Skocz do zawartości
joop

Format Przez Biosa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, niepełnosprawna kuzynka wymazała pliki systemowe win xp. Wrzuciłam płytke z instalką i bummmm.....

Po starcie cd na kompie wyswietla sie napisik:

- mozesz kontynuowac wgrywanie rozpoczetego systemu wcisnij ENTER

- mozeszz zacząc wgrywac od nowa system wcisnij bodaj F5

- moesz zaprzesztac wgrywac system i powrocic do starego

i teraz klopsik , nic nie dziala . Zadna z opcji która sie wcisnije nie dziala komp zaczyna niby pracowac cd startuje i nagle wszytko ustaje a ekran robi sie czarny:(

Nic nie pomaga.

Nie mozna tez nic zrobic, nie wykrywa pewnych plikow systemowych, wiec nie wchodzi win xp.

jesli ktos mial taki przypadek prose o pomoc dzieciaczek sie niecierpliwi, a ja jestem w kropce co z tym fantem zrobic:(

nie mozna rozkrecic kompa bo jest na gwarancji..... a obsluga jest tam tragiczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.wkładasz płytke WinXP

2.bootujesz z cd w biosie zmieniając ustawienia

3.czekasz aż instalator właduje wszystkie sterowniki

3.naciskasz opcję naprawiania zainstalowanego już systemu (nie instalujesz systemu od nowa)

widze że zrzucenie backup'u danych na inny dysk będzie niemożliwe, jeśli opcja naprawy nie podziała trzeba będzie zrobić reinstalację

EDIT:

hm.. format przez biosa - tylko niektóre płyty mają możliwość formatowania niskopoziomowego ale wtedy tracisz wszystkie partycje i trzeba je na nowo zakładać. Z płyty instalacyjnej tuż przed zainstalowaniem systemu także można sformatować dysk automatycznie, ewentualnie można to samo zrobić uruchamiając w instalce konsolę odzyskiwania (klawisz R) tyle że to trzeba się zaznajomić z poleceniami

Edytowane przez thermalfake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie nie są produkowane płyty główne wyposażone w opcje formatowania z poziomu BIOS (formatowanie niskopoziomowe) jeżeli trafi sie starsza płyta która posiada taką opcje nie należy z niej korzystać (w stosunku do obecnie produkowanych napędów HDD), można uszkodzić dysk !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi