Xtreme Addict Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 GTX ma wrecz wzorcowe chlodzenie nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Byc moze Xtreme Addict ma racje i wypowiadaja sie tu w wiekszosci osoby niekompetentne. Zeby byla jasnosc mialem w lapkach 7900GTX`a <_< EDIT: Hehehe dobre sobie a o FX`ach kolega zapomnial ;) chcialem o FXach wspomniec ale w gruncie rzeczy 5900U nie jest taki zły według mnie :wink: na komputerze brata [młodszego :lol: ] uciąga każdą gre, ale wady tej architektury przemilczmy :wink: poprostu miałem nadzieje, że każdy będzie wiedział, że miałem na myśli od serii "6" :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) pisząc o cichym chłodzeniu odnoszę się do serii Accelero, tudzież zalman lub pentagram ale te najwyzej na 7v są do zaakceptowania, co do 7900gtx to moge sie zgodzić że w miare(przy pasywnej ninji i wyciagu w postaci fandera jest słyszalne) ciche, o tyle karta ati do cichych nie należy (nie słyszałem toxica i iceq3) i refernecyjne jest do kitu (na przykładzie msi, nie pracuje w hurtowni kompów tylko znajomy sie czesto sprzętem bawi), co nie zmienia faktu że ati jest karta lepszą w tej chwili, tak seria 5xxx miała rewelacyjną wydajność szczególnie w hl2, dzięki tej serii miałem wspaniałego radka 9800se@xt który podobnie jak gf 4600ti długo służył i co najważniejsze dawał radę, bo obecny 6800gt juz czkawki dostaje Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 lepszą pod jakim względem? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 bez przepychanek, ale kolejne tytuły pokażą wyższość ati, tym bardzie że to coś siedzi w xboxie 360, hdr i fsaa też sie przydaje, zreszta niech kupi co mu sie podoba, ja po seri 6800 i nf3 mam urazę do nvidi bo nie dość że spartaczyli sprawę kompatybilności, to jeszcze sprzetowe dekodowanie video też spieprzone, kto wie co jeszcze wyskoczy po czasie z seri 7900, fuszerka to ich nie pierwsza (wspomniana seri 5xxx też była mega udana ;)), ati w fear, cod2, hl2, oblivion lepsze to nowe gry i silniki na których bedą powstawac nowe tytuły (np. codename criminal) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 ...ati w fear, cod2, hl2, oblivion lepsze to nowe gry i silniki na których bedą powstawac nowe tytuły (np. codename criminal)przyznaj, ze nawet nie spojrzales w linki ktore przytoczylem. na dzien dzisiejszy argument szybkosci przestal miec znacznie - obaj producenci reprezentuja porownywalny poziom. teraz wyznacznikiem staly sie wlasne preferencje (np. jedne funkcje maja dla mnie wieksze znaczenie niz inne), walory uzytkowe (temp., chlodznie, pradozernosc, OC) no i oczywiscie cena i dostepnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 No ok ale podsumowujac zarowno flagowy produkt ATI jak i NVIDI jest nad wyraz udany i nie mozna jednoznacznie odpowiedziec i polecic konkretny produkt. Wszystko zalezy od preferencji osoby kupujacej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 racja Kas niech każdy kupuje co chce, Sulaco testy te wygladaja conajmniej dziwnie dlatego ze w tych samych grach rózne wyniki podają i nie wiadomo komu dać wiarę, druga spraw testy te pokazuja średni fps a dla gracza bardziej sie liczy to żeby nie było chwilowych spadków (z tego co widziałem lepiej wypada ati), no może sie okazać że po wyjściu nforce5 karty ati bedą lepiej działać od geforców 7900(nie tylko nf3 skopali, ale nf2 także pod tym wzgladem), ciekawi mnie jeszcze jak bedzie wygladać konfrontacja AVIVO i PUREVIDEO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 ciekawi mnie jeszcze jak bedzie wygladać konfrontacja AVIVO i PUREVIDEO http://www.firingsquad.com/hardware/ati_nv...tout_spring_06/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Jak sie czyta poprzednie wypowiedzi to mowa jest tylko o tym że nvidia ma cichsze chłodzenie, skoro został rozważony fakt coolerów na tych kartach skupmy sie może teraz na wydajności tych kart, zapewne wielu z was widziało test na pclabie Radka X1900XTX noi po testach widać że ta karta wymiata, było porównianie tej karty, Radeona X1800XT i NV 7800GTX to że X1900XTX czasem zgniatał nvidie to pomijam ale bardziej porównywalne były katy readeon X1800XTX i NV 7800 GTX i czasem walka była wyrównana ale zazwyczaj to ATI wygrywało więc wydaje mi sie że jak na dzisiejsze czasy Radeom X1900XTX jest bardziej przyszłościową kartą szczególnie dlatych co grają w wysokich rozdzielczościach pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 zapewne wielu z was widziało test na pclabie Radka X1900XTX noi po testach widać że ta karta wymiata,nie wiem dokladnie o ktorym tescie piszesz, ale 7900gtx i 1900xtx maja porownywalna wydajnosc. koniec i kropka :). swoja droga testy na pcl nie sa imho najwyzszych lotow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) Wybrał bym ATI 1900 bo jest szybsza i ma lepsze filtrowanie anizotropowe ( chyba że w najnowszym GF też zrezygnowano z uproszczeń kątowych - ale jeszcze nikt tego nie przedstawił ) . Jeśli chodzi o chłodzenie to jeśli standardowe będzie za głośne to można je wymienić. Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chryst Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 no a moze byście tak wspomnieli cos o zapotrzebowaniu na waty. Bo osobiscie przymierzam się do zmiany grafy a przy konfiguracji: Intel D920| Asus P5LD2|T. Tower 112| LCD DELL 20' | obecnie ATI 128MB | 2x512MB|SATA250GB-16MB|DVD LG 4163B| SB A.| Enlight + Topower 527 P6 gdzie zasiłka ma tylko 420W to ma duże znaczenie. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jak wybierzesz radzia to zasilka, pomimo, że jest ok może uklęknąć :? Jak weźmiesz GTX'a to zasilka powinna sobie poradzić bez problemu :) Oczywiście jak już zdążyłeś się przekonać czytając ten temat GTX ma bardzo ciche chlodzenie, a radek to odkurzacz :) Osobiście brałbym kartę z czerwonego obozu :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Ile osób widziało te karty w realu, obmacywało i grało na nich? :lol: z tych wypowiadających się pewnie nikt... Przeglądasz forum na komórce i masz wyłączone sygnaturki, czy też może klepiesz te posty, ot by na liczniku przybyło? Jeśli Bartezjusz, Sulaco itp nie posiadają x1900/7900, to może my na innych forach jesteśmy? eot, szkoda, że niektórzy najpierw napiszą, później pomyślą. Zgoda (znów, co się wyprawia? :wink: ) z Chemicznym_ali, wymiana ori chłodzenia na x1900xtx to podstawa, później można się już w pełni cieszyć z zakupu. Mimo, że 7900gtx to świetna karta, to jednak też skłaniałbym się ku radkowi, sądzę, że jego architektura okaże się być bardziej przyszłościową (w sumie pomijalny argument w świetle nadchodzących vga dx10). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 wybor jest prosty ati chociazby ze wzgledu na hdr + aa co w tej klasie kart ma duze znaczenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 wybor jest prosty ati chociazby ze wzgledu na hdr + aa co w tej klasie kart ma duze znaczenie . Ja tez bym bral radka jesli do tego kupisz plyte na rd600 pod conroe to bedziesz mogl potem korzystac z dodatkowej karty ati jako procesora do obliczania fizyki (conajmniej x1600) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) Ani ta ani ta :] Weź GF 7950 GX2 :) Wydanjność porównywalna z 1900 XTX w CF i 7900 GT w SLI, do 7900 GTX w SLI troszeczke brakuje ;) Cena to ok. 2500 zł :) ale szybko stanieje. Edytowane 7 Czerwca 2006 przez GreenGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chryst Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 mam juz X1900XT 512MB i tak Jak wybierzesz radzia to zasilka, pomimo, że jest ok może uklęknąć :? Jak weźmiesz GTX'a to zasilka powinna sobie poradzić bez problemu :)zasilacz nawiet nie jęczał :wink: Mam nadzieje ze przy tym obciążeniu bedzie działął długi czas ... Oczywiście jak już zdążyłeś się przekonać czytając ten temat GTX ma bardzo ciche chlodzenie, a radek to odkurzacz :)łee no bez przesady, ja swojej jakoś nie słysze. W 2D jedynie wentyla z tyłu obudowy. A tak odzywa się dopiero przy obciążeniu specyficznym cichym gwizdem. Co do osiągów to w 3Dmarku 06 4419marków (przy zasyfionym systemie) A co do ceny i porównania do 7650GX2 to roznica w cenie siega juz 1tys - a to sporo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) Co do zasilki to faktycznie nie miał prawa jęknąć...myślałem, że masz szefa 420W :blink: Małe niedopatrzenie, sorry :wink: Co do poziomu głośności to napiszę jeszcze raz "jeden lubi jak mu skrzypce grają, drugi lubi jak mu buty śmierdzą", a wniosek z tego taki o gustach się nie dyskutuje :) O dopłacie 1k do nV to poroniony pomysł, a wynik w marku 06 jest co tu dużo mówić jest bardzo niski :? pozdro Edytowane 10 Czerwca 2006 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 .... A co do ceny i porównania do 7650GX2 to roznica w cenie siega juz 1tys - a to sporo chryst gdzie kupiłeś za 1500 zł ???? :gitarzysta2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) Gdybym stanal przed wyborem( naszczescie to mi niegrozi :-P ) X1900xtx Czy Gf 7900 Gtx, moj wybor padl by na X1900XTX- 2x wieksza ilosc PS niz w Gf, to jest dla mnie wystarczajacy argument :D Edit: To smo sie odnosi do X1900XT vs 7900GTX- zgadzam sie Black War. Edytowane 11 Czerwca 2006 przez Xan02 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 ale wy jestescie smieszni.. ;) jezeli chodzi o zakup to kupuje sie x1900xt a jezeli o porownanie to porownuje sie xtx z gtx ;) bede szczery: trzeba byc debilem zeby kupowac xtx ktory niczym sie nie rozni od xt (procz taktowaniem ktore mozna w kazdej chwili zmienic ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...