BLANTMEN Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Dostałem dzisiaj moją długo wyczekiwaną soczewkę +10d. No i mam pytanie - w bogatej instrukcji napisane jest że trzeba ją czyścić przy użyciu gruszki lekarskiej (żeby zdmuchnąć pyłki), bądź pędzelkiem ... Niby wszystko jasne, no ale jak np. ktoś paluchem mi zrobi odcisk na niej to czym wtedy ? Myślałem nad jakimś środkiem do czyszczenia szyb or smthng ... Może mi ktoś poradzić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Płyn do czyszczenia okularów/szkieł fotograficznych - naprawdę istnieje coś takiego. Tylko błagam, nie pytaj gdzie kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Podam na przykładzie moich okularów - mam taki płyn i raczej jest do pupy :? Zamiast ładnie wyczyścić robi mi straszne mazy na nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Kup dobry płyn, poza tym do powłok antyrefleksyjnych nie każdy się nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Hmmm ... przetarłem ją tym moim i na szmatce zostały mi jakieś niebieskie plamki ... WTF ? :P Tylko mi nie mów że coś zmaściłem :lol: Jeszcze jedno pytanie - dlaczego nie powinno się "chuchać" na soczewkę ? Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Ja uzywam zawsze filtrowana woda + microfiba (czy ja sie ta szmatka zwie) a potem jakas miekka papierowa chusteczka co nie zostawia paprochow - wtedy jest idealnie :) Ps. pamietaj ze czysci sie ruchami okreznymi od srodka do zewn. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Tak też zrobiłem, ale martwią mnie te niebieskie plamki ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Wiesz trzeba dokladnie odtluscic woda soczewke i bardzo dobrze wytrzec. Zebys widzial jakie ja mialem numery z soczewka od obiektywu mojej Z1 tam to byly plamy :D Trzeba sie postarac i przylozyc to tego czysczenia i powinno byc ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Soczewki z powłokami to straszna męka. Próbowałem swoje Hoye czyścić wszelkimi płynami jakie są dostępne i zawsze zostawały smugi :mur: . W końcu się wkurzyłem i użyłem wody - idealnie. ;) Zero smug, wszystko dokładnie wyczyszczone. :] Ostatnio w ogóle skończyłem delikatną zabawę z optyką - czytam fora i ludzie mówią żeby nie dotykać matówki ... taa ;] patyk do uszu i jazda. :] Z kolorowymi plamami się nie przejmuj :> może jakaś warstwa konserwacyjna ? :lol: Albo coś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Łoki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) miękki pędzelek do golenia ?(kurz) :P oraz szmatka z izopropanolem (nieśmierdzi, odrazu paruje, zero śladu) :D :D ps: izopropanolem bajkowo czyści się lcd, sa jak nowe :) Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez wirion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 A jak izopropanol dziala na powloki obiektywu? lepiej nie testowac wszytkiego na wszystkim :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 jak testowałem na swoim lcd nowym po 3 miechach to cały spocony byłem z myśla ze rozpuszcze tą powłoke.... nic innego tak ładnie nieczyści ale wszystko na własne ryzyko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 plyn ludwik do garkow i woda oraz troche cierpliwosci, zeby ladnie splukac i zaciekow nie porobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Ludwik? zeby wyzarlo powloki?, kto wie czego dodaja do tego swinstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Ludwik? zeby wyzarlo powloki?, kto wie czego dodaja do tego swinstwa. bez przesady, to nie kret do kibli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 a woda wy się neiboicie ? tzn jak namoczycie szmatke dajmy na to i "wyrzmiecie" :D to zawsze przez przypadek kropelka jakaś mogła by się dostać do środka, jak by się jakiś aparat trefny okazał O_o PS: rozumiem ze czyszczenie odbywa się z wielką starrannością :)))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...