Gość seraf Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Wiem ze temat byl walkowany wiele razy. Ale oprucz pustych slow fanow od amd i intela brakowalo konkretnych testow. Poza zamieszczeniem w kolo maglowanych filmow z th. Znalazlem w necie dosyc stary watek gdzie user pokusil sie o zrobienie wielu testow w konkretnych aplikacjach. Jako ze wedlug sgiu to na codzien user opka ciezko go bedzie oskarzyc o stronniczosc. http://www.bleedinedge.com/forum/showthread.php?t=1266 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Widać po tych testach że HT się bardzo przydaje :) a nie jak to niektórzy mówili że to tylko puste hasło reklamowe :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 intel nie moze pisac i mowic prawdy - oni tylko "marketinguja" oto zdanie wiekszosc fanboyow amd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) intel nie moze pisac i mowic prawdy - oni tylko "marketinguja" oto zdanie wiekszosc fanboyow amd ;) demek, uzywanie określenia "fanboyów amd" przez Ciebie jest chyab nie na miejscu nie? :) mało obiektywny i autentyczny w tej materii jestes :P :wink: HT coś daje, pracowałem i źle nie było ;) Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez ma1y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 moja wypowiedz tyczy sie osob, ktore pisze, ze HT nie daje kompletnie nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 No dobra ... gdzieś stwierdziłem może, że HT niewiele wnosi ... ale ... niewiele ono wnosi w życie zwykłego Kowalskiego, który kompa będzie uzywał jedynie do gierczenia i ogladania filmów czy stron w necie ... i to wsio na zwykłym 32 bitowym OSie ,.... nie wiem moze to ja nie zauważam róznicy ale jak mój kuzyn dał się namówić i rok temu skompletował swój super-hiper-d.uper komputer własnie z HT to jakoś nie widzę zeby chłopak miał szczególnego kopa w porównaniu z celeryną wykręconą do 3,4GHz a on ma swojego Pentaka na 3 GHz clocku... wiadomo więcej kaszy daje znać o sobie i pamiątki pt. 1GB DDR2 ale w przypadku celeryny jest taki sam konfig i jakoś zbliżenie działa .. PI licza podobnie z odchyłką rzędu 8 sekund na korzyść pentaka ale to norma raczej .. powiedzcie mi jasno na czym skorzysta szaraczek który to ma ... które aplikacje wykorzystują to tak żeby się dało zauważyć bo seryjnie ale jakoś u kuzyna nie stwierdziłem różnic ... chyba że on ma same lipne programy które na jednym logicznym jajcu jadą ... tak czy inaczej czy będzie miał chłopak róznice jak mu zainstaluję winxp 64 bit czy nie bardzo ?? o vistę się nie pytam bo podejrzewam że to będzie hit MS'a na miarę Intelowego Conroe/Yonah/Merom ... weźcie jakoś wytłumaczcie w przyjazny i przystępny sposób na czym polega fenomen HT w wykorzystaniu kompa w warunkach domowych ... i nie wrzucajcie mi tu kompresji filmu i dźwięku w jednym czasie przy liczeniu SPI i waleniu memtestem bo szary człowieczek takich rzeczy nie robi na codzień :P RE5PECT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) niestety z wydajnością procesorów z HT jest podobnie jak z procesorami Dualcore lub tradycyjnym SMP, wzrost wydajności jest jedynie w programach które potrafią to wykorzystać, ponieważ zazwyczaj wykonanie procesu obliczeniowego jest przyspieszane poprzez podział na części które można niezależnie wykonywać w różnych wątkach (różnych rdzeniach/procesorach), jeżeli nie można go podzielić to zysku nie będzie bo proces obliczeniowy będzie siłą żeczy przywiązany do jednego wątka (procesora /rdzenia) ale żeby było śmieszniej programy pisane pod SMP/DualCore, nie zawsze będą sie sprawdzały na platformie HT, ponieważ, jeżeli podział wykonywanego procesu obliczeniowego przebiegnie według przedstawionego wyżej schematu, oba wątki zamiast wykonywać swój materiał, będą konkurować o zasoby ponieważ wirtualne procesory będą wykonywały to samo zadanie, a fizyczny procesor będzie wykonywał obliczenia dwa razy natomiast bezsprzecznie wzrost może nie tyle wydajności ale komfortu jest podczas korzystania z wielu programów naraz (czy są czy nie są przystosowane do HT) ale na ten temat powiedziano juz wystarczająco dużo, zapraszam do wyszukiwarki Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) HT oczywiście jest bardzo przydatną opcją ale procesory w rzeczywistości dwurdzeniowe zawsze będą wydajniejsze przy odpowiedniej optymalizacji kodu BTW: dwurdzeniowe znaczy z dwoma współpracującymi rdzeniami, a nie po prostu z dwoma (PD :lol: ) ... http://www.bleedinedge.com/forum/showthread.php?t=1266 porównanie z września 2003 :lol: dawno zdezaktualizowane Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) kolejny z ciekawa teoria (majkel84) Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez demek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 kolejny z ciekawa teoria yyyyy... ? jak do mnie to przeczytaj mojego posta uważnie :P ja tylko pytam co to daje szaraczkowi ... nie mam teorii na temat HT po prostu sprawdzałem czy to coś daje u kuzyna ... ale on jakoś dziwnie swojego kompa prowadzi zresztą... jeśli nie do mnie .. to nie czytaj tego co wyżej :D RE5PECT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 teraz lepiej ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 teraz lepiej ? :P nie bardzo jak masz coś na myśli to napisz do czego pijesz, bo w twojej wypowiedzi nie ma ani kszty merytorycznej treści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 BTW: dwurdzeniowe znaczy z dwoma współpracującymi rdzeniami, a nie po prostu z dwoma (PD :lol: )to moze zacznij od poparcia tych bz.... slow dowodami a potem bedziemy dyskutowac dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) człowieku przestań z tym celeronem bo to sie robi żałosne No dobra ... gdzieś stwierdziłem może, że HT niewiele wnosi ... ale ... niewiele ono wnosi w życie zwykłego Kowalskiego, który kompa będzie uzywał jedynie do gierczenia i ogladania filmów czy stron w necie ... i to wsio na zwykłym 32 bitowym OSie ,.... nie wiem moze to ja nie zauważam róznicy ale jak mój kuzyn dał się namówić i rok temu skompletował swój super-hiper-d.uper niezdziwił bym sie jak byś niezauwarzył różnicy między mojim pll a twoim celeronem komputer własnie z HT to jakoś nie widzę zeby chłopak miał szczególnego kopa w porównaniu z celeryną wykręconą do 3,4GHz a on ma swojego Pentaka na 3 GHz clocku... wiadomo więcej kaszy daje znać o sobie i pamiątki pt. 1GB DDR2 ale w przypadku celeryny jest taki sam konfig i jakoś zbliżenie działaty wogóle wiesz co piszesz :? PI licza podobnie z odchyłką rzędu 8 sekund na korzyść pentaka ale to norma raczej ..to zdanie jest najlepsze :lol: jak jeszcze mi takie coś napiszesz to pomyśl co piszesz jeśli twój znajomy ma 8s różnicy wzgledem celerona to ma burdel zamiast systemu albo kompa z biedronki powiedzcie mi jasno na czym skorzysta szaraczek który to ma ... które aplikacje wykorzystują to tak żeby się dało zauważyć bo seryjnie ale jakoś u kuzyna nie stwierdziłem różnic ... chyba że on ma same lipne programy które na jednym logicznym jajcu jadą ...tak skorzysta tak czy inaczej czy będzie miał chłopak róznice jak mu zainstaluję winxp 64 bit czy nie bardzo ??sam chyba niewiesz co piszesz, narpierw że ma winde 32 bit a teraz sie pytasz o różnice :mur: :mur: :mur: wiekszość osób jedzie na windzie 32bit dla tego że na windzie 64 niedziała dużo programów o vistę się nie pytam bo podejrzewam że to będzie hit MS'ahit bedzie jak Bil sobie stan konta poprawi a zwykły Kowalski wygląd okienek weźcie jakoś wytłumaczcie w przyjazny i przystępny sposób na czym polega fenomen HT w wykorzystaniu kompa w warunkach domowych ... i nie wrzucajcie mi tu kompresji filmu i dźwięku w jednym czasie przy liczeniu SPI i waleniu memtestem bo szary człowieczek takich rzeczy nie robi na codzień :P 1.kompresujesz i nagrywasz CD 2. kompresujesz latasz po necie 3. nagrywasz coś z tv i grasz 4. grasz 5.robisz cokolwiek co potrzebuje 100% mocy proca i dzieki HT możesz bez stresu przeglądać neta słuchać muzy ssać z neta itp.itd. w jednym momecie Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) @KAMILcom pozwól że użyję do analizy Twojej wypowiedzi o wszechnico wiedzy (1)cenzora i (2)zipa aby skompresować : @1 no comment @2 nie będzie przymulało jak odpali cokolwiek na HT w porównaniu do takiego bez HT ? o to zapewne Ci chodziło :D WDR - czytaj tekst ze zrozumieniem ... czy ja powiedziałem coś o tym, że on uzywa 64 bit ?? czy ja powiedziałem że jego system jest czyściuteńki i świeżo po instalacji?? czy ja powiedziałem że to mój kumpel (sic!)?? stary ... nie wiem co masz do mnie ... jak się pytam to chyba wiadomo że chcę się cokolwiek dowiedzieć a nie zostać zjechanym przez Mistrza Który Wierzy w Legię .. sorry stary ale z mentalnością kibola to idź na ustawki się spotykać ... za prawdę powiadam Ci; nie każden jest tak nieomylny jak Twa osoba :P edit: i tylko to coś co wspomniałeś kiedyś że intel to kicha a nowe jego procki bedą ch... warte ... no a conroe będzie tego dobitnym przykładem... obyś miał rację RE5PECT Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 to moze zacznij od poparcia tych bz.... slow dowodami a potem bedziemy dyskutowac dalejwskaż choć jedno bz... słowo widze, że nie orientujesz sie w architekturze niebieskich pseudodwurdzeniowców, czyli dwóch fizycznych procesorów P4 5xx lub 6xx połączonych w jednej obudowie za pomocą dławiącej się i powolnej szyny FSB 800MHz, zamiast pełnodrożnych połączeń wewnątrz krzemu (X2, ale też microarchitecture czy Yonah) Poza tym dwa rdzenie PD konkurują ze sobą o wątek, bo nie ma dobrego mechanizmu zarządzającego, który sam dławiłby się przy takim FSB... a to wszystko dlatego że Netburst nie nadaje sie do wielordzeniowości, także nic na siłę... BTW: są też fanboye niebieskich :-P niewiem nawet czy nie więcej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 wskaż choć jedno bz... słowo widze, że nie orientujesz sie w architekturze niebieskich pseudodwurdzeniowców, czyli dwóch fizycznych procesorów P4 5xx lub 6xx połączonych w jednej obudowie za pomocą dławiącej się i powolnej szyny FSB 800MHz, zamiast pełnodrożnych połączeń wewnątrz krzemu (X2, ale też microarchitecture czy Yonah) Poza tym dwa rdzenie PD konkurują ze sobą o wątek, bo nie ma dobrego mechanizmu zarządzającego, który sam dławiłby się przy takim FSB... a to wszystko dlatego że Netburst nie nadaje sie do wielordzeniowości, także nic na siłę... BTW: są też fanboye niebieskich :-P niewiem nawet czy nie więcej ... czlowieku mialem sie nie odzywac w tym watku ale skoncz fanzolic te bzdety bo sie czytac nie da :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 to, ze PD sa inaczej zrobione niz x2 nie znaczy, ze nie jest dwurdzeniowy czyli wg ciebie i jeszcze dwoch innych PD to nie sa dwa rdzenie? to moze wyjasnij mnie i innym dlaczego dzialaja jak dwa? czary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) czlowieku mialem sie nie odzywac w tym watku ale skoncz fanzolic te bzdety bo sie czytac nie da :mur:a nie mówiłem że dużo jest na świcie niebieskich fanboyów :lol:ek :lol::lol: przypomne tylko, że ja operuje konkretami, a wy obelgami :lol:q to, ze PD sa inaczej zrobione niz x2 nie znaczy, ze nie jest dwurdzeniowy oczywiście, bo PD to dwa rdzenie a nie procesor ( z założenia 1 sztuka) dwurdzeniowy dla przypomnienia procesor dwurdzeniowy to np. X2, Conroe, Yonah czyli wg ciebie i jeszcze dwoch innych PD to nie sa dwa rdzenie? to moze wyjasnij mnie i innym dlaczego dzialaja jak dwa? czary? nic prostrzego - Intel jest jak Copperfield- potrafi tak oszukać system, że jeden rdzeń jest widoczny jako dwa, więc co za problem połączyć dwa rdzenie w jednym opakowaniu ? PD był baaaardzo śpiesznie opracowaną odpowiedzią na X2, a nie procesorem dwurdzeniowym :lol: Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 a nie mówiłem że dużo jest na świcie niebieskich fanboyów :lol:ek :lol::lol: przypomne tylko, że ja operuje konkretami, a wy obelgami :lol:q oczywiście, bo PD to dwa rdzenie a nie procesor ( z założenia 1 sztuka) dwurdzeniowy dla przypomnienia procesor dwurdzeniowy to np. X2, Conroe, Yonah nic prostrzego - Intel jest jak Copperfield- potrafi tak oszukać system, że jeden rdzeń jest widoczny jako dwa, więc co za problem połączyć dwa rdzenie w jednym opakowaniu ? PD był baaaardzo śpiesznie opracowaną odpowiedzią na X2, a nie procesorem dwurdzeniowym :lol: hehe taa konkrety ;] to operuj sobie nimi dalej szerokiej drogi zycze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 @KAMILcom pozwól że użyję do analizy Twojej wypowiedzi o wszechnico wiedzy (1)cenzora i (2)zipa aby skompresować : @1 no comment @2 nie będzie przymulało jak odpali cokolwiek na HT w porównaniu do takiego bez HT ? o to zapewne Ci chodziło :D WDR - czytaj tekst ze zrozumieniem ... czy ja powiedziałem coś o tym, że on uzywa 64 bit ?? czy ja powiedziałem że jego system jest czyściuteńki i świeżo po instalacji?? czy ja powiedziałem że to mój kumpel (sic!)?? stary ... nie wiem co masz do mnie ... jak się pytam to chyba wiadomo że chcę się cokolwiek dowiedzieć a nie zostać zjechanym przez Mistrza Który Wierzy w Legię .. sorry stary ale z mentalnością kibola to idź na ustawki się spotykać ... za prawdę powiadam Ci; nie każden jest tak nieomylny jak Twa osoba :P edit: i tylko to coś co wspomniałeś kiedyś że intel to kicha a nowe jego procki bedą ch... warte ... no a conroe będzie tego dobitnym przykładem... obyś miał rację RE5PECT to na .... takie bzdety piszesz skoro robisz sobie jakieś testy czy ja powiedziałem coś o tym, że on uzywa 64 bit ??a czy ja napisałem że on uzywa ? czy ja powiedziałem że jego system jest czyściuteńki i świeżo po instalacji??to po co robisz testy i je tu publikujesz skoro nie sa obiektywne jak się pytamty sie niepytasz tylko piszesz bzdury a nie zostać zjechanym przez Mistrza Który Wierzy w Legię .. sorry stary ale z mentalnością kibola to idź na ustawki się spotykać ... za prawdę powiadam Ci; nie każden jest tak nieomylny jak Twa osoba :Plol ciekawe skąd masz takie info- może sie za dużo radia matyja nasłuchałeś pozdro dla pokolenia mocherowych beretów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Może ten teścik nieco rozjaśni sprawe i wykarze zalety HT >>>test<<< można (a nawet wypadało by) ściągnąć filmik 3,6GHz non HT vs. 3,0GHz HT >>>click<<<. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 hehe taa konkrety ;] to operuj sobie nimi dalej szerokiej drogi zycze z takim poziomem to wypowiadaj sie na forum.bravogirl.pl :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 z takim poziomem to wypowiadaj sie na forum.bravogirl.pl :lol: Misiu nie mam ani ochoty ani checi wealkowania architektury X2 i PD jeszcze raz gdybys byl na tyle inteligentyny przypomnialbys sobie watek (ktory sam zakladales) w ktorym o tym dyskutowalismy i do jakich wnioskow doszlismy. Tak czy owak idac Twoim tokiem rozumowania proce X2 rowniez sa pseudodwordzeniowe zerknij w diagramy to zobaczysz o czym mowie. Kazdy proc ma jakes wady i zapewniam Cie ze jesli chodzi o wielowatkowosc X2 rowniez nie jest taki idealny... zmojej strony EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Całą dyskusja w tym topicu jest trochę żałosna, bo nic nie wnosi do temetu a jest kolejną kłótnią Amd vs. Intel, dlatego proponuje zamknąć ten topic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) ano przyda się jak nic ... Kamil no ... weź człowieku ... pytam się co to HT daje na obecnym poziomie zinformatyzowania domostw .. czyli krótko mówiąc niewiele jeszcze i koniec gadki, sam przyznajesz, że nie ma az tak wielu aplikacji które są w w stanie w pełni wykorzystać HT, owszem mozna sobie zapuścić kilka zadań i komp się nie będzie ciął faktycznie przy jednoczesnej kompresji i przeglądaniu zdjęć na przykład .. o to mi tylko chodziło co on daje w normalym uzytkowaniu a Ty od razu zaczynasz wojnę jakąś :D tylko tyle .. co do obiektywizmu ... czy ja się wypowiadam w topicach o AMD ? raczej nie .. miałem tylko jednego kompa z tym prockiem, nie przypadł mi do gustu - mozliwe że trafiłem zły egzemplarz ale trudno, co do HT i Conroe to mała zagadka dla pana Majkela : otóż Conroe mają być jednojajowe i dwujajowe z tego co mi wiadomo .. dwa najtańsze chyba mają po jednym jajku a dwa droższe owszem po dwa :D czyż nie ? The roadmaps come courtesy of Japanese-language site PCWatch, whose prognostications usually prove highly accurate. According to a report today, Q3 will see the debut of Conroe as the E6700, E6600, E6400 and E6300, clocked at 2.66GHz, 2.40GHz, 2.13GHz and 1.86GHz, respectively. The first two parts are dual-core, with a total of 4MB of L2 cache; the second pair are single-core, 2MB L2 chips. All four will support a 1066MHz frontside bus speed. info jest stąd. @Paweł666 dzięki za linki ... nareszcie ktoś kto coś zrobił żeby wyjaśnić na czym polega wyższość HT nad systemem bez HT :P aha ... jeszcze jeśli ktoś nie wyczaił to następca Celerona .. nie wiem czy to będzie miało jakąś nową nazwę czy też dalej Celeron ale jak podaje iquirer to : ma to kosztować od 80 do 90 $ , predkości będzie miało odpowiednio 3,33GHz i 3,2 GHz, po 512 cache'u a jak o nazwę chodzi to na razie się zwą 356 i 352 ... jak tkoś chce to TU jest linczek do stronki. P.S: coś czuję przez skórę, że wojna pomiędzy obozami dopiero zakwitnie ładnie jak wejdą te czipy intela do sprzedaży a AMD się nie pospieszy z odpowiedzią .. ech ... nie ma to jak wet za wet :( RE5PECT Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Na anandtech sa wyniki obvi z p4 z ht off i on wydajnosc od 10-20% wieksza. Wiec jednak sie na cos przydaje. :-) http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2747&p=5 PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Więc topic do zamkniecia bo znowu wojna bedzie, a sprawa wyjaśniona co do HT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmm777 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Po prostu: HT to nie są dwa procesory - to tylo podwojone *niektóre* z elemntów procesora. Jeżeli procesor wykonuje 2 wątki, to wątki te muszą się dzielić tymi elementami procesora, które są *pojedyncze*. Efekt: HT daje duży pzrzyrost wydajności, gdy procesor jest mało obciążony - i mały przyrost wydajności, gdy procesor jest mocno obciążony. Dlaczego mały przyrost wydajności przy dużym obciążeniu: bo wtedy pojedyncze elementy procesora są cały czas zajęte - i wątki nie mogą się nmi dzielić. Wniosek: to rozwiązanie jest doskonałe dla sprzętu domowego (słabo obciążonego z natury), i raczej niespecjalnie dla serwerów. Poza tym - testy robione przy dużym obciążeniu procesora nie dają właściwego obrazu. Biorąc pod uwagę, że Intel uzyskał ten efekt mało zwiększając ilość elementów procesora - wynik jest niewątpliwie pozytywny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Po prostu: HT to nie są dwa procesory - to tylo podwojone *niektóre* z elemntów procesora. Jeżeli procesor wykonuje 2 wątki, to wątki te muszą się dzielić tymi elementami procesora, które są *pojedyncze*. Efekt: HT daje duży pzrzyrost wydajności, gdy procesor jest mało obciążony - i mały przyrost wydajności, gdy procesor jest mocno obciążony. z punktu widzenia procesora wątek nie istnieje, procesor wykonuje zawsze jeden potok, HT sprawdza się właśnie tam gdzie jest duże obciążenie Dlaczego mały przyrost wydajności przy dużym obciążeniu: bo wtedy pojedyncze elementy procesora są cały czas zajęte - i wątki nie mogą się nmi dzielić. to nie wątki dzielą się procesorem ale procesor przetwarza/przełącza wykonywanie instrukcji które składają się na procesy (dla procesora wszystko co się dziej w sferze programowej wygląda zawsze tak samo, czyli jako jeden ciąg instrukcji, w celu osiągnięcia wielozadaniowości zostało wprowadzone coś takiego jak przełączanie kontekstu, czyli zachowywanie i odtwarzanie stanu procesu tak by możliwe było wykonanie innego procesu, za przełączanie kontekstu odpowiada system operacyjny wspierany przez pewne elementy sprzętowe które umożliwiają zachowanie stanu np: rejestrów, stosu itd...) Wniosek: to rozwiązanie jest doskonałe dla sprzętu domowego (słabo obciążonego z natury), i raczej niespecjalnie dla serwerów. a to dlaczego odmawiasz domowym pecetom możliwości pełnego wykorzystania potencjału tkwiącego w procesorach ? Poza tym - testy robione przy dużym obciążeniu procesora nie dają właściwego obrazu. a to dlaczego ? czego by o technologii HT nie pisać jest on cały czas dobrym sposobem na podwyższenie współczynnika IPC, stosunkowo małym kosztem (w ujęciu technologicznym), niestety (w ujęciu programowym) jest trudne we wprowadzeniu, a przez to w dobie DualCore nie opłacalne Edytowane 2 Maja 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...