Skocz do zawartości
Kangel

Problem Z Instalacją

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj złożyłem swojego pierwszego (tzn. trzeciego, ale pierwszego złożonego przeze mnie) kompa, i mam problem: chcę zainstalować WinXP HE SP1, wybieram partycję, formatuje się, bada dysk, pisze, że po restarcie będzie kontynuować instalację. Automagiczne ponowne uruchomienie kompa i... wszystko się zaczyna od początku :( Próbowałem wczoraj ze 20 razy...

Mój aktualny komp:

A64 3000+ Venice s939

DFI Lanparty UT nF4 Ultra-D

Leadtek nVidia GeForce 7600GT

Huntkey HK-400AP

2x512MB Patriot

Obudowa Tracer jakiśtam z tym zasilaczem z przodu :P

Proszę o jak najszybszą odpowiedź...

PS. Nie piszcie, że pomoże reinstalka systemu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jak restrtuje wyjmij plyte z napedu.....

Uwierz, próbowałem

No to moze reinstalka :lol2: a partycje juz masz na tym dysku ? jak masz to je rozpiernicz i zrob na nowo i potem format.moze pomoze .no albo cos z tą obudową za mocno poskręcane ? wszystko :) poprzekładaj ram-y itd

Ale jeżeli usunę partycję 5 GB, to czy stracę dane z partycji 75GB? Bo mam tam bardzo ważne rzeczy, przynajmniej dla mnie: strony, opowiadania, programy, save'y, muzykę, opowiadania, prace konkursowe...

Z resztą to raczej nie pomoże ;) ;(

A RAM? Mam w 2 i 4 miejscu (3 i 1 od góry). Wątpię, by wszystko było zbyt mocno poskręcane... a zresztą to raczej nie wina lekko mocniej przykręconej mobo? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwierz, próbowałem

Ale jeżeli usunę partycję 5 GB, to czy stracę dane z partycji 75GB? Bo mam tam bardzo ważne rzeczy, przynajmniej dla mnie: strony, opowiadania, programy, save'y, muzykę, opowiadania, prace konkursowe...

Z resztą to raczej nie pomoże ;) ;(

A RAM? Mam w 2 i 4 miejscu (3 i 1 od góry). Wątpię, by wszystko było zbyt mocno poskręcane... a zresztą to raczej nie wina lekko mocniej przykręconej mobo? :P

Partycje systemową wywalasz i nic innego ci sie nie traci

poprostu gdzie pisze C dajesz na usun partycje pozniej na chyba L sie naciska i juz a tamta ci zostaje i uwierz ze czasem zapisanie nowych sektorów rozruchowych pomaga a co do ram-u to spróbuj na 1 kości a czasem jak sie mobo za mocno dokreci to wali restartami podczas normalnej pracy ale to raczej nie w twoim przypadku:) :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pigmej: Czyli kiedy pisze, że mam nacisnąć enter, a potem mi restartuje kompa, to mam biosa uruchomić, dać bootowanie z hdd itd.? Prawdopodobnie tak robiłem, to pisało "Brak systemu operacyjnego"... CHYBA tak robiłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

Jak już instalator pierwszy raz chce restartnąć kompa to na dysku "zostawia" wystarczające informacje aby po restarcie dalej kontynuować instalację z dysku (CD w napędzie bo dalej z niej bedzie kopiował).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie.

Za to bardzo możliwe, że to wina pamięci (uszkodzonych/zabrudzonych) lub ustawień bios.

1) Przeczyść kompa.

2) Wyjmij zbędny sprzęt (2 kość pamięci, tunery TV itp)

3) Zresetuj ustawienia bios.

4) Ostatecznie poproś o pomoc kogoś, kto się na tym zna. Siedząc przed kompem można grzebać i znaleźć przyczynę dużo szybciej, niż takie rozmowy przez forum.

BTW:

Na przyszłość używaj opcji "Edytuj". Przeczytaj też REGULAMIN to poznasz inne ciekawe sztuczki związane z obsługą forum.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pigmej

To się na "g" raczej nazywa. Dlaczego nie przeczytałeś instrukcji do mobo? Tam takie rzeczy piszą. I co ma do tego brat. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi