Skocz do zawartości
KazMax

Nano-big Tower Mod

Rekomendowane odpowiedzi

Hello

Stara obudowa big tower za 30 zł (z flopikiem) :D i narazie wygląda to tak....

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozostało do zrobienia:

-drobne prace wykończeniowe

-malowanie na czarny mat (lakierem do zderzaków samochodowych z drobnym "barankiem"....zajmie się tym lakiernik bo ja nie chcę czegoś spaprać i stwierdził że matal też ładnie złapie)

-montaż uszczelek na wszystkich wyciętych krawędziach

-montaż siatki aluminiowej (srebrna) tuningowej na górze oraz w półkolach na boku

-montaż 4mm plexi w środku boku

-montaż 2x wentyle 120mm Aerocool turbine 2000 na froncie (za siatką)

-prawdopodobnie delikatne podświetlenie 2xkatoda 10mm-niebieska

-nóżki z plexi podświetlone na niebiesko

Jakieś sugestie...opinie...porady mile widziane :D

Edytowane przez KazMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze proponuje wyprofilować jeszcze jakoś przód to już całkiem będzie lux :) A siatkę to proponuje czyste aluminium z drobnieszym oczkie, IMGO będzie ciekawiej i lepiej się prezentować.

Edytowane przez KvaNfield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z kolegą wyżej ;) Fajnie to bedzie wyglądać, z kumplem praktykowałem u niego w budzie coś takiego i wyszło naprawde fajnie. Oczywiście do czarnej budy srebna siatka - to rzecz oczywista ;) A co do juz zrobionej roboty... to mi sie podoba i mam nadzieje ze nie zrobisz z tego choinki. A coś z przodem robisz ? Bo przyda sie mu mały facelifting ;)

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarna oudowa, niebieskie podsiwetlenie, srebrna siatka...

moim zdaniem to nie bedzie wygladalo dobrze....

imo do czarnej obudowy pasuje pomaranczowe nie za mocne podsiwetlenie...

siatka za to wg mnie powinna byc jakas szara... nie wiele jasniejsza od blach... ale ogolnie podswietlana siatka mi sie nie podoba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie packi tynkarskie takie do szlifowania ścian.. Są zrobione z pianki takiej.. Z tego wyprofiluj sobie jakiś super kształt przodu budy.. Następnie pokryj to matą i żywicą epoxydowa.,. na końcu wyszpachluj.. Będziesz miał przód pierwsza klasa... (jeśli masz zdolności rzeźbiarskie :D )

POwyższa technologia jeszcze nie byłą przeze mnie testowana... :) Mam nadzieje ze żywica nie rozpuszcza tej pianki :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie packi tynkarskie takie do szlifowania ścian.. Są zrobione z pianki takiej.. Z tego wyprofiluj sobie jakiś super kształt przodu budy.. Następnie pokryj to matą i żywicą epoxydowa.,. na końcu wyszpachluj.. Będziesz miał przód pierwsza klasa... (jeśli masz zdolności rzeźbiarskie :D )

POwyższa technologia jeszcze nie byłą przeze mnie testowana... :) Mam nadzieje ze żywica nie rozpuszcza tej pianki :)

Cholera ale technologia...wolę nie testować bo coś napewno bym popsuł a i moje zdolności twórcze są trochę ograniczone ;)

Przód zostanie ciut zmodyfikowany...sitka która jest obenie zostanie zaraz zdemontowana i zamontuję srebrną (którą dziś kupiłem ale musi jeszcze dojechać).

Myślę jeszcze co by tu zrobić z góra przodu...wyciąłem już otwory na diodki (power,hdd,guziczek reset) ale chyba zmodyfikuję to troszkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pelzak...to mój pierwszy jakiś ciut większy mod i wszystko co robię jest dla mnie dopiero nauką. Jęsli efekt tej przeróbki mi się spodoba to zrobię drugą...i tym razem obiecuję z wiekszą dawką fantazji :D

Poza tym mod tej obudowy miał na celu jedynie poprawę estetyki a przede wszystkich chłodzenia (dlatego pomyślałem nad zastosowaniem tych siatek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.onixarts.prv.pl dział moding... bio-reaktor - to też jest mój pierwszy ciut większy mod... :wink: i też niektóre rzeczy jakie robię są dla mnie nauką. Więc takie gadanie nie jest żadnym tłumaczeniem. Jeśli od początku nie masz fantazji to wątpię szczerze ze ją nabędziesz w trakcie robienia moda :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda ladna. (kropka)

Ale czy was to nie nudzi; ten schemat?

./buda -k -o --siatka

Robiac nascienny mialem w sercu milosc do starych komputerow

sprzed rewolucji PC, gdzie zeby cos z kompem zrobic, trzeba bylo

wstac, podejsc do pelnej wskaznikow i diod szafy, ktora po otwarciu

pokazywala bebechy pelne scalakow i kabli.

Pomysl z montowaniem 15'' LCD do budy byl na granicy normalnosci,

ale juz go odnowilem - LCD pracuje na drugiej karcie graficznej - mam

tam drugi pulpit z monitoringiem systemu. Moge sobie tam dac

tapete sciagnieta na faze, ze niby mam bebechy na FC, pomyslow

tysiace.

Pomysl goni pomysl, a to co ludzie robia i mozna znalezc na sieci

tez moze byc zajefajna inspiracja.

Przeciez to co robicie juz teraz (i dzieki wam) mozna kupic w sklepie

jako seryjna bude. Wiec...jakby stoicie w miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że taką budę można kupić w sklepie...pewnie naewt za mniejsze pieniądze niż mój koszt materiałów i nakład pracy ale dla mnie to nie ważne. Ważne jest natomiast to że zrobię to od początku do końca JA i będę miał pewną satysfakcje.

@Pelzak....są ludzie z większą i mniejsza fantazją, kreatywnością i pomysłami....ja zapewne należę do tej drugiej grupy ale nie musisz tego tak bardzo podkreślać. Sam już wcześniej stwierdziłem że super twórczy jakiś nie jestem i tyle.

Tradycyjnie już zamiast pomocy człowiek zostaje zjezdzany za to że nie robi jakiegoś mega wypasa...tradycyjnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KazMax ja bynajmniej nie chcialem cie zjechac!

To bylo tak ogolnie - do spolecznosci.

Moje mody zostaly z[ciach!]e z gory na dol i wiem jakie to uczucie,

kiedy wlozysz w cos duzo pracy i to nie jest doceniane.

Zwlaszcza, ze twoj mod zapowiada sie na obiektywnie ladny.

Tak jak mowisz najwazniejsze zebys ty mial radoche z tego

co robisz i co potem bedzie stalo kolo biurka.

Jesli chodzi o sugestie to trudno mi cos wymyslec,

to co ja robie jest na granicy zdrowego rozsadku,

a twoja buda jest bardzo elegancka i stonowana.

Chyba tylko moge powtorzyc ogolniki: nie rob choinki,

dobrze dopasuj kolory i ... to czego mnie zawsze brakuje -

precyzji przy wykanczaniu wszystkich detali.

Ta precyzja moze dodac blasku najprostszemu modowi i

a jej brak przycmic zajefajny pomysl.

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhhz tą precyzją to i umnie różnie bywa...częstą chcę zrobić coś szybko żeby zobaczyć efekt a tu jakaś lipa mi wyjdzie :mur:

Ta obudowa z zamierzenia ma być stonowana...nie stawiałem na coś szokującego (tak jak sam piszesz na granicy zdrowego rozsądku)....miało to być coś raczej klasycznego z naciskiem na dobrą wentylacje wnętrza a przy okazji odrobina ekstrawagancji...Tak na marginesie napiszę że owszem dla was starych wyjadaczy moja obudowa nie jest czymś wyjątkowym (dla mnie zresztą też) ale w tej chwili soi u mnie pod biurkiem stara buda Avalon Galactica III z panelem Hardcano 13, dużym oknem z boku i wentylem na topie i co? I przychodzą do mnie pielgrzymki znajomych z dziećmi i pokazują jaką mam obudowę super (aż mi głupio czasami). Bo dla nas to nic nadzwyczajnego jednak dla zwykłego usera nie będącego w temacie i używająceco budy a'la Tracer taka buda to pewne nowum...

Update. Przód już zmieniony...teraz czekam na siatkę a pożniej na lakiernika....jeśli nastąpią jakieś znaczące postępy poinformuję i wrzucę foto.

Edytowane przez KazMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pelzak....są ludzie z większą i mniejsza fantazją, kreatywnością i pomysłami....ja zapewne należę do tej drugiej grupy ale nie musisz tego tak bardzo podkreślać. Sam już wcześniej stwierdziłem że super twórczy jakiś nie jestem i tyle.

Tradycyjnie już zamiast pomocy człowiek zostaje zjezdzany za to że nie robi jakiegoś mega wypasa...tradycyjnie....

no i daltego mówię że mogło być fajnie a tymczasem kolejny schemat -o -k :) z lekką modyfikacją kształtu okna na plus :). No nic.. trudno.. rób.. zobaczymy co z tego wyjdzie... Jeśli.. wyjdzie... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos tam cos powiedzial ze do czarnego nie bedzie cos tam pasowac ..

nie wiem czy rozmawialiscie kiedys z kobietami albo macie odrobiny wiadomosci co do kolorow

ale DO CZARNEGO WSZYSTKO PASUJE (lub odwrotnie jak kto woli)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy rozmawialiscie kiedys z kobietami albo macie odrobiny wiadomosci co do kolorow

ale DO CZARNEGO WSZYSTKO PASUJE (lub odwrotnie jak kto woli)

masz rację, zwłaszcza siwokoperkowy róż. :P

A co do obudowy - widać w tym olbrzymi potencjał, ogólnie bigtowerki to wdzięczny temat do modowania, nie spapraj, puść wodze fantazji (tylko sie nie zasłaniaj jej brakiem, jakbyś jej nie miał to byś [ciach!]o zmodował do tej pory), i ciśnij temat do przodu. Jak cos spartolisz, bedzie jechane, jak nie, to będą oklaski - masz o co walczyć bo to jest jeden z NIEWIELU ambitnych projeków na forum.

P.S

Proponuję dwukolorowy schemat malowania - buda tak jak podałeś, natomiast siatki kolorem "antracyt". I do tego białe sterylne światło ze środka na zasadzie kontrastu - efekt murowany.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pochwałę...i cenne propozycje.

Największy problem bedzie z siatką ponieważ mam praktycznie wybór pomiędzy czystym aluminium lub malowanym proszkowo na czarno. Nie chcę jej malować zwykła farbą w sprayu ponieważ będzie to mało trwałe...i nie chcę miec przy byle puknięciu jakiś rys i odrapań.

Chcoć z drugiej strony ten antracyt jest zajebistym kolorkiem...przemyślę jeszcze sprawę.

Czy do podświetlenia dobre będa białe LED'y?? Czy może inne żródło światła??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie packi tynkarskie takie do szlifowania ścian.. Są zrobione z pianki takiej.. Z tego wyprofiluj sobie jakiś super kształt przodu budy.. Następnie pokryj to matą i żywicą epoxydowa.,. na końcu wyszpachluj.. Będziesz miał przód pierwsza klasa... (jeśli masz zdolności rzeźbiarskie )

a tam.. co masz do stracenia? nie ingerujesz przecież w budę.. najwyżej będziesz 20 pln w plecy..

Widać nie ma w Tobie tej iskierki modera wykraczajacego poza schematy :)

Ja kiedyś wpadłem na taki pomysł:

http://www.allegro.pl/item98561585_pianka_...xtra_niska.html

jak by tak wycisnąć tego trochę na przód, (umiarkowanie bo to rośnie i się rozszeża), a po zaschnięciu, można z tego nożem dowolne kształty wycinać!

Wiem że żywica ani szpachla jej nic nie zrobią, bo sam dorabiałem z tego kawałek progu do auta po spotkaniu z dużą dziurą, wygląda jak nówka!

Według mnie pelzak to jest trochę lepsze ot tych pacek, a do tego takie packi to są twarde, i nie za bardzo wygodne do cięcia/modelowania.

Ta pianka ma jeden minus, po jednym napoczęciu trzeba wykorzystać całą puszkę bo zawór z rórką zaschnie i po robocie, a szkoda bo tej pianki jest tam na minimum 5 obudów.

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tam.. co masz do stracenia? nie ingerujesz przecież w budę.. najwyżej będziesz 20 pln w plecy..

Widać nie ma w Tobie tej iskierki modera wykraczajacego poza schematy :)

Ja kiedyś wpadłem na taki pomysł:

http://www.allegro.pl/item98561585_pianka_...xtra_niska.html

jak by tak wycisnąć tego trochę na przód, (umiarkowanie bo to rośnie i się rozszeża), a po zaschnięciu, można z tego nożem dowolne kształty wycinać!

Wiem że żywica ani szpachla jej nic nie zrobią, bo sam dorabiałem z tego kawałek progu do auta po spotkaniu z dużą dziurą, wygląda jak nówka!

Według mnie pelzak to jest trochę lepsze ot tych pacek, a do tego takie packi to są twarde, i nie za bardzo wygodne do cięcia/modelowania.

Ta pianka ma jeden minus, po jednym napoczęciu trzeba wykorzystać całą puszkę bo zawór z rórką zaschnie i po robocie, a szkoda bo tej pianki jest tam na minimum 5 obudów.

mi się wydawało że ta pianka jest zbyt miękka... A z obrabianiem pacek nie ma problemu... Dremel.. frez i do dzieła :D... A to że turka zaschnie to nic... MI nieraz zaschła to wymieniłem na nową i poszło dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja, sama pianka jest miękka ale jak wzmocni się matą i żywicą to będzie git. Ja jak auto naprawiałem to dałem taką aluminiową siatkę na to i dopiero żywica, ale teraz to można kopać i prędzej to palce połamie!

Według mnie jst to dobry sposób na modowanie, bo po zaschnięciu czyli ok 12h jest w miarę miękka (ale nie gąbczasta), co nie stwarza problemów z wyrabianiem niecodzienych kształtów. A gdy się osiągnie pożądany efekt to "utwardzamy" żywicą, wyrównujemy szpachlą i po robocie!

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety siatka która ponoć wyjechała do mnie w czwartek priorytetem jeszcze nie dojechała i muszę wstrzymać prace na kilka dni :(

04.05...siatka wreszcie dojechała :) jestem z niej zadowolony i jak tylko będzie ciut czasu zabieram się do pracy...

Edytowane przez KazMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda siatka założona na przód

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Cały czas w fazie porawek kosmetycznych. Jeśli tylko dostanę farbe do aluminium w kolorze antracytowym to będzie pomalowana.

Sorki za kiepską jakość zdjęcia ale pozyczyłem cyfrówkę koledze na weekend i męczyłem się z "aparatem" w telefonie....ale bajeczną geometrię ma ten aparat (K700i)...beeeeee...SE wsydziłby się nazywać to "coś" cyfrowym aparatem fotograficznym :D

Edytowane przez KazMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi