windi Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Witam, po wielu zachetach postanowilem zaczac od Slackware i "zalatwic" sobie jakiegos starego kompa jak to robi wiele osob ;). Slackawe juz sciagam (slackware-10.2-install-d2.iso - czym to sie rozni od d1? jest tez do tego plik .asc.. czy nie bedzie problemow z wypaleniem tego? nero, alcohol?) oraz komp, ktorego mam jednak tylko "testowo" - nie moge nic z niego skasowac, ani nic tam zepsuc, chociaz jest stary i nie mam takze monitora... Co do monitora to gdzies juz czytalem, ze mozna bez problemu przelaczac sobie kabel od monitora miedzy dwoma WLACZONYMI komputerami? Zadnego zwarcia a ni nic nie bedzie? ;) Chodzi mi o to, ze jakbym czegos nie umial to sie spytac kogos ;) Bede korzystal z tego opisu instalacji: http://www.slackstuff.net/index.php?id=inc...&active=article dobry jest, czy zmienic? Troche go juz przeczytalem, ale nie ma tam o tym co jesli dysk jest juz troche zajety i bez mozliwosci usuniecia tego... Co mam robic, zeby nie skasowac zawartosci dysku? Oczywiscie Windows 98 tez tam musi zostac. Kolejna sprawa to internet.. jesli mi sie uda zainstalowac to bedzie juz tam z tego co wyczytalem Firefox, ale jak z obsluga sieci? Bedzie to przy instalacji? Jestem w sieci lokalnej, kablowka, ip kazdy swoje... ps. ile mi zajmie instalacja? Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 1. Zycze szczęscia w uruchomieniu instalacji bez pierwszej płyty... 2. Nie będzie problemów z wypaleniem 3. Jezeli nie mozes nic skasowac to nie zainstalujesz systemu... 4. Mozna przełaczac monitor. 5. Opis. Nie wiem, nie korzytałem z zadnego opisu przy instalacji... 6. Patrz punkt 3 7. Internet musisz sobie skonfigurowac. 8. zajmuje tyle ile chcesz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
windi Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 1. Zycze szczęscia w uruchomieniu instalacji bez pierwszej płyty... 2. Nie będzie problemów z wypaleniem 3. Jezeli nie mozes nic skasowac to nie zainstalujesz systemu... 4. Mozna przełaczac monitor. 5. Opis. Nie wiem, nie korzytałem z zadnego opisu przy instalacji... 6. Patrz punkt 3 7. Internet musisz sobie skonfigurowac. 8. zajmuje tyle ile chcesz.... 1. lol, wstyd :mur: 3. ale dysk nie jest zapelniony do konca, tylko troche jest zajete i tego nie moge skasowac 5. Dobry jestes ;) 7. Ale jest to przy instalacji, czy jak? 8. A tobie ile zajelo ;)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Jeśli Slackware nie zmienił się dużo od czasu, gdy go pierwszy raz widziałem, to zalecałbym na początek jakiś łatwiejszy systemik - np. Knoppix lub Lycoris bootowalny z CD. Możesz też sprawdzić ReactOS - projekt w fazie tworzenia, połączenie Windows i Linuxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Reactos to za bardzo z linuxa w sobie nic nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Nie wiem - jeszcze nie zdążyłem sprawdzić (już tydzień na dysku obraz leży). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Jeżeli uważnie bedziesz czytał to co instalator wypisuje ci na ekranie monitora, to dasz radę postawić systemiik, bez destrukcji czegokolwiek ;) Wbrew pozorom, instalacja jest bardzo łatwa i przyjemna. Sciągnij sobie pierwszy dysk instalacyjny !:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makler006 Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 1. Zycze szczęscia w uruchomieniu instalacji bez pierwszej płyty... 2. Nie będzie problemów z wypaleniem 3. Jezeli nie mozes nic skasowac to nie zainstalujesz systemu... 4. Mozna przełaczac monitor. 5. Opis. Nie wiem, nie korzytałem z zadnego opisu przy instalacji... 6. Patrz punkt 3 7. Internet musisz sobie skonfigurowac. 8. zajmuje tyle ile chcesz.... 1. Ściągnij oba obrazy 7. Możesz mieć cholerny problem, zależy od sieciówki i linuxowego wtajemniczenia Podsumowując: nie bierz się za coś o czym nie masz zielonego pojęcia, zanim zainstalowalem slacka wiele się naczytałem jak już zainstalowałem to nie miałem sieci i znowu czytanie... Slackware to nie zabawka dla gimnazialistów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
windi Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) jak mi sie uda zainstalowac to chcialbym od razu podlaczyc neta i miec firefoksa, zeby dalej sobie czytac, a nie uczyc sie na pamiec ;), wiec jak to zrobic? bedzie przy instalalacji? no i co z tym dyskiem? jak mam zrobic, zeby nie kasowac jego zawartosci i zostawic wina98? z gory dzieki Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez windi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) no i co z tym dyskiem? jak mam zrobic, zeby nie kasowac jego zawartosci i zostawic wina98?kupic nowy dysk :D <zart> Musisz wygospodarowac miejsce na nowa partycję (w sumie to dwie). Nie pytaj juz jak to zrobić, tylko poszukaj, choćby na tym forum. Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez sithh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
windi Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 kupic nowy dysk :D <zart> Musisz wygospodarowac miejsce na nowa partycję (w sumie to dwie). Nie pytaj juz jak to zrobić, tylko poszukaj, choćby na tym forum. a czy ten dysk musi byc calkowicie pusty? sa tam dyski C i D i wlasnie na D jest troche danych, ktore musza tam zostac, a na C jest win98, wiec wystarczy ze na D jest kilka GB wolnego miejsca i potem przy instalacji tak jak to jest w opisie uda sie to zrobic, czy musze wczesniej np Partition Magiciem? i co z tym netem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Jak sobie wklepiesz do odpowiednich plików odpowiednie ustawienai to będzie net... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
windi Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) wyczytalem, ze na poczatku po instalalcji w konfiguracji jest, wiec sobie raczej poradze :P a jak z tym dyskiem? musze miec jeden caly pusty, zeby go potem skasowac przy instalacji i zrobic na nowo? :P chyba, zebym wyciagnac z dysku D to wolne miejsce Partition Magiciem i zrobil dysk e? hmm.. a PM ruszy na win98 chociaz? :P ehhh pm jest platny :( bedzie sie to dalo zrobic przy instalacji cfdisciem? tylko jak? :( Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez windi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veXus Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Jezli podczas instalacji nie poradzisz sobie z konfigurowaniem neta to mozesz to pominac i potem z pod consoli wydac polecenie # netconfig. Co do partycji to lepiej zebys przygotowal je sobie wczesniej... Z dysku D musisz wydzielic kilka GB i na nich zrobic partycje reiserfs i swap. Przy czym swap powinien miec 2 razy wiecej niz ilosc twojego ramu, np. przy 512MB ram swap powinien miec 1GB. btw. Slackware to troszke trudny linux. Na poczatek moglbys sprobowac suse czy inny linux z instalacja graficzna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (...) btw. Slackware to troszke trudny linux. Na poczatek moglbys sprobowac suse czy inny linux z instalacja graficzna :) Dlaczego graficzna? Powiedz mi co jest takiego trudnego w instalacji slackware? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Dla niektórych jest trudne wcisnac kilk razy enter zamiast klikac mysza.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veXus Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Nie chodzi mi o sama instalacje (graficzna napewno jest latwiejsza), ale rowniez pozniejsze uzytkowanie systemu. Slackware ktore nie jest opatrozne w jakies specjalne konfiguratory moze zniechecic poczatkujacego uzytkownika linuxa - moim zdaniem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Lepszy system bez konfiguraotrów niz konfiguratory które i tak nie działaja lub robia smietnik w plikach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Nie chodzi mi o sama instalacje (graficzna napewno jest latwiejsza), ale rowniez pozniejsze uzytkowanie systemu. Slackware ktore nie jest opatrozne w jakies specjalne konfiguratory moze zniechecic poczatkujacego uzytkownika linuxa - moim zdaniem ;] Powiedz to mojej dziewczynie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...