jotixel Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Witam, od samego poczatku mojej przygody z A6VA walcze z BSOD'ami (Blue screen of dead) Poczatkowo bledy byly najrozniejszego typu. np znany i NIE-lubiany IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Resety mialy miejsce od 3 do 5 razy na dzien - nie bardzo przyjemne. Miesiac temu wgralem nowy BIOS w wersji 212AS. Problem niejako sie zmienil... Mam juz tylko jeden typ BSOD'a, mianowicie ATI3DUAG.DLL powoduje zwieche. Czestotliwosc bledu podobna od 2 do 4 razy na dzien. <-- agrh.. Pytanie: Czy ktos sie z czyms takim tez spotkal? Ponadto powiedzcie mi na jakich przerwaniach chodzi u Was X700, poniewaz mam, powody twierdzic ze powodem jest wspoldzielenie IRQ radeona i kontrolera USB. BSoD wystepuje TYLKO i wylacznie w czasie wzmorzonej aktywnosci - przy klilkaniu myszka. Np klikne w ikone start - w momencie BSOD, podobnie przy zamykaniu i minimalizowaniu... Gdy myszka nie jest ruszana - nie ma problemu... Nie kazcie mi instalowac nowych sterow ani sprawdzac RAM'u. Zainstalowalem wszystkie chyba jakie sa. CAtalysty od 5.1 do 6.4 oraz Omegi i NGO. Co do ramu, to poczatkowo mialem 512MB producenta, nastepnie kupilem wlasne 2x1GB kingstona i problem jak byl tak jest nadal. ALe dla swietego spokoju przeskanowalem pamiec memtestem przez ok 14H i nie znalazl ani jednego bledu. Jezeli pracuje w podrozy na baterii i wszystkie porty USB nie sa uzywane BSOD nie pojawia sie. Zmiana gniazd USB tez nie powoduje poprawy. To nie wina myszki, podlaczalem 3 rozne. P.S Jest mozliwosc exmitowac kontroler USB z IRQ Radka? P.S2 W zalaczniku lista przerwan P.S3 Sprawa tyczy sie notka z syga. Help! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) chcesz i masz a jak pracujesz na zasilaniu sieciowym ale nic nie podlaczone pod usb? ps. napisz mi czy takie takty x700 to stockowe czy oc robiles Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez kurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 U mnie w A6VA od zakupu BSOD pojawił się 3 razy (mam lapka od 10 miesięcy prawie). Stało się tak podczas kombinacji z portami USB (podpinanie dysku zewnętrznego albo odpinanie go zbyt szybko).Komunikat na BS miałem ten sam, też IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Tak jak piszesz jest to coś z USB na bank. Ja bym na twoim miejscu do serwisu napisał maila co może być przyczyną i w razie czego odesłać laptopa im,niech naprawiają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 chcesz i masz a jak pracujesz na zasilaniu sieciowym ale nic nie podlaczone pod usb? ps. napisz mi czy takie takty x700 to stockowe czy oc robiles W sumie to nie mialem okazji sprawdzic, a warto.. Boje sie ze jak odesle teraz kompa do serwisu to mi powiedza, ze to wina tego, ze albo RAM wymienilem albo dysk... Jak wymienialem dysk, to przedzwonilem upewnic sie, czy tym samym nie strace gwarancji... Pan (W Orice) poinformowal mnie, ze nie... Ale gdy odesle sprzet do serwisu i oni stwierdza, ze przyczyna usterki jest moj nowy dysk to zaplace za przeglad komputera + ew koszt naprawy... Podobnie moze byc z RAM'em... Oczywiscie mimo tego ze to wcale nie musi byc wina w/w komponentow :/ Takty (GPU/MEM) stock: 351/330 O/C: 450/380 <- najwyzsze stabilne. (Bawilem sie niedawno timingami w ATI-Tray'u, ale zbyt krotko aby wyciagac jakies wnioski) X700 chyba jest chlodzony pasywnie, poniewaz wraz ze wzrostem taktowania nie wzrasta temperatura CPU <- Jest jeden wiatrak, wiec gdyby chlodzil oba uklady, to od GPU nagrzewalby sie nieznacznie CPU... A tak nie jest... Dlatego wole nie przesadzac z OC:) Poza tym, da sie czyms sprawdzic temperature mobilnego GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Witam wszystkich, Ja chciałbym dorzucic swoje 5 groszy do tego wątku. Ja wprawdzie nie mam BSodów ale ostatnio też mam problem z zawieszaniem się kompa. Najczęściej właśnie po kliknięciu myszką ale nie ma w tym reguły. czasem komputer zawiesza się bez mojej ingerencji... nawet chwilę po uruchomieniu. Czasem natomiast siedzę przy nim kilka godzin, potem zostawiam na kilkanaście żeby się ściągało i potem znów praca i nic sie nie zawiesza. Nie ma objawów. Sprzęt testowałem kilkoma programami. Sprawdziłem procesor, ramy, dysk, karta jest nie podkręcana i nie ma artów w grach, temperatury raczej w normie ( <70st ). Nie wiem już o co chodzi. Przez pół roku nic złego się nie działo. Jak sprawdzić co powoduje błąd skoro nie pojawia się BS? Macie jakieś pomysły? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 mam czasami tomcio podobnie jak ty...z rozna czestotliwoscia i tez nie wiem co to...u mnie to sie ostatnio rzadziej pojawia i wynikalo chyba z niedotaktowania karty i zbyt niskich napiec na procku (bawilem sie nhc sporo). poki co nie zapeszam. ale to chyba jest powod u mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Witam wszystkich, Ja chciałbym dorzucic swoje 5 groszy do tego wątku. Ja wprawdzie nie mam BSodów ale ostatnio też mam problem z zawieszaniem się kompa. Najczęściej właśnie po kliknięciu myszką ale nie ma w tym reguły. czasem komputer zawiesza się bez mojej ingerencji... nawet chwilę po uruchomieniu. Czasem natomiast siedzę przy nim kilka godzin, potem zostawiam na kilkanaście żeby się ściągało i potem znów praca i nic sie nie zawiesza. Nie ma objawów. Sprzęt testowałem kilkoma programami. Sprawdziłem procesor, ramy, dysk, karta jest nie podkręcana i nie ma artów w grach, temperatury raczej w normie ( <70st ). Nie wiem już o co chodzi. Przez pół roku nic złego się nie działo. Jak sprawdzić co powoduje błąd skoro nie pojawia się BS? Macie jakieś pomysły? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Zobacz co się pojawia w podglądzie zdarzeń (start -> narzędzia administracyjne -> podgląd zdarzeń) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Witam, w podglądzie zdarzeń nie ma niczego niewłaściwego. ostatnio zwiechy są nieco rzadziej, albo ja poprostu mniej przez ostatni tydzień siedzę przy kompie. w każdym razie tak dla próby podniosłem napięcie na procku do 1.075 V i jest chyba lepiej ale wczoraj mimo to wieczorem znów sie zamroził. Z resztą odkąd go mam zawsze miałem 0.950 V i nigdy nie było problemu, aż do tej pory. nie wiem co zrobić bo niby komputer działa tylko czasem trzeba go uruchomic ponownie, a dwa dni temu nie zawiesił się tylko zwyczanie sam się zrestartował... tak mi przyszło do główy że to może byc odpowiedzialny jakiś układ sterujący zasilaniem i jak czasem zaniemoże to freeze albo jak całkiem da d***y to się restart robi. Na razie chyba się wstrzymam jeszcze z sewrisem i poczekam na rozwój sytuacji. pozdrawiam PS. a jak ktoś ma jakieś pomysły i sugestie to czekam i z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkuby Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 odinstaluj everesta i pochwal sie czy dalej masz problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) odinstaluj everesta i pochwal sie czy dalej masz problemy hehe, musiałbym najpierw go zainstalować. Z programów monitorujących mam RMClock i Mobile Meter. EDIT: Problem rozwiązany. Okazało się ( zupełnie nie wiem dlaczego ) że problemem był jakiś konflikt pomiędzy sterownikiem AMD a programem RMClock. Odinstalowałem sterownik AMD, a program RMClock uaktualniłem do wersji 2.0 i eszystko działa jak należy :) Jedyne czego nie udało mi się wyjaśnić to jaki był powód tych problemów... Od 8 miesięcy używałem tych samych ustawień i wszystko było OK, aż tu nagle taki zonk :blink: Na szczęście teraz cieszę się już w 100% sprawnym kompem Pozdrawiam Edytowane 6 Maja 2006 przez tomcio_wroc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Hmmmm, czyzby tym zlym hohlikiem w moim notku byl NHC? Od piatkowych godzin rannych nie uzywam NHC i nie bylo ani jednego BSOD'a... ciekawe ciekawe... Ale profilaktycznie odpukuje :mur: :mur: (mam nadzieje ze mur nie byl malowany :P) :lol2: P.S Autor NHC wspomina o Blue Screen'ach spowodowanych programem: "- improved stability and fixed the blue screen problem on some core duo and P4 notebooks" Edytowane 6 Maja 2006 przez jotixel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 U mnie wczoraj był BS. Zdażyło się to jak wyłączyłem bluetooth a komórka jeszcze była podłączona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 na acerze 3023 mialem tylko raz BSoD'a. jak niedovoltowalem proca [0,8 zamiast 0.95], tak to full stabilny, juz drugi tydzien chodzi non stop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Puscily mi nerwy w tym momencie... 5 Blue screenow w 25 minut to za duzo. Jutro ten zlom jedzie do serwisu :/ Jak nie naprawia, albo kaza placic to sprzedam :/// no more... 5 dni pracy poszlo na marne :mur: :mur: :mur: (uwalilo plik) !!!! [jednostka alokacji zostala obcieta] plik.xx <- rozmiar 0 bajtow... da sie to jakos odzyskac???? scandisc nie odzyskal!! ://// Boze za jakie grzechy :[ Pechowy posiadacz a6va-q039 Edytowane 9 Maja 2006 przez jotixel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 probowales podniesc napiecie na procu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) probowales podniesc napiecie na procu? Odkad mam tego lapka (od polowy stycznia) probowalem wszystkiegoZreszta od tamtego tygodnia nie uzywam NHC, czyli jade na 1.86GHz, 1.35V, takty grafy tez default i to samo... Wczoraj to wogole komp przeszedl samego siebie... Dzis zrobie reinstall, uprzatne dysk, zainstaluje same stery z plytki asus'a, odczekam kilka dni aby sie upewnic ze bsody dalej sa i odsylam go do Oriki... Miarka sie przebrala. Edytowane 10 Maja 2006 przez jotixel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...