Skocz do zawartości
BLANTMEN

Czyszczenie Soczewki

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem dzisiaj moją długo wyczekiwaną soczewkę +10d. No i mam pytanie - w bogatej instrukcji napisane jest że trzeba ją czyścić przy użyciu gruszki lekarskiej (żeby zdmuchnąć pyłki), bądź pędzelkiem ... Niby wszystko jasne, no ale jak np. ktoś paluchem mi zrobi odcisk na niej to czym wtedy ? Myślałem nad jakimś środkiem do czyszczenia szyb or smthng ... Może mi ktoś poradzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm ... przetarłem ją tym moim i na szmatce zostały mi jakieś niebieskie plamki ... WTF ? :P Tylko mi nie mów że coś zmaściłem :lol: Jeszcze jedno pytanie - dlaczego nie powinno się "chuchać" na soczewkę ?

Edytowane przez BLANTMEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam zawsze filtrowana woda + microfiba (czy ja sie ta szmatka zwie) a potem jakas miekka papierowa chusteczka co nie zostawia paprochow - wtedy jest idealnie :)

Ps. pamietaj ze czysci sie ruchami okreznymi od srodka do zewn. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz trzeba dokladnie odtluscic woda soczewke i bardzo dobrze wytrzec.

Zebys widzial jakie ja mialem numery z soczewka od obiektywu mojej Z1 tam to byly plamy :D

Trzeba sie postarac i przylozyc to tego czysczenia i powinno byc ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soczewki z powłokami to straszna męka. Próbowałem swoje Hoye czyścić wszelkimi płynami jakie są dostępne i zawsze zostawały smugi :mur: . W końcu się wkurzyłem i użyłem wody - idealnie. ;) Zero smug, wszystko dokładnie wyczyszczone. :] Ostatnio w ogóle skończyłem delikatną zabawę z optyką - czytam fora i ludzie mówią żeby nie dotykać matówki ... taa ;] patyk do uszu i jazda. :]

Z kolorowymi plamami się nie przejmuj :> może jakaś warstwa konserwacyjna ? :lol: Albo coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a woda wy się neiboicie ? tzn jak namoczycie szmatke dajmy na to i "wyrzmiecie" :D to zawsze przez przypadek kropelka jakaś mogła by się dostać do środka, jak by się jakiś aparat trefny okazał O_o

PS: rozumiem ze czyszczenie odbywa się z wielką starrannością :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi