mmm777 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Pisałem tak, by było jasno, stąd uproszczenia... Domowe PC są definicji mało obciążone, serwer (przynajmnej z definicji ;) powinien pracować porządnie obciążony (gdyby było inaczej, to by znaczyło, że jest za duży - a to kosztuje). Co do danych o wydajności to (pi razy oko, bo nie pamiętam źródła) przyrost przy małym obciązeniu to było kilkadziesiąt procent, przy dużym kilka. Podawane powyżej wyniki testów raczej potwierdzają to co mówię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Domowe PC są definicji mało obciążone, serwer (przynajmnej z definicji ;) powinien pracować porządnie obciążony (gdyby było inaczej, to by znaczyło, że jest za duży - a to kosztuje). a jaki to ma związek z HT, Xeon-y też maja HT ? Co do danych o wydajności to (pi razy oko, bo nie pamiętam źródła) przyrost przy małym obciązeniu to było kilkadziesiąt procent, przy dużym kilka. jak definiujesz małe a jak duże obciążenie ? jeżeli dany proces wykorzystuje procesor w 25% to znaczy ze proces obliczeniowy nie wyczerpuje całej mocy obliczeniowej procesora, w takim razie test jest nierzetelny, a jego wyniki nie są wiele warte jeżeli proces wykorzystuje procesor najwyżej w 50% (procesor z HT) oznacza to ze nie potrafi korzystać z HT ani nawet z SMP, w takim wypadku HT nie jest wykorzystane a to czyni test nierzetelnym Edytowane 2 Maja 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Czyli... zdaniem laika: bardziej opłaca się poczekać na procki z dwoma jaderkami fizycznymi niz logicznymi bo : wtedy procek będzie działał z każdą aplikacją czy to 32 czy to z 64 bitową szybciej bo wykonujac operacje niezależnie na dwóch jąderkach fiz.; bo taniej jest zrobic dwujajowe procki logiczne niż fizyczne.: bo: taniej jest pisać aplikacje 64bitowe niż przerabiać 32bitowe do pracy z pełną wydajnością na 2 jajkach... czekajcie ... dobrze to zrozumiałem ?? pytanie dlatego bo się zastanawiam czy będzie sens płacic za 2jajowego Connie jak 1jajowy może to samo tylko z podziałem logicznym... wiem nie znam się tak jak Wy ale chcę zrozumieć, wiadomo uswiadomiony konsument to dobry konsument :P RE5PECT dla wiedzy :D Edytowane 2 Maja 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Czyli... zdaniem laika: bardziej opłaca się poczekać na procki z dwoma jaderkami fizycznymi niz logicznymia to co ? Na co chcesz czekać ? Przecież PD jest obecnie tańszy niż jednojajowe proce z HT ...czy będzie sens płacic za 2jajowego Connie jak 1jajowy może to samo tylko z podziałem logicznym...Conroe nie będzie miał HT- zupełnie inna architektura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Conroe nie będzie miał HT- zupełnie inna architekturaano fakt ... teraz mi się przypomło :P ech ... jednak sobie przeczekam na tym co mam .. mój Kernel_Panic całkiem nieźle sobie radzi jak na razie... tylko chcę się rozeznać co i jak żeby znowu badziewia nie zakupić :( RE5PECT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Mi sie wydaje ze nie potrzeba szukac jakis super hiper zastosowan dla ht. Pamietam jak u znajomego na zwyklym venice podkreconym do 2600 podziwialem Far-a. Nie mialem jeszcze w tedy p4 ale zwyklego axp. Do testow kumpel wylaczal wszystko co chodzilo w tle czyli skype, nortona, gg, bitcometa. Nie tak dawno poszedlem do kumpla porzadzilem sie sam na kompie. Jego stary zestaw programow w tle chodzil a ja wlaczylem wlasnie far-a. U siebie nawet nie zwracam uwagi na takie male [ciach!]lki. Oczywiscie nie wlaczam skanowania nortona ;-) ale reszta sobie chodzi. I tutaj byl zonk, ta sama karta graficzna co u mnie a jakosc grania spadla drastycznie. Tak na oko przy niezlej zadymie okolo 30%. Na p4 z HT tego sie tak nie odczuwa. Nie zgodze sie z tekstami w stylu (mam antyvira, torrenta, gg i slucham mp3 i nic sie nie zacina), na moim lapie z p3 800 tez sie nic nie zacina przy takim zestawie programow. Ale z chodzacymi w tle taki a64 nie jest juz taki super do gry i spadki wydajnosci sa spore. To jeden z przykladow ze do czasu gdy kazdy bedzie mial dual-a HT przydaje sie na codzien bez specjalnych zabiegow. Ja np. nie mam zamiaru deaktywowac anty, skype, cometa, gg, lektora i paru innych smieci po kazdej grze. Oczywiscie zaraz beda glosy pisiadaczy a64 (ze to nie prawda, oni maja cos jeszcze wiecej i graja, system zle skonfigurowany, zapchany itp). Nic z tego nie bedzie prawda. Kolega ma 2gb i ladnie prowadzony czysty system. Dlatego mimo wszystko do czasu dual core i do gier i do pracy wole p4 z ht. Pzdr Edytowane 3 Maja 2006 przez seraf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...