Skocz do zawartości
rrych

Komp Nie Chce Odpalic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płyte główno: 850 Pro2 (MS-6523) VER:1 ta płyta: http://www.msi.com.tw/html/service/techexp.../6523/page1.htm

jedna kość: SAMSUNG 128MB/4 ECC

800-45 101

MR18R1624AF0-CK8

druga kość: SAMSUNG 0006 128MB/8 ECC

711-45 100

KMMR18R88AC1-RK7

oraz 2xterminatory.

Już w każde gniazdo wkładałem na przemian kości i nic.

Acha... jak włańczam komputer to wszystko normalnie się uruchamia (wiatraczek się kręci), ale się nie włańcza BIOS (ekran się nie włańcza-dioda bursztynowa ekranu). Nie ma żadnych pisków (jak się wyjmie kości to piszczy).

Co za rada?

Proszę o odpowiedzi (może ma ktoś instrukcje tej płyty?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płyte główno: 850 Pro2 (MS-6523) VER:1 ta płyta: http://www.msi.com.tw/html/service/techexp.../6523/page1.htm

jedna kość: SAMSUNG 128MB/4 ECC

800-45 101

MR18R1624AF0-CK8

druga kość: SAMSUNG 0006 128MB/8 ECC

711-45 100

KMMR18R88AC1-RK7

oraz 2xterminatory.

Już w każde gniazdo wkładałem na przemian kości i nic.

Acha... jak włańczam komputer to wszystko normalnie się uruchamia (wiatraczek się kręci), ale się nie włańcza BIOS (ekran się nie włańcza-dioda bursztynowa ekranu). Nie ma żadnych pisków (jak się wyjmie kości to piszczy).

Co za rada?

Proszę o odpowiedzi (może ma ktoś instrukcje tej płyty?)

a skad ta pewnosc ze akurat przez RAM sie nie włącza ?? moze zamiast dwoch kosci włoz najpierw jedna i odpal jak nie ruszy to sprawdz na drugiej, zrob clear CMOS-a moze zasilacz jakis rypnięty byc i /lub jeszcze cos z grafiką.i wiele innych przyczyn łacznie z rypniętą mobo lub prockiem .Pozdrawiam

Edytowane przez 123Frytki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że przez RAM to akurat bardzo prawdopodobne, to płyta na I850 i w związku z tym pamięci są typu RD-RAM (RIMM). Na dwóch różnych modułach ma prawo nie działać, a nie jestem w stanie sprawdzić czy te konkretne moduły są "różne" (nie mam pamięci MR18R1624AF0-CK8).

123Frytki - pamięci muszą być dwie, a w pozostałych dwóch bankach musza być terminatory. Taka uroda płyt na I850 ;)

Edytowane przez ZgredeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że przez RAM to akurat bardzo prawdopodobne, to płyta na I850 i w związku z tym pamięci są typu RD-RAM (RIMM). Na dwóch różnych modułach ma prawo nie działać, a nie jestem w stanie sprawdzić czy te konkretne moduły są "różne" (nie mam pamięci MR18R1624AF0-CK8).

123Frytki - pamięci muszą być dwie, a w pozostałych dwóch bankach musza być terminatory. Taka uroda płyt na I850 ;)

a to ebana płyta hehhee :mur: skandal :) ale wkoncu to Intel wiec co ja sie dziwie hehe. to ja mam jedna rade inna mobo i ram-y napewno bedzie dzialac :lol2: .Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi