genpw Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Witam. Mam płytę główną MSI 865PE Neo2-V, a na niej procesor 3.06 GHz northwooda,który pracuje z FSB 133. Natomiast pamięci to Samsungi Pc3200, które siłą rzeczy pracują jako PC2700 ( 337MHZ efektywne). Moje pytanie to czy można zmienić taktowanie pamięci bez zmiany FSB procka, a jeśli tak to w jaki sposób.Próbowałem znależć odpowiedż na Google ale jestem chyba za ciemny na to.Dodam, że nigdy jeszcze tego nie robiłem, więc prosiłbym bym o takie łopatologiczne wytłumaczenie.Bios to AMI 01/05/05.Pamięci pracują w dual channel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 57 strona instrukcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genpw Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 57 strona instrukcjiFajnie, tylko szkoda że to po angielsku, bo ja ponad trzydzieści lat temu miałem tylko ruski, a zreszta określeń chipsem ram itd nikt wtedy nie używał. Kalkulator był wtedy cudem techniki.W każdym bądz razie dzięki za pomoc,ale tych wojskowych stopni próbowałem używać i tylko zwalniało kompa.Jeszcze raz dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jenak Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Niestety bez zmiany FSB nie obejdzie się. Żeby pamięci chodziły na 400 (PC3200) trzeba podnieśc FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genpw Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Niestety bez zmiany FSB nie obejdzie się. Żeby pamięci chodziły na 400 (PC3200) trzeba podnieśc FSB.Czyli na ile musiał by iść procek ~4.6 GHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jenak Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Niestety trzeba kręcić ponieważ ta płyta nie ma możliwości ustawienia osobno FSB dla pamięci i procka. Możesz w biosie w zakładce Frequency/Voltage Control -- Performance Mode i tam ustawić na " fast " pamięć bedzie troszke szybsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genpw Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Niestety trzeba kręcić ponieważ ta płyta nie ma możliwości ustawienia osobno FSB dla pamięci i procka. Możesz w biosie w zakładce Frequency/Voltage Control -- Performance Mode i tam ustawić na " fast " pamięć bedzie troszke szybsza Zrobiłem jak radziłeś, zmieniły się taktowania na 3 4 4 8 a tak z ciekawości w jaki sposób zmienia się FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 To nie sa taktowania - to sa TIMINGI pamieci. Po polsku opoznienia ;] I zmienily sie zgodnie z spd pamiatek. Przy wyzszych czestotliwosciach slabsze pamieci musza miec luzniejsze opuznienia albo beda sypac bledami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jenak Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Ta sama zakładka -Frequency/Voltage Control -- Adjust CPU Bus Clock (Mhz) służy do zmiany FSB Przy opcji-- Adjust AGP/PCI Clock (Mhz)-- podnieś o jeden do wartości 66,67/33,33 zeby zablokować. Przy zmianie FSB opcje "Fast " zmień z powrotem na "Normal" A w zakładce -- Advanced Chipset Features ->DRAM Timing Setting... ustaw Configure SDRAM Timing by SPD na disabled -- i ustaw timingi na 3-3-3-8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genpw Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Ta sama zakładka -Frequency/Voltage Control -- Adjust CPU Bus Clock (Mhz) służy do zmiany FSB Przy opcji-- Adjust AGP/PCI Clock (Mhz)-- podnieś o jeden do wartości 66,67/33,33 zeby zablokować. Przy zmianie FSB opcje "Fast " zmień z powrotem na "Normal" A w zakładce -- Advanced Chipset Features ->DRAM Timing Setting... ustaw Configure SDRAM Timing by SPD na disabled -- i ustaw timingi na 3-3-3-8 Boże dopiero teraz sobie uświadamiam jaki jestem stary. Jutro z samego rana jak tylko te 10 browarów wyparuje mi z głowy pobawię się z tym. W każdym bądż razie bardzo dziękuję za pomoc jesteś wielki nawet jeśli nie pijesz mleka bo to szkodzi.DZIĘKI ZA POMOC, I LEPIEJ GRZESZYĆ I ŻAŁOWAĆ NIŻ ŻAŁOWAĆ ŻE SIĘ NIE GRZESZYŁO To nie sa taktowania - to sa TIMINGI pamieci. Po polsku opoznienia ;] I zmienily sie zgodnie z spd pamiatek. Przy wyzszych czestotliwosciach slabsze pamieci musza miec luzniejsze opuznienia albo beda sypac bledami. Przepraszam co to znaczy słabsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...