aceraspire Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Mam w aparacie funkcję ISO 100 i ISO 200 którą wybrać ? Podczas robienia zdjęcia rysuje mi wykres. O co w tym chodzi ? Z góry dzięki za odpowiedzi w tych sprawach jestem laikiem. Proszę o odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Mam w aparacie funkcję ISO 100 i ISO 200 którą wybrać ? Podczas robienia zdjęcia rysuje mi wykres. O co w tym chodzi ? Z góry dzięki za odpowiedzi w tych sprawach jestem laikiem. Proszę o odpowiedzi. ISO to czułość filmu/matrycy. Wybierasz takie, jakie jest Ci potrzebne, a konkretnie jakie wymagane jest przez warunki. Większe ISO - do zrobienia zdjęcia potrzebny jest krótszy czas otwarcia migawki, więc łatwiej zrobić nie rozmyte poprzez poruszenie - natomiast bardziej widoczne są szumy. Ogólnie - ciemno=duże ISO, jasno=małe ISO. Wykres to zapewne wskazanie ekspozycji - mówi Ci, czy zdjęcie będzie z punktu widzenia automatyki aparatu prześwietlone, czy niedoświetlone. Wierzchołek histogramu powinien być na środku. Czytałeś instrukcje aparatu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aceraspire Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 ISO to czułość filmu/matrycy. Wybierasz takie, jakie jest Ci potrzebne, a konkretnie jakie wymagane jest przez warunki. Większe ISO - do zrobienia zdjęcia potrzebny jest krótszy czas otwarcia migawki, więc łatwiej zrobić nie rozmyte poprzez poruszenie - natomiast bardziej widoczne są szumy. Ogólnie - ciemno=duże ISO, jasno=małe ISO. Wykres to zapewne wskazanie ekspozycji - mówi Ci, czy zdjęcie będzie z punktu widzenia automatyki aparatu prześwietlone, czy niedoświetlone. Wierzchołek histogramu powinien być na środku. Czytałeś instrukcje aparatu? O to chodzi że wgrałem nowego softa i to są nowe funkcje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Z ciekawości - co to za aparat, w którym kolejne wartości ISO pojawiają się wraz z nowym softem? O_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aceraspire Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Z ciekawości - co to za aparat, w którym kolejne wartości ISO pojawiają się wraz z nowym softem? O_oTrust 910z ale nie iso tylko wykres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Pewnie chodzi ci o Histogram - wykresik :> Pokazuje jak rozlozone sa swiatla i cienie. Poczytaj o histogramie moze ci sie przydac przy robieniu zdjec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...