Skocz do zawartości
voyteckk

Gigabyte 8ipe1000g + Celeron D325 Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tematów powiązanych z tą płytą i Celeronami jest już sporo ale większość dość wiekowych postanowiłem więc założyć nowy.

Trochę na forum już siedzę i mimo że nie jestem hardkorowcem to o podkręcaniu trochę już się naczytałem.

Sprzęcik taki jak w konfigu chodził sobie podkręcony do wartości takich jak w configu:), a ja żyłem sobie w świadomości że na tym sprzęcie mam jeszcze pewien "zapas". Po zakupie katany, tempy spadly o kilkanaście stopni i uznałem że najwyższy czas wycisnąć coś więcej.

Niestety spotkał mnie zawód: FSB nie chce w zasadzie iść powyżej 180MHz (RAMy w tym czasie mam ustawione 1:1, mimo że duzęgo potencjału nie mają to wyciskałem już z nich ponad 200MHz więc one raczej nie są winne) i to niezależnie od tego czy napięcie jest standardowe czy zwiększone(180MHz chodzi na 1,375, natomiast 185MHz nie pójdzie nawet na 1,5 czy 1,6).

Przyznam się że w budzie za bardzo nie wieje(to się zmieni 8) ) ale kiedy walczyłem z kompem na mostek skierowany był z odległości ok 15 cm wentylek 8cm na 12v. Mostek nadal był ciepły ale raczej nie tak żeby móc zwalać winę na przegrzanie.

No i teraz nie wiem bo wydawało mi się że w tym zestawie 200MHz na FSB wyciągnę na luzie.

Pomijając to nawet na 3,24GHz (RAM 213MHz, 2,5-4-4-8, Dual) wydaje mi się że wydajność powinna być wyższa (w SuperPi 16M mam ponad 24minuty, podczas gdy inni na podobnym, a nawet wydawałoby się słabszym konfigu schodzą poniżej 20 minut klik

Ma ktoś jakiś pomysł co może być winny? Dodam że zasilacz raczej daje radę. Nigdy żadnych problemów z niestabilnością, chociaż miernikiem nie mierzyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz... moze procek ni idzie wiecej. ja kiedys mialem chwile taki wlasnie procek i plyte glowna i przy delikatnym podbiciu napiecia chodzil na fsb200 bez problemu (test Prime95 OK), tylko grzal sie troche (ponad 60 w stresie) sle smigał stabilnie

EDIT:

sorki to bylo tak tyle ze w wersji na s775, czyli plyta Gigabyte GA-8IPE775-G ale to w sumie to samo tylko gniazdo inne :)

Edytowane przez welyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie że masz procka słabego do O/C bo celki D zazwyczaj ładnie sie kręcą do 3,6 ghz, skoro dla RAM-ów to jeszcze nie koniec możliwości to albo płyta już nie daje rady albo procek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Tematów powiązanych z tą płytą i Celeronami jest już sporo ale większość dość wiekowych postanowiłem więc założyć nowy.

Trochę na forum już siedzę i mimo że nie jestem hardkorowcem to o podkręcaniu trochę już się naczytałem.

hmmm... trochę siedzisz a topicu TUTAJ nie zauważyłeś ... dziwne :D tak czy inaczej spróbuj ... może coś tam jednak dla siebie znajdziesz ... trochę śmiecenia nowym topiciem gdy jest jeszcze dobry inny :(

RE5PECT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyć zauważyłem.

Bardziej jednak skłonny byłem twierdzić że to z płytą główna jest coś nie teges dlatego nowy temat. Masz jednak rację - powinienem wpisać się w temacie zbiorczym, o czym nie pomyślałem.

Wszystkich urażonych zaśmieceniem forum przepraszam.

Hmm wychodzi że trafił mi się shitowy model. Trzeba będzie pomysleć albo nad zmianą całej platformy na 775 albo wymianą samego procka.

Edytowane przez voyteckk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko .. nie wpdaj w rozpacz ... może sprawdź najpierw na innej .. markowej płycie to sie dowiesz czy to proc czy płyta ... a może i pamiatki nie puszczają po prostu ... tak czy inaczej metoda prób i błędów najlepiej działa w takich przypadkach ::D

RE5PECT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi