_Sheriff_ Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Witam!!! Jest tak, chce z kolegą uzbroić naszą wioske i sąsiednie w internet bezprzewodowy (WLAN) Poprostu chcemy założyć działalniść gospodarczą jako dostawcy internetu. Mamy kapitał i co najważniejsze jak na dana chwile przynajmniej 30 0sób chętnych w 100% Mieszkamy na wsi pod Biłgorajem (jesteśmy studentami) i chcemy coś robić a nie po studiach w domu siedziec. W okolicy jest antena nadawcza telefonii komórkowej Era GSM jak się dobrze oriętuje (i pewnie gdzieś musza być inne). I z miasta Biłgoraj też da sie podciągnąć anteną sygnal (ale raczej naprawde mocną anteną) Tp sa też istnieje (telefony stacjonarne). Mam pare pytań: 0. Czy ktoś jest na forum, kto czymś takim sie zajmuje 1. pierwsze podstawowe - od czego zaczać 2. od kogo dzierżawić łącze 3. jakiej mocy wziąć na poczatek dane łacze 4. Czy lepiej kupić antene nadawcza ogólnikowa czy panelową 5. Ogólnie jakiego sprzety bedziemy potrzebowac i jakich firm kupowac by byl dobry 6. Jak wygląda sprawa sprzetu zprzeadanego na Allegro przez normalnych ludzi a firmy - czy sie połaca kupić No na początek, w miare rozwoju tematu zadam wiecej pytań jeśli będzie taka potrzeba. Prosze kogoś kompetetnego o informacje i pomoc. I prosze o szybkie odpowiedzi bo czas upływa, a z tego co wiem to konkuręcja nie śpi ;-) Pozdrawiam i czekam!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 maly offtop: orientuję i konkurencja... 1. od zalozenia dzialalnosci? 2. pewnie pod bilgorajem tylko tepsa bedzie dostepna... 3. znajomy zaczynal od 2Mb do podzialu na jakies 20 osob 4. panelowa jest CHYBA lepsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sheriff_ Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 @Mikelos THX i czekam na następną pomoc i naproadzenie na dobry tor. A jak sie ceny kształtują w tpsa? i prosze o wiecej informacji na reszte pytań a co do ortografii to juz tak mam od dziecka ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 ostatni raz jak mialem stycznosc z polpakiem to tepsa w jakiejs promocji krzyczala kolo 3 tysi netto za 2mb ale to bylo 2 lata temu teraz chyba potanieli poszukajcie przedewszystkim miejsca na serwerownie (gdzie was czynsz nie zbaije) sprzet wi-fi radzilbym kupowac z tej gornej polki a nie tani z alegro (napiszcie jeszcze jaki obszar chcecie pokryc) i powiem wam z doswiadczenia zeby zadowolic klienta (szybkosc lacza i wysokosc abonamentu) a i przyokazji zarobic to trzeba miec ponad 100 abonentow www.interline.pl -przydatne informacje i sprzet do wifi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 jesli chodzi o lacze na poczatek styknie internet dsl 4mbps z tpsy, do tego bedziesz potrzebowal jakis serwer na linuxie lub dobry router z firwallem i podzialem pasma jesli chodzi o access pointy i anteny to w zupelnosci wystarczy standard 802.11b i anteny najlepiej: na stacje bazowa dookolna, u klientow kierunkowe lub panelowe jesli chcesz wiecej info to pisz na priva ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) panelowe anteny sa kierynkowymi jezeli serwer na linuxie to poco router z firewallem skoro na linie zrobi sie to lepiej wydajniej i taniej a na stacje bazowa proponowalbym sektorowke z b sie zgodze gdyz ma lepsze osiagi pod wzgledem zasiegu a internetdsl4mbit ma zawaskie gardlo na wyjsciu Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) Po co pchac sie w kompa ?, jest cos takiego jak mikrotik z ich routeros (linux embed), ew apek na RTL'u 8186 z alternatywnym softem na ktorym mozna ladnie sygnal wysterowac, urzadzenie nadawcze powinno byc jak najblizej anteny (panele zbieraja za duzo smieci z eteru, dookolne sa za malo skuteczne.. najlepiej postawic 2-3 sektory, ich ilosc zalezy jak duza powierzchnie chcecie pokryc [1sektor ok 120stopni]), lancze od tepsy 4mbity, przy 30 osobach bedziecie mogli kazdemu zagwarantowac te 128kbps downloadu (i wcale to nie jest waskie gardlo bo juz mamy jedna taka instalacje i smiga). Anteny klienckie np Yagi spory wybor tego na allegro, jak wezmiecie z 30sztuk to napewno i jakis rabat bedzie :P (polecam air-out -> http://www.air-out.pl), A i taka dzialalnosc radiowa trzeba w jakims smiesznym urzedzie zarejestrowac.. i wtedy mozna sie spodziewac kontroli czy sprzet zgodny z normami bla .. bla.. na poczatek to mozecie olac :P Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez sajmon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 128kbps downloadu (i wcale to nie jest waskie gardlo bo juz mamy jedna taka instalacje i smiga). pisalem o uploadzie gdzie 512 kbit / 30 to nawet po 3Kbajtow/s nie ma 128 kbps nie jest zle - prawie tyle co przez komorke wyciagne :) przewaga sera jest taka ze dcaje duze mozliwosci swiadczenia uslug dodatkowych(poczta/www/ftp/dc/) chociaz wymiana plikow lokalnie po radiu to nie jest najlepszy pomysl nie staram sie tu nikogo zniechecac do wlasnego biznesu (dobrze ze sa jeszcze tacy ludzie co staraja sie cos robic, a nie ustawic sie z lapa wyciagnieta w kolejce po zasilek ) tyle ze musielibyscie przec strasznie zeby szybko uzyskac ponad 100 klientow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 FTP ? po radiu ? :D pamietaj ze jak np robisz siec w standardzie b (11mbps) i masz 30userow.. to sie 11mbps/30. To juz szybciej dysk wykrecisz i zgrasz od kogos te dane :P A pamietaj ze jak chcesz sie choc troche zabezpieczyc (glupie wpa czy wep..) to juz masz transfer odpowiednio mniejszy (duzo mniejszy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) chociaz wymiana plikow lokalnie po radiu to nie jest najlepszy pomysl jesli domnie to kierowales :) a wep to prawde mowiac jest zabezpieczeniem zerowym przy 30 hostach zlamanie klucza nie jest ani skomplikowane ani dlugotrwale b+ wpa juz bylo zdaje sie ktore jest o niebo lepszym zabezpieczeniem pozatym zabezpiecza jak juz to uzytkownikow a nie providera Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Jest tak, chce z kolegą uzbroić naszą wioske i sąsiednie w internet bezprzewodowy (WLAN) Poprostu chcemy założyć działalniść gospodarczą jako dostawcy internetu. Mamy kapitał i co najważniejsze jak na dana chwile przynajmniej 30 0sób chętnych w 100% Mieszkamy na wsi pod Biłgorajem (jesteśmy studentami) i chcemy coś robić a nie po studiach w domu siedziec. W okolicy jest antena nadawcza telefonii komórkowej Era GSM jak się dobrze oriętuje (i pewnie gdzieś musza być inne). I z miasta Biłgoraj też da sie podciągnąć anteną sygnal (ale raczej naprawde mocną anteną) Tp sa też istnieje (telefony stacjonarne). Mam pare pytań: 0. Czy ktoś jest na forum, kto czymś takim sie zajmuje 1. pierwsze podstawowe - od czego zaczać 2. od kogo dzierżawić łącze 3. jakiej mocy wziąć na poczatek dane łacze 4. Czy lepiej kupić antene nadawcza ogólnikowa czy panelową 5. Ogólnie jakiego sprzety bedziemy potrzebowac i jakich firm kupowac by byl dobry 6. Jak wygląda sprawa sprzetu zprzeadanego na Allegro przez normalnych ludzi a firmy - czy sie połaca kupić No na początek, w miare rozwoju tematu zadam wiecej pytań jeśli będzie taka potrzeba. 1. Rejestracji działalności. AFAIR potrzebne było też zgłoszenie do URTIPu czy jak się on tam aktualnie zwie(sprawdź - załatwiałem takie papiery dawno temu i nie wiem czy nadal jest niezbędne). Znalezienia kogoś kto ma pojęcie o temacie. 2. Od tego kto będzie wstanie zestawić łącze. Jeśli wioska to zmartwie Cie, że najprawdopodobniej będzie to bardzo duży problem i wybór ograniczy się do TPSA albo TPSA a i to pod warunkiem, że kable są w dobrym stanie i krótkie. Jeśli macie w pobliżu ciuchcie to można się pytać w TKTelekom. Koszt 2 mbit'owego łącza FR z TPSA to około 2000 PLN 3. Z praktyki jak się uweźmie ktoś to wepchnie 250 osób na jednego polpaka ;> Pytanie tylko kiedy klienci właścicielowi takiej firmy będą chcieć dać w morde. 4. Zależy od tego do czego antena. Jest różnica jeśli chcesz mieć dostęp w promieniu 100 metrów albo 500 ;) 5. Zależy od technologii którą zastosujecie, tego co chcecie oferować i jakie łącze dociągniecie. Generalnie najprawdopodobniej przyda się: pare kilometrów skrętki pare switchy karta V35/router jeśli weźmiecie FRa mózg z podstawową wiedzą o sieciach protectnety lub podobne upsy jak bardzo chcecie wifi to dojdą zabawki typu AP, anteny, kable, wtyki etc 6. zasadniczo jeśli masz daleko do miasta to można się bawić. Ale serwis może być traumatycznym doświadczeniem Tak na koniec. Sprzedaż pietruszki też jest społecznie przydatną rzeczą. Macie kase? To zamiast snuć wizji robienia wielkiego interesu najpierw zainwestujcie w swoją wiedze bo inaczej skończycie jak większość wanna-be-providerów. Zapewnienie *działającego* dostępu do internetu dla xx ludzi nie jest działaniem na zasadzie kupie jedno łącze, wepne do pudełka i będzie działać a ja będe robić kase. Jeśli nie znasz się na tym co chcesz zrobić, a patrząc na pytania to można taką konkluzje wysnuć to szczerze Ci powiem że na naukę w trakcie będzie zbyt późno. I nie przyjmuj tego jako atak osobisty czy zarzut ale szczerą rade - widziałem wiele takich powstających sieci i wiem co się z większością z nich stało. Jeśli jednak koniecznie chcesz się w to pakować zacznij od: a) znalezienia telefonu B) dzwonienia do operatorów tj tpsa, tktelekom czy kogokolwiek kto ma w pobliżu infrastrukture i wypytuj się czy jest szansa dociągnąć do Was jakąś rurkę czy nie. c) poszukaj kogoś kto ma przynajmniej podstawowe pojęcie o serwerach i sieciach bo inaczej polegniesz przy pierwszym problemie technicznym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 tak jak mowisz i mala dygresja co do polpaku jesli nie bierzesz 5x2mbit to tepsa uwaza cie za smiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Jeśli jednak koniecznie chcesz się w to pakować zacznij od: a) znalezienia telefonu B) dzwonienia do operatorów tj tpsa, tktelekom czy kogokolwiek kto ma w pobliżu infrastrukture i wypytuj się czy jest szansa dociągnąć do Was jakąś rurkę czy nie. c) poszukaj kogoś kto ma przynajmniej podstawowe pojęcie o serwerach i sieciach bo inaczej polegniesz przy pierwszym problemie technicznym ja bym dodał jeszcze: d) minimun 10k gotówki (chociaż jak ostatnio liczyłem to 10k ledwo by wystarczyło) na start, plus spory zapas na pompowanie gotówki przez kolejne miesiące e) jak wi-fi to i jakis laptop by sie przydał f) lista potencjalnych chętnych też byłaby pomocna, jeśli chcesz na tym zarabiać a nie robić tego hobbistycznie musisz mieć przynajmniej 150-200 abonentów g) łącze napewno jakiś symetryczny polpak, jeśli chcesz robić na dslu zapomnij Nieukrywam, że się przymierzałem do uruchomienia własnej sieci, ale niestety wszystko rozbiło się o $$$ na start, szczególnie dużą jeśli chodzi o domy wolnostojące (o wiele łatwiej i taniej jest podpiąć sieć w blokach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) Dlaczego już na początku chcecie ubrać chłopaka w Polpak? na początek propozycja to jednak DSL 4Mb za pół roku sam będzie wiedział co dalej robić @_Sheriff_ dzieląc wszystko na dwóch (z czego jeszcze rozumiem żaden z was nie ma pojęcia o tym co chce zrobić :( )na profity nie liczcie zbytnio,może po dwóch latach jeżeli prężnie będziecie się rozwijać i chłonąć wiedzę coś z tego będzie ps.nie kupujcie marnego taniego sprzętu bo będzie wam się to czkawką odbijać po nocach :) Edytowane 1 Maja 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Ej nie rozumiem czemu dsl-e proponujecie. Dsl to może na stronki jest dobry. Ale jak ludziki zasiądą na p2p zechcą cos wiecej wysyłać to ten Dsl umrze. Ewentualnie potem można dokupić sobie dsl-e na stronki dodatkowe a symetryki dac na sciaganie wysyłanie, i gry. Jak chcecie radio zakładac to musicie mieć miejsce na nadajnik. O tym że was tpsa na swoje maszty puści to można zapomnieć. To samo miejsca gdzie wisi już gsm jakis - też opdada. Tyle wam zaspiewają że raczej zwątpicie. Kombinował bym raczej z kościołem. W każdej wiosce jest jeden, i ma wieże :) Wieszacie sektory i jazda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 tak jak mowisz i mala dygresja co do polpaku jesli nie bierzesz 5x2mbit to tepsa uwaza cie za smiecia Przy 4 polpakach dalej byłem dlanich nikim. Próbowaliśmy LB załatwić. Stwierdzili, że tak możemy. Za 1K od łącza. Teraz TP ma ładną nawet oferte www access ale po ATMie i od 30 mbit/s w góre ps.nie kupujcie marnego taniego sprzętu bo będzie wam się to czkawką odbijać po nocach :) Zdajesz sobie sprawe ile kosztuje nie-marny sprzęt ;) ? W środku wszystkich linksysów, planetów i innych popularnych pudełek jest z gruntu rzeczy podobny jakościowo stuff. Niektóre modele są bardziej udane, niektóre mniej. Do tej pory zachowałem wspaniałe wspomnienia po pewnej serii switchy planeta która mnie kosztowała weekend w plecy i chęć podpalenia wszystkiego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 (edytowane) Chciałem odgrzebać ten wątek bo mam podobne plany co jego autor. Jestem ciekaw czy wg was jest opłacalne zrobienie sieci wlan w małym mieście (2-3k mieszkańców), zaczynając od DSL-a? Nie licze odrazu na kokosy, przy uczciwych cenach i pełnym obsadzeniu pasma na DSL 15000 od tpsa można zarobić na czysto około 1-2k PLN (po wszystkich podatkach, opłatach itp). Z tego co tutaj czytałem większość z was pisze, że lepiej mieć na start polpaka (oczwiste :) ), ale bądźmy szczerzy od czegoś trzeba zacząć; łatwiej chyba na dslu zobyć poiwedzmy 50 - 70 userów, a jak juz brakuje pasma to wtedy wydzierżawić łącze z prawdziwego zdarzenia. Dobrze rozumuję czy nie? edit: jeżeli ktoś wie na czym polega rejestracja w URTIPu i ile za to trzeba płacić to byłbm wdzięczny Edytowane 23 Lipca 2006 przez roodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 (edytowane) Tylko, że dsl 15 Mb ma 800 kbit/s uploadu o ile sie nie mylę. Zeby podpiąć tak jak chcesz 50-70 userów trzeba by wyciąć p2p, za co zostałbyś pewnie spalony na stosie ;). Przy takim uploadzie stawiałbym na max 20-30 userów przy dobrym zarządzaniu ruchem i już nie jest tak różowo z dochodem. Na początek polecam lekturę http://lanforum.net i http://www.trzepak.pl Edytowane 24 Lipca 2006 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 roodin: a firma M***m zle sie u was sprawuje? ;) 800kilo uploadu to za mało? ;) Na kilkadziesiat przeciez powinno starczyc... Czesc tylko korzystała by z niego w pełni a i jak wiadomo limit ten byłby wyraznie nziszy od tego wyjsciowego ;) Ludzie moga zrozumiec taka nie bardzo rozowa sytuacje przez pierwszy okres istneinia usługi ;) I wielu "molestuje" swoje łacza tylko na poczatku, pozniej sie uspokajaja ;) Popytaj sie ludzi czego oczekuja i zapowiedz im swoja oferte a na pewno znajdziesz wielu chetnych .. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) Właśnie przez taki sposób myślenia wiekszość ludzi jest uprzedzona do sieci radiowych i wybiera neostradę ;), bo tych świadczących usługi na odpowiednim poziomie jest naprawdę mało. Co do tych 50-70 userów to myślę, że polpak 2 mbit powinien styknąć, koszt około 2 000 zł ;) Edytowane 24 Lipca 2006 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 i tu jest włąśnie to o czym ja mówię nie sztuka jest <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na start polpaka i co miesiąć pogrążać się o kolejne $$$ zadłużenia, jak stan około 40 osób będę miał powiedzmy po 5 miesiącach (5x2k = 10000PLN w plecy!!!! i jak tu o inwestowaniu myśleć) tak więc myślę, że nie powinno być źle, z tym uploadem też; można ludzików spokojnie uświadomić co to jest za łącze i że jest to okres przejściowy a jeżeli cena będzie konkurncyjna to napewno chętni się znajdą A o wiele łatwiej przechodzi mi przez myśl 1k za zerwanie umowy niż 10k w plecki... @Jacek: z konkurecji nie kożystam ;) ale wiem jak mi koledzy na nich nażekają; podobno prawie każdego wieczora/popołudnia net znika na kika godzin... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 i tu jest włąśnie to o czym ja mówięTeraz ja mógłbym tak napisać :-P Ok to przyjmijmy twój wariant 50-70 ludzików na dsl 15 mbit, jedna baza i serwujesz to samo co twoja konkurencja :lol2: Teraz na poważnie, żadna działalność nie da ci zysku od razu, na to potrzeba pracować latami (budować wizerunek wysoką jakością usług). Jeśli liczysz na szybki zysk, zapomnij o sieciach (splajtujesz po 3 miesiącach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Teraz ja mógłbym tak napisać :-P Ok to przyjmijmy twój wariant 50-70 ludzików na dsl 15 mbit, jedna baza i serwujesz to samo co twoja konkurencja :lol2: Teraz na poważnie, żadna działalność nie da ci zysku od razu, na to potrzeba pracować latami (budować wizerunek wysoką jakością usług). Jeśli liczysz na szybki zysk, zapomnij o sieciach (splajtujesz po 3 miesiącach). Czy Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Gdzie ja napisałem, że chcę szybko i dużo zarobić? Nie chcą poprostu a starcie umoczyć kilkadziesiąt tysiecy bez możliości odkucia się; dsl ma być wariantem prejściowym dla 30-40 osób; nie więcej a to jest około 400kbit down i 20kbit upl więc chyba nie są aż takie tragiczne warunki (zaznaczam, że minimalne nigdy nie będą wszycy ciągnąć na raz). Widzę, żę tutaj pomcy nikt mi nie udzieli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 parę postów wyżej podałem linka do lanforum, wejdź, poczytaj, znajdziesz tam wszystkie informacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 zapchanie calkowicie uploadu powoduje padake z lacza ;) przy dzisiejszych uzytkownikach netu mozna niezle sie napocic, zeby ich udzwignac chociaz przez pewien czas na dslu no chyba, ze wezmiesz 30 Pan Krys, ktore beda siedziec tylko na GG :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Nie ładuj sie w dsl lub bierz go zalezy od wariantu. Przy swiadomych uzytkownikach szybko spłoniesz na stosie. Jezeli masz "wsiowych głupkow" ktorzy w koncu moga sciagnac pornola z neta nawet dosyc zarobisz. Ja mam pecha na blisko 40 osob z gora 3 wiedza jak jeszcze wykorzystac net poza www i p2p (admin nas olewa). Rozmowy głosowe niemozliwe, wyslanie wiekszych pliczkow niemozliwe, gry MP niemozliwe, pobieranie strumieniowe danych niemozliwe, banki niemozliwe (ssl) Wiekszosc z tych problemow wina marnego uploadu i blokady portow. Czesc dziala gdy w sieci jest tylko z 5 dzieciakow. Jak musze zrobic cos bardzo pilnego to ide do znajomych z neo lub do najblizszego miasta i kawiarenka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...