Kangel Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Wczoraj złożyłem swojego pierwszego (tzn. trzeciego, ale pierwszego złożonego przeze mnie) kompa, i mam problem: chcę zainstalować WinXP HE SP1, wybieram partycję, formatuje się, bada dysk, pisze, że po restarcie będzie kontynuować instalację. Automagiczne ponowne uruchomienie kompa i... wszystko się zaczyna od początku :( Próbowałem wczoraj ze 20 razy... Mój aktualny komp: A64 3000+ Venice s939 DFI Lanparty UT nF4 Ultra-D Leadtek nVidia GeForce 7600GT Huntkey HK-400AP 2x512MB Patriot Obudowa Tracer jakiśtam z tym zasilaczem z przodu :P Proszę o jak najszybszą odpowiedź... PS. Nie piszcie, że pomoże reinstalka systemu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Moze jak restrtuje wyjmij plyte z napedu..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 No to moze reinstalka :lol2: a partycje juz masz na tym dysku ? jak masz to je rozpiernicz i zrob na nowo i potem format.moze pomoze .no albo cos z tą obudową za mocno poskręcane ? wszystko :) poprzekładaj ram-y itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Moze jak restrtuje wyjmij plyte z napedu..... Uwierz, próbowałem No to moze reinstalka :lol2: a partycje juz masz na tym dysku ? jak masz to je rozpiernicz i zrob na nowo i potem format.moze pomoze .no albo cos z tą obudową za mocno poskręcane ? wszystko :) poprzekładaj ram-y itd Ale jeżeli usunę partycję 5 GB, to czy stracę dane z partycji 75GB? Bo mam tam bardzo ważne rzeczy, przynajmniej dla mnie: strony, opowiadania, programy, save'y, muzykę, opowiadania, prace konkursowe... Z resztą to raczej nie pomoże ;) ;( A RAM? Mam w 2 i 4 miejscu (3 i 1 od góry). Wątpię, by wszystko było zbyt mocno poskręcane... a zresztą to raczej nie wina lekko mocniej przykręconej mobo? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Uwierz, próbowałem Ale jeżeli usunę partycję 5 GB, to czy stracę dane z partycji 75GB? Bo mam tam bardzo ważne rzeczy, przynajmniej dla mnie: strony, opowiadania, programy, save'y, muzykę, opowiadania, prace konkursowe... Z resztą to raczej nie pomoże ;) ;( A RAM? Mam w 2 i 4 miejscu (3 i 1 od góry). Wątpię, by wszystko było zbyt mocno poskręcane... a zresztą to raczej nie wina lekko mocniej przykręconej mobo? :P Partycje systemową wywalasz i nic innego ci sie nie traci poprostu gdzie pisze C dajesz na usun partycje pozniej na chyba L sie naciska i juz a tamta ci zostaje i uwierz ze czasem zapisanie nowych sektorów rozruchowych pomaga a co do ram-u to spróbuj na 1 kości a czasem jak sie mobo za mocno dokreci to wali restartami podczas normalnej pracy ale to raczej nie w twoim przypadku:) :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Nie złamała się, więc restartu być nie powinno :D Ok, spróbuję, jak będę w domu. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Jak po restarcie pisze "nacisnij dowolny klawisz aby wystartowac z cd" to ... nic nie naciskaj, a wczesniej zmien kolejnosc bootowania. Pierwszy HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 @Pigmej: Czyli kiedy pisze, że mam nacisnąć enter, a potem mi restartuje kompa, to mam biosa uruchomić, dać bootowanie z hdd itd.? Prawdopodobnie tak robiłem, to pisało "Brak systemu operacyjnego"... CHYBA tak robiłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Tak. Jak już instalator pierwszy raz chce restartnąć kompa to na dysku "zostawia" wystarczające informacje aby po restarcie dalej kontynuować instalację z dysku (CD w napędzie bo dalej z niej bedzie kopiował). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Nie działa :( Nic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Sorry, że dwa posty pod rząd, ale... Sprawdziłem, jak instalka z tej samej płyty idzie na drugim, starym komputerze i... działa! Czy to możliwe, żeby mobo kłóciła się z ATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) Nie. Za to bardzo możliwe, że to wina pamięci (uszkodzonych/zabrudzonych) lub ustawień bios. 1) Przeczyść kompa. 2) Wyjmij zbędny sprzęt (2 kość pamięci, tunery TV itp) 3) Zresetuj ustawienia bios. 4) Ostatecznie poproś o pomoc kogoś, kto się na tym zna. Siedząc przed kompem można grzebać i znaleźć przyczynę dużo szybciej, niż takie rozmowy przez forum. BTW: Na przyszłość używaj opcji "Edytuj". Przeczytaj też REGULAMIN to poznasz inne ciekawe sztuczki związane z obsługą forum. Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Ad2: Wyjąłem drugą, nie działało. Ad3: Defaultowe oprócz godziny i daty ;) Ad4: Nie znam nikogo AdBTW: Znam, ale chciałem "zwrócić" uwagę na ten temat, bo ostatni post był ponad 24h wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) Spróbuj może z innym HDD. Zmień taśmę/kabel do dysku. Zampuść Memtest na 2h. Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Poszukaj na forum - chyba były już podobne tematy. Sprawdź także archiwum (na dole stronki). Jeśli nie pomoże, to jest jeszcze http://www.google.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Geniusz mojego brata nie zna granic :D Nie wiedziałem, że wejście IDE 1 i IDE 2 się czymś różnią, więc drogą przypadku HDD podłączyłem do IDE 2, w związku z czym był Slave ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 To się na "g" raczej nazywa. Dlaczego nie przeczytałeś instrukcji do mobo? Tam takie rzeczy piszą. I co ma do tego brat. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Przeczytałem instrukcję, ale tam tylko bylo napisane, które to IDE 1, a które to IDE 2. Nie wiedziałem, że czymś się różnią.... i brat mi to uświadomił ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Akurat IDE1 i IDE2 nie maja wiele wspolnego z Master i Slave, ale niechby tam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Dziwne... mi pomogło ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Nie o to chodzi, odnosze sie do tego: HDD podłączyłem do IDE 2, w związku z czym był Slave IDE2 != Slave, bo napedy zarowno Master, jak i Slave moga byc na obu kanalach IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...