Skocz do zawartości
ath

Czarnobyl - 20 rocznica

Rekomendowane odpowiedzi

ISS = International Space Station

Dyskusja o ITER sie rozrosla tak, ze w zasadzie moznaby z niej oddzielny topic zrobic ;)

Wiec ktorys odwazny majacy dosc sporo.. nowych informacji moze taki zrobic ;) Ciekawy byłby to temat ;)

ps. ponawiam pytanie ktoregos z forumowoczów.. Ma ktos namiary na te złomowisko maszyn z czernobyla w google.com..? Mam za wolne łacze.. to chyba mnie zniecheca do badania terenu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba je znalazlem ale jest na obszarze o niskiej rozdzielczosci(16metrow chyba)

51*20'16"N 29*56'37"E

Bardzo możliwe Arnie, bo po obejrzeniu okolicy nic podobnego już tam nie ma, szkoda, że obszar o wyższej rodzielczości nie sięgnął tego, bo leży to prawie przy samej jego granicy.

Przeglądając teren wokół elektrowni zauważyłem coś, co może być nowym sarkofagiem w budowie. Oto zdjęcia:

Dołączona grafika

widać tutaj ten obiekt, obok budynek/zakład, w którym może być produkowany beton (nie wiem jak to się fachowo nazywa).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

po nałożeniu widać, że wszystko się zgadza: miejsce budowy, rozmiery, kształt

Dołączona grafika

Ciekawe tylko jak przetransportują budowlę tej wielkości przez ten kanał (jeżeli jest to w ogóle ten nowy sarkofag)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektrownie łatwo znalezc :) Ale tego wysypiska.. eh :P

Nowy sarkofag ma byc budowany zaraz koło elektrowni, hm ktos wczesniejnawet wrzucił linka do filmiku opowiadajacym o tym planie. Po kawałku bedzie budowany po czym "nasuniety" nad elektrownie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam w około elektrowni nie a za bardzo miejsca na budowę takiego obiektu, a i promieniowanie jest na tyle wysokie, że praca mogłaby być niebezpieczna dla ludzi, więc raczej stawiem na to, że to jest ten nowy sarkofag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam w około elektrowni nie a za bardzo miejsca na budowę takiego obiektu, a i promieniowanie jest na tyle wysokie, że praca mogłaby być niebezpieczna dla ludzi, więc raczej stawiem na to, że to jest ten nowy sarkofag.

Grimlock:

'Nowa kopuła nad reaktorem 4 i rozbiórka sarkofagu:

http://rds.pnl.gov/video/NSC_conceptual_design.mpg "

Poki co sa jedynie plany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie wiem gdzie to jest, ale elektrownia czarnobyl to więcej niz 1 reaktor, a ten co pokazałeś to raczej będzie reaktor który był w trakcie budowy

niedaleko jest też jedna wierza parownika w 'trakcie' budowy, druga stoii zbudowana

wiem ze napewno były 4 juz ukończone raektory (dodatkowe 2 są w "trakcie" budowy)) 1 wybuchł a reszta działała do 1991,1996 i 2000, reaktory były/są w jednym budynku więc promieniowaniem nie było aż takie duże bo musieli jakoś obsługiwać pozostałe

ale sterownia na 100% jest w innym budynku

Edytowane przez TOMAHAWK_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladalem dzis Inside Chernobyl's Sarcophagus, program bbc z 1996 roku o ekspedycji do wnetrza serkofagu. Byla tam mowa rowniez o nowym sarkofagu, faktycznie robil wrazenie

masz może jakieś namiary na ten program?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poogladalem wreszcie te filmy z Discovery.

Pierwszy ten sekunda po sekundzie (rekonstrukcja zdarzen) i drugi "Battle of Chernobyl"

Jestem ciezko wstrzasniety. Kiedys sie probowalem tym interesowac ale jakos bardzo pobierznie to zrobilem. Po tych filmach uswiadomilem sobie pewna rzecz. Pewnie tego dnia i nastepujacych po nich spalem sobie smacznie w domku, pozniej szedlem do szkoly, pewnie pochod 1 majowy odbyl sie jak zwykle i wpieprzalem wate cukrowa majac wtedy 9 lat.

Tak to bylo wszystko pocichutku zrobione, ze w radiu i TV nic nie bylo wiadomo, a rodzice wiadomo ze takiemu smrodowi nic nie beda mowili.

Pilem tylko to swinstwo fioletowe (jod), tylko to pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co - jak byles maly tez pewnie zarles jakies wstretne syropki czy cos - i to nie raz, a smaku nie pamietasz. A tu pilismy to jednorazowo :) Ale wiesz co - powachaj jodyne - cos mniej wiecej w tym stylu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry wujek rozdaje ;] :

"Inside Chernobyl Sarcophagus":

http://www.megaupload.com/?d=YS6ZODF2

tutaj jeszcze jest drugi film: "Surviving Disaster-Chernobyl" , podobno rowniez bardzo dobry:

http://www.megaupload.com/?d=LNJVVIZK

ssajcie bo malo jest zrodel :D

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukam płynu Lugola na uczelni, jak spróbuję to zdam relację :wink:

Najpierw dowiem się jaka powinna być dawka, kiedyś przez przypadek napiłem się TCA to myślałem, że połknąłem gaść szpilek :lol:

UPDATED:

Sorry za brak wyjaśnienia co to jest to TCA :wink:

TCA - kwas trichlorooctowy

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TCA?

o to chyba chodzi: kwas trójchlorooctowy (TCA) ;) ale może się myle :unsure:

Sry za OT ;) bo to trochę odbiega od tematyki topic'u :D

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najciekwsze wydazenie? tak ludzie sie bardzo duzo nauczyli zwlaszcza pokory wobec atomu. raz na jakis czas potrzebna jest taka lekcja gdy sie wkracza na nowy, nieznany teren. choc imo ludzie przesadzaja jesli chodzi o postawe "anty atom" (zwlaszcza te ekoludki wszystkie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakoś zapomniałem przypomnieć na forum, w poniedziałek na PLANETE były dwa ciekawe filmy o życiu w pobliży zony, awarii itd

za to dzisiaj jest chyba ciekawy program pod tytułem "U źródła atomowej rzeki" też na PLANETE o najbardziej skażonym radiacyjnie miejscu na świecie

W czwartek rocznica więc można włączyć sobie NG/Discovery/Planete/Viasat History, co prawda w programie nic nie piszą, ale możliwe że stacje zmienią ramówkę i pokażą coś związanego z rocznicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy wśród forumowiczów, znalazły by się osoby, które chciały by zwiedzić i zobaczyć osobiście okolice Czarnobyla?

Ostatnio po artykule w Polityce przyznam, że mocno zastanawiam się nad wycieczką w ww. miejsce, jednak dla jednej osoby jest to zbyt duży koszt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi