Skocz do zawartości
zoil

Jaki wzor BLOKU???

Rekomendowane odpowiedzi

Yo all..

Wlasnie zalatwilem sobie mozliwosc wyfrezowania bloczku u znajomego :D

teraz pozostaje mi wybrac wzor.. te 2 mi sie najbardziej podobaja ( pierwszy to blok Morphlinga a drugi maze 2) ale moze wybrac jakies inne (wydajniejsze?) czekam na opinie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i jeszcze jedno buszujac po http://www2.arnes.si/~mlivak/ zaciekawila mnie ta chlodniczka:

Dołączona grafika

wie ktos moze z czego toto jest? i gdzie to mozna dorwac?:D :D

eh tyle.. czekam na opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten pierwszy to blok morphlinga, byl ostatnio link o tym ze zdjeciami i testami, mozesz poszukac, sa tam lepsze projekty. 2 to IMHO maze2, mozesz zrobic lepsza konstrukcje

taaa wiem ze pierwszy to morphling a drugi maze2 :D

ale pytalem qtory lepszy..

mowisz ze moge lepszy projekt zrobic?

taa ale w qtorym kierunku sie poruszac? moze cos ala: ttp://stud.wsi.edu.pl/~sitchrobl/images/mk4.jpg

sam nie wiem.. strasznie mi sie podoba ten blok pierwszy..

nadal czekam na opinie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde a ja zrobie blok cos w tym stylu :

Dołączona grafika

wiecie - otwory jak szachownica aby z przestrezeni pomiedzy nimi powstaly takie zebreka jakby - otwory 12mm wlot wylot - reszta ok 5mm albo moze 7mm

Ale zes genghisię postarał z tym rysunkiem :roll: 8O , ale pomysł dobry.... :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

wiecie - otwory jak szachownica aby z przestrezeni pomiedzy nimi powstaly takie zebreka jakby - otwory 12mm wlot wylot - reszta ok 5mm albo moze 7mm

Ale zes genghisię postarał z tym rysunkiem :roll: 8O , ale pomysł dobry.... :idea:
osz ty szwagier nie przeginaj - imho wiem ze dobry poys mam haha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

osz ty szwagier nie przeginaj - imho wiem ze dobry poys mam haha
Genghis proszę się wyłączyć, :lol: :lol:, a tak po za tym ten blok bedzie miał dobre odprowadzanie ciepła, duza powierzchnia obmywania przez płyn...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam, byłem. :wink:

Kolesie robią wyczesane :roll: bloki tylko nierzadko używają do tego sprzętu, którego u nas nie ma w niejednym dużym mieście.

Jeżeli masz jeszcze jakieś dobre linki to zapodaj. Mam nadzieję że nikt się nie obrazi za taki offtopic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam, byłem. :wink: 

Kolesie robią wyczesane  :roll: bloki tylko nierzadko używają do tego sprzętu, którego u nas nie ma w niejednym dużym mieście. 

Jeżeli masz jeszcze jakieś dobre linki to zapodaj. Mam nadzieję że nikt się nie obrazi za taki offtopic.

To bylo do zoil-a :wink:

W tej chwili czolowy blok to WhiteWater LitteRiver

Jeden z najlepszych TC-4

I jeszcze ten jest ok: Spir@al

Inny ciekawy: Micro pin fin block

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie jedno panie witchhunter: mam na procu teraz 50C* na moim badziewnym bloku - nie jest na lustro zrobiony - pasna titan srebrna (zekomo) :P proc to tulipan @ 1.7GHz (ok 61W)

co da mi ze scierniakiem na lustro przejade blok i cpu - bo za duzo jak na takiego proca taka temp aha napiecie 1.8V - temp wody - ok 25-27*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzingishan - duza masz temp jak na chlodzenie wodne. Powinienes miec okolo 40`C max.

Ja na AC przy napieciu 1.825V i FSB 125 mam niecale 50`C.

jak obnize napiecie to mam 44*C - kurde chyba cos sie stalo z blokiem - zaraz ide po papier scierny i bede dzialal - wkurza mnie tak wysoka temp - a z reszta juz niedlugo bedzie nowy blok

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie jedno panie witchhunter: mam na procu teraz 50C* na moim badziewnym bloku - nie jest na lustro zrobiony - pasna titan srebrna (zekomo) :P proc to tulipan @ 1.7GHz (ok 61W)

co da mi ze scierniakiem na lustro przejade blok i cpu  - bo za duzo jak na takiego proca taka temp aha napiecie  1.8V - temp wody - ok 25-27*C

To zalezy czy blok jest na spodzie nierowny, czy po prostu nie jest to lustro. Jesli spod jest plaski, to zeszlifowanie na lustro da ci pewnie cos ze 3C max, natomiast jesli jest nierowny to wiecej. I zalatwcie sobie panie genghis AS3. A tak na teraz, to zweryfikujcie mocowanie, czy blok jest rowno itd, czy pasty nie ma za duzo (albo za malo :wink: ). 50C na tulipanie przy 27C wody to niesamowicie duzo, nie powinno byc wiecej niz 40C - na zadnym bloku :wink:

no i jeszcze to co zwykle, czyli moze z czujnikiem cos nie tak, moze przeplyw za maly, moze gdzies sie waz zagina itd. Tak wiec zanim zaczniesz szlifowac najpierw sprawdz wszystko 2 razy :roll:

Taaaaaa.... widze ze z calego przeogromnego forum tylko Witchhunterowwi chcialo ssie odpowiedziec na moje pytanie...

reszta qrde tylko jakas dyspute nt temmperatur sobie urzadzila..

coz :roll:

bywa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wiecie co bylo

sciagnalem blok - okazalo sie ze krzywo byl docisniety (okolo 75% styku z procem takiego pelnego)

pasta z woda pomieszana - jak chlodzilem go lodem to sie musialo skroplic - no dobra poszedlem kupilem papier 320 i 600 wodne i poszlifowalem troche - od razu blok sie zaczal swiecic :D

umylem weze i przedmuchalem bloczek - a pozniej woda pod duzym cisnieniem - co sie okazalo - ze w srodku bloku jakis SYFILIS byl i o to duzo - zalozylem spowrotem poprawilem docisk - I :

temp wody jednak byla wyzsza 30*C przed zabiegiem czyszczenia load temp wynosil 48*C po zabiedu 43*C wiec pelen sukces - jeszcze jak bedzie mi sie chcialo kupie papier 800 1500 i 2000 i zrobie i z bloku lustro i z helmu na procu - kupie lepsza paste i powinno byc te 40*C ale stwierdzam ze blok jest do [gluteus maximus] - weze za male fi: 8mm (wew) - pompke przerobie i w nowym bloku dam weze ok 12-15mm i zapodam testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi