Skocz do zawartości
Vengeance

jeszcze raz (o/c Hercules 8500le)

Rekomendowane odpowiedzi

wiem ze taki topic juz byl jednak bylo to uz jakis czas temu i uwazam ze nei zostal on zalkowicie wyczerpany a pozatym moze cos sie zminilo temat ten jest pod tym adresem:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=175...ules+taktowanie

moj hercules byl kupowany za granica dokladniej w niemczech pniewaz mam tam latwy dostęp i cena byla dosc niska herca kupowalem w swieta za 99euro... i podejzewam ze jest to jakas nie standardowa wersja (albo stara albo nowa ) cieżko mi to stwierdzic ale taktowanie (defaultowo) mialem 250/500mhz co mnie zzdziwiło bo "normalnie" karta ta ma troche zanizone taktowanie pamieci o 10mhz .. wziąłem sie za podkrecanie... i co no walsnie stanelem na 300/280 ciezko mi stwierdzic ale o golnie artefaktow nie ma bo tak jak by pixel shader ma wjecej bialych topek w 3dmarq 2k1 gdy dam pamiec i np 5 mhz wjecej juz mi sie wysypie w tym tescie gdzie tak max pejny biegaja nie pamietam nazwy :D i mi sie namiot z tekstur robi (oczywiscie wszystko bylo kręcone na defaultwym biosie)

gdy wyslalem tego biosa kilku osobom okazalo sie ze kreci im sie na nim bardzo dobrze ... dochodza nawet powyzej 300/600 co na radka Le i pamieci 4ns jest wynikiem ponad przeciętnym ... był bym wdzieczny za opinie i opdzielenie sie doswiadczeniami posiadaczy tej karty i ludzi ktorzy maja o tym pojecie czy np mi by pomogl inny bios czy poprostu mam gorsza serie i nie wykrece go wyzej...?

huh ale sie rozpisalem :P ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym Hercu 280Mhz na pamięciach to dobry wynik więc nie masz sie co martwic. Wiekszosc uzytkowników tej karty ma podobne wyniki jak twój więc wszystko jest w porządku. Wiem że niektóre Herculesy z tej serii mają pamięci 3.6ns więc może dlatego im się lepiej kręcą. Wydaje mi się że Hynixy 4ns zeby poszły na 300Mhz wymagają dodatkowych zabiegów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Tez posiadam wersje 250/480 tego Herculesa.... na razie nie podkrecalem go znacznie zrobilem z niego Fulla 275/275 i dzialal spoko... zero artefaktow i takich tam. Niestety moj stary zasilacz (Codeshit w dodatku 200W) nie jest za dobry do tej karty i mam zakłocenia w 2d. Prosilbym o przyslamie mi Biosu do mojego herca, takiego na ktorym moglbym wyciągnąć maxa z tej karty. Jak kupie zasiłkę to pobawię się na stadnardowym BIOS'ie a potem zobacze na nowym :) Z góry dziękuję... O swoich wynikach oczywiscie dam zna cna forum... Na standardowych ustawieniach sterow i zero podkrecania procka ani grafy mam jakos 7200 3DSmarków.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce sieokazac totalnym burakiem, ale mam maly problem. Mam radka 9000 (nie pro) i w marku wyciągam jedynie 6000 markow co jest bardzo marnym wynikiem. Kiedy probowalem podkrecac kartę na Power Strip'ie i kilku innych programach na WinXP to komp mi się poprostu resetował (jakbym wcisnął reset). Co mozna na to poradzić? Czy mozecie mi podac jakies adresiki skąd można ściągnąć BIOS do karty (ATI)? Jakby coś to walcie na maila. HELP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co by ci tu powiedziec dosc slaby wynik ale to tylko radeon 9000 ): a zrobic to malo mozesz kiepsko sie kreca te radeony 9000 ):

nie jest tak źle, co prawda mam pro ale kumpel pomyka na 9000 zwyklym i wycisną z tego 7000, a mój to tyle co w podpise, ale ciągle nad tym pracuje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle osob ma ta karte i nikt nie moze wrzucic tu swoich 3ech groszy ? ;p

walnij radia na pamieci i wyciagniesz 310/310 ale musisz zrobic nawiew

powietrza swiezego na karte bo troszke sie gpu grzeje i moze wisy walic.

dalbym wiekszy radiator na gpu ale zrywac ten orginalny to jakos mi

szkoda :wink: wiecej niz 310/310 nie udalo mi sie wykrecic. gpu grzal

sie na maksa, a pamieci przy wyzszym taktowaniu walily artefakciki.

jak gpu wyzej ciagnalem to bylo niestabilnie :? uwazam ze 310/310

to sporo dlatego nie cisne dalej (pewnie dalej by nie poszla :roll: ) :P

karte mam przetaktowana od jakis 2 miechow moze odrobinke mniej i

narazie wszystko smiga cacy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm myslisz ze to wina przegrzewania sie ? akurat gpu to sie nie martwie bo spokojnie chodzil na 310.. bez artefaktow i jakiegos stasznego grzania tylko problem w pamieciach wziąlem sobie zmodyfikowalem biosa na 275/275 i qrna a spr wlączylem 3dmarka dobra ok niby zeadnych artefaktow ... i w ógole ale potem zrobilem loopingowanie pixel shadera i vertex shader bo tam najczesciej artefy mam ... no i dobra w vertexie nie ma dobiero na 281 robi mi sie namiot z tekstur potem pixel shader (morze) niby tez nic ale tak pochodzilo kilkanascie razy i sie zaczely pokazywac male kropki na wodzie takie biale ( ktorych wczesniej nie bylo ) hmm to no tez doszedlem do wniosku no cholera przegrzewa sie otwieram obudowe (ciągle looopinguje) klade palec na jedna pamiec a tam takie dosc cieple (trudno mi oszaowac temp ale jak potrzymalem chwile to tak troche szczypac zaczely nie wiem moze 50C mialy ... ale nie parzyly ;p

Den a jak jeszcze nie miales radiatorkoof to w czym ci sie pokazuja/waly artefakty z pixelach ? bo mi w nich szczegolnie ...

a vertex shade rto juz tragedia wogule szkoda slow ;p moze wezme tego nowszego 3dmarka byuild 330

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i czy te radiatorki z 4maxcool sa warte swieczki ? te miedziane ? bo cos takie "niskie" mi sie wydają ... :(

wysle ci za chwilke foty radiatorow moich. jak tylko dostalem karte

to pierwsze co zalozylem radyjka wiec nie wiem jak krecenie bez :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez ci wysylalem biosa nie masz adresu :) jak nie to juz ci daje

vengeance@go2.pl

i już poszło. te radiatorki to są takie jak w 4max mają. takie z zestawu

do chłodzenia kostek ram. szkoda, że mam pamiątki 4ns gdyby były np.

3,6ns hehe, to by było zajebiście :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...