Prezes_s Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Mi jedynie udało się podkręcić 250@280/400@500 bez widocznych artefaktów jedynie na jakieś 10 min, na cat 2.2. Nie jest to wina przegrzewania się karty, bo gdy podniosę chodźby o jeden Mhz jeden z zegarów to 10 min następuje restart! Na nowszych catalistach jest jeszcze gorzej... tuż po uruchomieniu aplikacji 3d następuje zwis, a pod samą windą wytrzymuje max do ok. minuty 8O Może już ktoś rozwiązał problem z podkręcaniem radeonów 9000, to niech się podzieli jak to zrobił... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Prezesie! Tyle jest producentow OEM... Kazdy orze jak moze jeden daje lepsze pamieci drugi z wyprzedarzy, jeden daje laminat a drugi utwardzana wykladzine podlogowa. Ja testowalem kilkanu producentow i powiem tylko ze z podkrecaniem nie bylo nigdy najmniejszych problemow. Probmemy byly tylko takie ze nie bylo widac zadnych efektow teg podkrecania - niezaleznie od zegarow karta dawala ten sam (zblizony) wynik w 3DMarku. Mialem tylko jedna karte ktora dawala efekty podkrecania - byla to Yuan Yuan (wg RadEdita) - fioletowy laminat podobny do Palita. Ta przy jedenie slusznym ustawieniu GPU/MEM 280/230 miala fantastycznego kopa doganiajac 8500LE - 8100pkt. na TB 2GHz @175FSB. Defaultowo miala 7300pkt. Dodam, ze mozna nabyc i takie R9000 ktore maja prawdopodobnie 64 bit. magistrale pamieci (po dwie kostki na stronie zamiast po cztery) i maja wyniki gorsze o jakies 20%. Teraz mam 8500LE (tez Palita) za 50 wiecej i sie ciesze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Bylo juz kilka razy o podkrecani Radeona 9000. SZUKAJ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Cytujac eria : "da sie to powracanie obejsc ... fajny programik ktory ci pomoże ;) ... nie ma za co ;) http://titan.spaceports.com/~fax/radeon9000.htm " Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Już się bawiłem tym hogerem i nici... dalej się restartuje pod windą xp, a w windzie 98 na cat 2.2 jest wszystko ok i bez tego progsa! Jak zrobić by karta się podkręcała pod xpekiem na najnowszych sterach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 Udało się mi wreszcie podkręcić! Ale tylko na windzie 98... na cat 3.0 + Hoger Niestety przy ustawieniu 500Mhz dla pamieci czasem wyskakują śmieci: w 3dmarku 2001 mało, w grach mnustwo... więc musiałem obniżyć taktowanie na 482Mhz... a rdzeń poszedł odziwo na 300Mhz. W 3dmarku jest teraz 6512pkt... wcześniej było ok. 6000, czyli całkiem nieźle... W UT 2003 w demie flyby-inferno w 1024x768 32bit, wszyskie opcje na maxa jest 47.3fps fps, wczesniej było 39.1 fps... czyli prawie 21% zysku! Mam chętkę na większy oc... tylko jak zrobić vmoda pamięci tego Sapphire Radeon 9000 64mb tv-out?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 Udało się mi wreszcie podkręcić! Ale tylko na windzie 98... na cat 3.0 + Hoger Niestety przy ustawieniu 500Mhz dla pamieci czasem wyskakują śmieci: w 3dmarku 2001 mało, w grach mnustwo... więc musiałem obniżyć taktowanie na 482Mhz... a rdzeń poszedł odziwo na 300Mhz. W 3dmarku jest teraz 6512pkt... wcześniej było ok. 6000, czyli całkiem nieźle... W UT 2003 w demie flyby-inferno w 1024x768 32bit, wszyskie opcje na maxa jest 47.3fps fps, wczesniej było 39.1 fps... czyli prawie 21% zysku! Mam chętkę na większy oc... tylko jak zrobić vmoda pamięci tego Sapphire Radeon 9000 64mb tv-out?? strasznie słaby mas zten wynik masz mocniejszego proca i jeszcze podkrecona karta a tylko 400 markow wiecej ..!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 Wiem właśnie, że coś mało 3dmarków! To wina pamięci: 512Mb sdram cas 3 ust turbo...:( Ty masz ddr samsunga napewno mocno wyżyłowane... A jakich sterów używasz bo ja cat. 3.0?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 własnei podkreciłem swojego radka i tak narazie jest 285 i 444 mhz i w 3dmarku mam juz 6250 a proca pusciłem tylko na 1160 a nie na 1190 a stery moim zdaniem najlepsze i najszybsze to 9050 cat. 2.2 a jeszcze jedno jak weszłme do sterow to sie okazało ze robiłem test na max jakos obrazu a nie na wydajnosc zaraz podkrece wiecej pamiatki i proca i sie zobaczy co radek potrafi :) ps. ma ktos craca do 3dmarka bo mi zginoł a umiescił bym nowego linka do wyniku ..to na meila ok z gorki dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 no juz mam maxa na swoim sprzecie na karcie zamatowałem jak narazie tylko wiatraczek jak dojda radiatorki na pamieci to bedzie jeszcze lepiej wynik taki jak w podpisie a karta krecona tak 294/468 mhz z pamiatek jakos nie moge wiecej wycisnac bez artefaktow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 No niezły wynik! ściągam cat 2.2 i zobaczę jak będzie Jaką windę masz bo na xp nie mogę podkręcić nawet z hogerem! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 ja mam win me moim zdaniem najlepszy :) zycze powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 Udało się mi wreszcie podkręcić! Ale tylko na windzie 98... na cat 3.0 + Hoger Niestety przy ustawieniu 500Mhz dla pamieci czasem wyskakują śmieci: w 3dmarku 2001 mało, w grach mnustwo... więc musiałem obniżyć taktowanie na 482Mhz... a rdzeń poszedł odziwo na 300Mhz. W 3dmarku jest teraz 6512pkt... wcześniej było ok. 6000, czyli całkiem nieźle... W UT 2003 w demie flyby-inferno w 1024x768 32bit, wszyskie opcje na maxa jest 47.3fps fps, wczesniej było 39.1 fps... czyli prawie 21% zysku! Mam chętkę na większy oc... tylko jak zrobić vmoda pamięci tego Sapphire Radeon 9000 64mb tv-out?? Hmmm, u mnie w 3dmarku po podkręceniu jakimkolwiek spada wydajność (jakieś 50 pkt). Ale bez kręcenia robie prawie 7200 pkt. Na win ME... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 Szpak proponuje zmienic AGP na x4 :) w tescie widac ze masz x2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 heheh nie to jest blef tz jakis blad bo mam agp 4x na nowszych sterach a wydajnos słabsza wic niech sobei pisze ze jest niby 2x ale jest w zeczywistosci 4x przynajmniej w biosie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 no i zainsatlowałem cat 2.2 i [gluteus maximus]... system po kilku sekundach staje... więc wróciłem na cat 3.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Pobawiłem się trochę i okazało się, że rdzeń poszedł na 315Mhz na standardowym chłodzeniu czyli na samym radiatorze Full Stable(1h testowania w 3dmarku)!!! A to dzięki, że mam dobrą wentylację w budzie :) Natomiast, jednak pamieć daje kilka artefaktów co któeś uruchomienie 3dMarku..., żeby było ZERO artefaktów musiałem zejść na 460Mhz... Karta po prostu woła o vmoda dla pamięci, w końcu to hynixy 4ns...!!! Wie może jak zrobić coś takiego?? Niech ktoś poda jakieś adresy!!! Może komuś udało się skutecznie podkręcić radka 9000 po winxp???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Mam kupić tego Radka 9000 od HIS'a hynix 4ns (taki wcięty, nie ma DVI, czarny laminat, niebieski radiator) i szukałem na necie czegoś o voltage-modzie i nic. Może ktoś potrafi to zrobić. bez moda na VMem ani rusz, core nie jest az tak ważny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 hmmmm tak sobei myslałem a moze tgo vmoda na pamieci to jakims bios edytorem by dało sie zrobic red chyba robił vmoda na radku 8500 tz zwiekszał napiecie na pamiatki mysle ze tu by tez to pomogło moze sposob jest ten sam ...a moze jest ktos na forum co umiał by zmodefikowac bios ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Rydzio nie radze kupowac tego R9000 od HISA , mialem go i wydajnosc byla zenujaca a to przez 64 bit szyne , zobacz na stronie producenta tam to jest nawet napisane. Z R9000PRO juz nie ma tego problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 To ma szynę 64 bit !? Myślałem, że 128. To żeczywiście goowno. Oznaczenie na kostkach to HY5DV641622AT-4 Czy to 64 to znaczy 64-bitowe kostki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Ale to nie możliwe, bo ten Abit Siluro GF4Ti4200 ma 4 kostki o tych samych oznaczeniach: http://www.htgk.org/jeuda/articles/hwpool/ti4200/ A to recenzja tego HIS'a (W pudełku TechMaster'a, ale karta jest HIS): http://www.pclab.pl/modules.php?op=modload...article&sid=816 A dla zainteresowanych Voltage modem, tu art po Angielsku jak zmodować 9000PRO. Jeśli twój 9000(nie pro) będzie miał ten sam układzik to też go zmodujesz w taki sam sposób jak Pro. http://www.xbitlabs.com/video/radeon9000pr...o-overclocking/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Rydzio nie radze kupowac tego R9000 od HISA , mialem go i wydajnosc byla zenujaca a to przez 64 bit szyne , zobacz na stronie producenta tam to jest nawet napisane. Z R9000PRO juz nie ma tego problemu. hehe, ja mam tego hisa i co ? w 3dsmarku 2001 mam 7000 punktów na tym configu co poniżej, a wydaje mi sie że to jest dobrze jak na radzia 9000 a co do modeli z 64 bitową szyną pamięci to owszem, ale w jakiejśtam wersji vivo czy cóś, ja mam 128 - bitowe pamięci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Ale to nie możliwe, bo ten Abit Siluro GF4Ti4200 ma 4 kostki o tych samych oznaczeniach: http://www.htgk.org/jeuda/articles/hwpool/ti4200/ A to recenzja tego HIS'a (W pudełku TechMaster'a, ale karta jest HIS): http://www.pclab.pl/modules.php?op=modload...article&sid=816 A dla zainteresowanych Voltage modem, tu art po Angielsku jak zmodować 9000PRO. Jeśli twój 9000(nie pro) będzie miał ten sam układzik to też go zmodujesz w taki sam sposób jak Pro.http://www.xbitlabs.com/video/radeon9000pro-overclocking/ jeżeli nawet miałby 64 bitowe pamięci to nie znaczy że odrazu <span style="color:red;">[ciach!]</span>o, napewno poradziłby sobie z gf2ti i gf4 mx440, a to chyba dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 I tylko o to mi chodzi, o wydajość. Mam malutki, ale dobry 15calowy monitor i chce grac w 1024x768x85Hz. 6500 punktów za 310zł mi styknie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Na stronie His'a jest napisane 64Mb DDR with 64bit Bus 128Mb DDR with 128bit Bus :D Ćoś w stylu radeonów 9500 64Mb DDR with 128bit Bus 128mb DDR with 256bit Bus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...