyzwyczajony jestem ze prace mojego kompa obwieszcza jedynie paląca się dioda na obudowie, wiec rozumiecie ze szczegolnie wieczorem ta grafa jest nie do zniesienia :/ http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17128 co polecicie, jakis duzy radiator, czy tez wiekszy a wolniejszy wiatrak? nie musze chyba dodawac, ze grafa kosztuje ile kosztuje, wiec na chlodzenie chciałbym wydac max 50zeta. moze: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26531 ? ten tryb silent i 17 dB wyglada niezle na papierze ale jak to wyglada w paktyce i czy ten cooler wogole wejdzie na te nieszczesna grafe?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 http://allegro.pl/item100704015_pentagram_fz_xc_80_alcu.html to będzie lepsze, nie dość że ALCU (ustawisz na najniższe obroty i powinno być ok) to jeszcze masz dodatkowo radiatorki na pamięci. (ALCU chłodzi lepiej niż samo AL) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 http://allegro.pl/item100704015_pentagram_fz_xc_80_alcu.html to będzie lepsze, nie dość że ALCU (ustawisz na najniższe obroty i powinno być ok) to jeszcze masz dodatkowo radiatorki na pamięci. (ALCU chłodzi lepiej niż samo AL) ooooo Stary... ale mi linka zapodałeś :) miesiac temu kupilem od nich karte graficzna i do dzis nie doszła, nie moge sie tez doprosic zwrotu pieniedzy :/ nie radze nikomu u nich nic kupować bo maja taki pier*olnik ze nie sa w stanie nic sprawnie załatwić!! a wracajac do tematu, to czy na pewno te coolerki zmieszcza sie na te moja grafe?? w sumie dosc ciasnona niej jest w poblizu rdzenia z tego co patrzyłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Nie wiem czy X600Pro sie grzeje ale podejżewam że taki Pentagram XC-80/70 Al powienien styknąć, mam Pentagrama XC-80 AlCu i na najniższych obrotach jest niesłyszalny praktycznie, powiedzmy do 3/5 obrotów jest bardzo cichy dopiero od tej granicy słychac szum powietrza, więc podejżewam że w wersji Al jest podobnie, ale polecałbym ci brac AlCu bo mógłbyś go puścic na minimalnych obrotach przy zachowaniu świetnej wydajności a wersje Al musiałbys już raczej na połowe obrotów a wtedy już to nie to samo co na mimimalnych więc radze brac AlCu, ale oczywiscie jeżeli zalezy ci na kasie to weź Al powienien spokojnie wystarczyć :D Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 szukałem na allegro jakiegoś taniego ALCU i ten byl chyba najtańszy właśnie, nie wiedziałem że takie wałki robią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 :) oki, w takim razie z wydajnością i ciszą tego chłodzenia nie bedzie problemu z tego co piszecie, co z montażem? nie ma ktos przypadkiem takiej grafy i coolerka od Pentagrama na niej? wchodzi bez problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Heh powiem szczerze że montaż Pentagrama XC-80 to istna katorga wszystko ci lata i sie ślizga, ale.... jak masz pomoc drugiej osoby to wszystko staje sie dużo dużo łatwiejsze, pozatym jak sobie wszystko ładnie chwycisz to idzie gładko, czasem tylko ciężko zakładać to w pojednynke, w serii XC-70 problem ten został rozwiązany ponieważ ma inną zapinke i montaż jest prostrzy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 dokładnie montaż 80-tek to katorga ;) ale jak masz pomocną dłoń to nie powinno być problemu, na r9600pro zakładałem je chyba ze 4 razy i wszystko ok :) co do chłodzenie nie ma co nażekać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Jak jestez zreczny to mozesz sprobowac samemu zamontowac xc-80 [; Jak nie to popros kumpla o pomoc bo odkryty rdzen x600 jest dosyc delikatny. AlCu puszczony na 5v powinien w zupelnosci wystarczyc do chlodzenia Twojej karty. Montaz na moim starym 9550 byl bezproblemowy. A x600 to chyba ten sam pcb co 9550/9600 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Jak jestez zreczny to mozesz sprobowac samemu zamontowac xc-80 jestem, nawet bardzo ;) Montaz na moim starym 9550 byl bezproblemowy. A x600 to chyba ten sam pcb co 9550/9600 [; no faktycznie wyglada podobnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Różnica miedzy pentagramem Al a AlCu jest znikoma no ale AlCu ma juz łożyska kulkowe zamiast ślizgowych heh.Ja swojego mam na 5V i nie slychac go wcale :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Różnica miedzy pentagramem Al a AlCu jest znikoma No nie taka znikoma, miedź jest na środku a więc szybko odbiera ciepło z GPU a aluminium szybko rozprasza ciepło, więc sprawa ma sie lepiej niż w wersji Al Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 w celach informacyjnych (bo chwalic sie nie ma czym ;) ) podam smarki mojego konfigu: 01 (malo kto pewnie juz uzywa ale ten wyglada imponujaco w porownaniu do reszty) - ~13500pkt 03 - ~3500pkt 05 - ~1550pkt po lekkim OC (pokrece wiecej jak zmienie chlodzenie na tego pentagrama) 400/500@450/550 01 - ~14500pkt 03 - ~3850pkt 05 - ~1850pkt to tak mniej wiecej jak moj poprzedni radek 9550 po OC do zblizonych taktów (moze w 01 x600Pro ma nieco wiecej) wiez zadna rewelacja :| tak z ciekawosci, na jakie OC moge liczyc przy zmianie chlodzenia na freezera i radiatorach na pamieciach? pamiatki sa 4ns :/ wiec za duzo nie pojda (jak to sie liczylo max eoretyczna czestotliwosc pamiatek majac ich czas, np 4 ns) ? tak myslałem @500/600 to juz pewnie max bedzie o ile wogole tak pojdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 pamieci to samsungi 4 ns czy hynixy 4 ns ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 pamieci to samsungi 4 ns czy hynixy 4 ns ? Hynix 4 ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Radki 9550 miały hynixy 4,0 ns i latały mniej wiecej na 530-560 więc u ciebie też mniej wiecej tyle będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 tak troche OT na swoim R9600 miałem samsungi 4 ns i spokojnie chodziły na 540, nawet na 560 z dodatkowym chłodzeniem na pamieci (radiatory + nawiew) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) Spokojnie bierz pentagrama xc 70al. Ja mam go na x700 pro , który się bardziej grzeje . Na std chłodzeniu na max obrotach miałem koło 75 stopni stress teraz na pentku 5 v mam około 53 stopni. Dodam , że na tych 5 v naprawdę jest bezgłośny ( ja go wogóle nie słysze,a mam wyciszony komp szczególnie w nocy, jest cichszy od xc 80 ma łozysko ślizgowe , nic nie terkocze wypas jest ) . Montaż banalny o wiele lepszy niż wersji xc80 . W zupełności ten pentek schłodzi też dużo bardziej grzejące się karty nie kumam ludzi , którzy polecają od razu cu czy alcu na niezbyt grzejącą się kartę za 200zł , al spokojnie daje rade nawet na dużo bardziej grzejących się kartach. Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Spokojnie bierz pentagrama xc 70al. Ja mam go na x700 pro , który się bardziej grzeje . Na std chłodzeniu na max obrotach miałem koło 75 stopni stress teraz na pentku 5 v mam około 53 stopni. Dodam , że na tych 5 v naprawdę jest bezgłośny ( ja go wogóle nie słysze,a mam wyciszony komp szczególnie w nocy, jest cichszy od xc 80 ma łozysko ślizgowe , nic nie terkocze wypas jest ) . Montaż banalny o wiele lepszy niż wersji xc80 . W zupełności ten pentek schłodzi też dużo bardziej grzejące się karty nie kumam ludzi , którzy polecają od razu cu czy alcu na niezbyt grzejącą się kartę za 200zł , al spokojnie daje rade nawet na dużo bardziej grzejących się kartach. chyba dobrze mowisz :) powiedz jeszcze ze jesteś tą laską ze zdjęcia a się z Tobą umówię! ;) Radki 9550 miały hynixy 4,0 ns i latały mniej wiecej na 530-560 więc u ciebie też mniej wiecej tyle będzie no wiem, miałem właśnie takiego i chodzily ~550Mhz bez artów, pozniej (ok 570Mhz) juz zaczynaly krzaki sypać, ale tu, bez zadnych kombinacji i prób co kilka Mhz, ustawiłem 400/500@452/554 dokładnie i poszło bez problemu, nawet nie bardzo cieple byly kostki (w 9550 juz sie mocno grzały, wiec moze jednak nie sa to takie same pamięci?)... jednak po spaleniu 9550 nie jestem juz taki wyrywny i nie chciałem przeginac zanim nie zaczerpnę info od innych userów x600Pro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 mój 9600 pro na 4ns szajsungach latał 560 normalnie a z radiatorkami i lekkim chłodzeniem doszedłem do 590 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1okonek Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Może je dokręcisz do 600 .Moje to 5 , bez artów z radiatorkami chodzą 540.Powodzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Panowie, a propos tego chłodzenia to przyszło mi do głowy jeszcze to: http://allegro.pl/item99736045_arctic_cool...hes_system.html co o tym myslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 To chłodzenie po pierwsze jest raczej ciche niż wydajne pozatym jest sporo gorszy od Pentagrama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 To chłodzenie po pierwsze jest raczej ciche niż wydajne pozatym jest sporo gorszy od Pentagrama w sumie to o cisze bardziej mi chodzi niz o wydajnośc, jesli ten arctic bedzie cichszy niz pentagram to wolalbym jesgo nawet kosztem mniejszej wydajnosci, no chyba ze bedzie mniej wydajny niz boxowy cooler... ma ktos moze tego arctica? jak sie to sprawuje? fredus, czemu jest sporo gorszy? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 (edytowane) za tą cenę to ja tez bym brał pentaka al (zresztą podobnie jak @fredus mam to wiem co potrafią :) ), puszczony na 5V jest niesłyszalny, a pewnie tak samo wydajny. Edytowane 4 Maja 2006 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 za tą cenę to ja tez bym brał pentaka al (zresztą podobnie jak @fredus mam to wiem co potrafią :) ), puszczony na 5V jest niesłyszalny, a pewnie tak samo wydajny. moze macie racje, w sumie zaletą i przewagą pentagrama nad arctic-iem jest większa liczba kompatybilnych z nim kart wiec w razie czego na przyszłość sie tez by przydał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Te arctici podobno po jakims czasie mocno terkoczą co prawda pentagramowskie wentyle tez czasem robią jaja ale nie tak uporczywe, pozatym puścisz sobie go na 5v i jest naprawde niesłyszalny a przy tym dalej wydajny, pozatym arctic ma taki mały radiatorek włozony w wielką ,,rure wydechową,, która nie jest zbyt wydajna, raczej postawiono na cisze choc i to nie jest do końca spełnione, pentagram jest cichy, wydajniejszy i kompatybilny z różnymi kartami :D pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 do tego masz gwarancje (1rok) i jak zacznie terkotać to Ci wymienią :) (pentaka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 do tego masz gwarancje (1rok) i jak zacznie terkotać to Ci wymienią :) (pentaka) nie no... gwarancje to ma jeden i drugi :) tak sie zastanawiałem bo mialem arctica na 9550 i sprawdzał sie rewelacyjnie, cichy i wywalal cieple powietrze z obudowy ale skoro tak zachwalacie pentagrama to sprobuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 qrw* !!! nie pasuje!! XC-70 Al+ nie pasuje na x600Pro Gigabyta :/ nie dosc ze radiator włazi na kondziołki to jeszcze rozstaw otworów mocujących jest inny, CO TERAZ? podejrzewam ze zaden z pentagramów XC-70/80 nie bedzie pasował :/ czyzbym był skazany na Arctica ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...