Skocz do zawartości
Rascal666

Projekt Budy

Rekomendowane odpowiedzi

Buda bedzie cos ala deskop cala z pleksii.

cale bebechy beda chlodzone pasywnie ... (cpu GPu mobo)

za obieg powietrza odpowiadac beda 2 wiatraki 120mm z przodu budy oraz 3X 80mm z tylu (2 w sciance 1 w PSu)

calosc pospinana kablami prosto z 4maxa i podswietlona katoda (co do koloru to jak na razie najbardziej mi sie podobna toksyczna zielen)

wszystkie wiatraki z obnizonymi obrotami aby calosc byla stosunkowo cicha (dysk baracuda)

co do pleksii to zastanawiam sie czy nie lepiej plyta akrylowa?

SCHEMAT :

Dołączona grafika

Edytowane przez Rascal666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o budy z plexy to specyficzny "gatunek" modow. Bardzo ciezko wykonalny zeby nie wyszla odpustowa kolorowa skrzynka.

Najwieksyz problem to obudowy od napedow optycznych i dyski, ew fdd (po co instalowac dzis fdd?). Do tego dochodzi zasilacz i masa kabli. To wszystko jest widoczne i szpeci. Wiec podstawa to zasilka z odpinanymi kablami jakimis ladnymi (koszt), do tego zrobienie jakichs wlasnych obudow do napedu optycznego i ciekawe umieszczenie dyskow - to naprawde wymaga przemyslenia, trudno to dobrze wykonac. W przyciwnym wypadku zepsuje to caly wyglad. W klasycznych desktopach jest tez dosc duzy scisk. Oczywiscie skladanie wlasnego od podstaw daje nam pole do popisu w wymiarach - mimo to upchany desktop przezroczysty to nie jest mily widok :wink:

Np u mnie przed dostawieniem koszyka na hdd (dysk byl pod napedem cd), wiec teraz jest jeszcze bardziej zapchane. A kable sa dosc szczelnie poprzypinane. Nie chcialbym tego pokazywac w przezroczystej budzie :lol:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D troche w tym racji ale jezeli zakupilbym tagana z odpinanymi kablami to troszke zyskaloby to na estetyce...

Pytanie ode mnie czy jest taka opcja zeby rozebrac obudowe PSu i przykrecic plytke wraz z calym osprzetem do podstawy takiego akrylowego deskopa?

Generalnie patrzac na takie mobo i porownujac do rozmiarow standardowej obudowy ATX to marnowane jest mnostwo miejsca chcialbym zrobic zgrabna mala budke (moze lekko barwiona pleksi lub akryl reagujaca na Uv znajde :D) 2 sprawa to ze 2 wiatraki 120mm de facto bezposrednio pompujace powietrze na caly uklad (gpu/cpu mobo) chlodzony pasywnie to chyba dosyc dobre rozwiazanie jezeli chodzie o chlodzenie... z tylu kolejne Fany tym razem wypompowujace ... napalilem sie na to rozwiazanie i szukam ewentulanych bledow / niedopatrzen dlatego wszelkie wasze watpliwosci beda dla mnie cenne. Do wygladu wracajac... to przy wylaczonym swietle + katoda + prawie wszystkie elementy reagujace na UV (LAN party) i do tego ciche swiecace wiatraki no jak dla mnie moze wyjsc cos ciekaego. Wiem ze nie kazdemu moze to odpowiadac ale przeciez z gustami sie nie dyskutuje :D

aha co do FDD to w sumie racja mozna wywalic

Edytowane przez Rascal666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem przekonany co do takiego sposobu wentylacji... Z jednej strony wpychasz powietrze 2 wiatrakami... z drugiej.. 30cm dalej wyciągasz 3ma... Jaki jest tego sens? Skoro do zamkniętej budy wtłoczysz powietrze to jeśli pozostawisz z tyłu sam otwór to to powietrze NA PEWNO wyleci przez te otwory bez użycia dodatkowych wiatraków. To wynika wprost z zasad fizyki - dynamiki gazów.

Następnie druga sprawa.. Nie wiem czy kojarzysz prawo Kirchoffa, głównie znane z elektroniki, jednak obowiązuje ono tak samo w układach gazowych jak i elektrycznych jak i hydraulicznych. Mianowicie jeśli wiatrak na psu nie będzie pracował szybciej niż te dwa pozostałe to nie osiągnie oczekiwanego przepustu powietrza. Innymi słowy powietrze popłynie tam gdzie najłatwiej... czyli wprost do wyjścia przez tylne wiatraki.

No i sprawa trzecia... Jeśli ilość powietrza wtłaczanego będzie różna od ilości powietrza wyciąganego to wiatraki będą Ci tworzyć nadciśnienie lub podciśnienie w budzie. Co prawda przy małych obrotach bedzie ono niewielkie.. jednak to spowoduje że wiatraki będą zasysać powietrze z tej strony w którą mają wydmuchiwać powietrze...

Brzmi to trochę dziwnie ale tak jest. Jeśli wiatraki tylne będą chciały wypompować powietrze szybciej niż przednie je tam pompują to to wtedy na obwodzie wiatraków (między krańcami łopatek a ściankami) powietrze będzie powracać do środka budy żeby następnie uzupełnić niedostatek powietrza wysysanego przez wiatrak. Powoduje to wzrost szumu...

Tak ze imho wystarczą najwyżej 2x12 cm...tak ustawione aby dmuchały na kompa i aby powietrze kierowało się ku wyjściu z tyłu. Dodatkowo możesz dać jeden wiatrak na PSU ażeby profilaktycznie wymuszał przebieg powietrza przez zasilacz

Kwestia czy lepiej wdmuchiwać czy wysysać... gdyż logicznie wynikało by że na jedno wyjdzie, bo przepływ będzie ten sam... Ale łatwo to sobie wyobrazić... Jak szybciej ostudzisz gorącą łyżeczkę herbaty... odsysając ustami ciepło czy dmuchając? :)

Z drugiej strony wdmuchiwanie może w skrajnych sytuacjach powodować powstawanie wirów, które mogą gdzies w rogach budy zatrzymać gorące powietrze.... Ale to trzeba sie raczej bardzo postarać żeby to uczynić :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mamy rozumieć, że na tym desktopie monitor stał nie będzie... ;)

co do wykładu pel.. myśle, że kolega mógłby zastosować jakiś tunel powietrzny przez który wiatrak tłoczyłby powietrze w okolice cpu.. czy innych elementów. ewentualnie możnaby zastosować wc i po kłopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wg mnie taka buda nie ma sensu. Problemem jest wszystko, co koledzy wymienili wyzej, koszyki 3.5 i 5.25", ale poza tym trzymaki na karty PCI i AGP. Ponadto chlodzenie typu nawiew - wyciag jest malo efektywne - przyklad: serwerek Optimusa NServer oparty na Xeonie - wada konstrukcyjna tego sprzetu jest przegrzewajacy sie latem procesor nawet przy malym obciazeniu, pomimo poteznego miedzianego radiatora i 3 wentyli Nidec 33m3/h. a procek przeciez nie jest jakis goracy - max 120 watt moze wydzielic.

No i desktop - nei wiem czy to ladnie wyglada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podzielam zdanie radka.

A jak jeszcze wykorzystasz taka przyciemniana plexi i wszystko zgrabnie ulozysz to moze sie udac ciekawie.

Co do swiecidelek, ja bym zastosowal delikatne biale katody wzdloz pionowych krawedzi scianek lub wzdloz krawedzi podlogi ale bez frontowej krawedzi. Im mniej kolorow swiatelek tym lepiej. Nie rob teczy z budy. A im bardziej niecodzienny kolor tym bardziej zaskakujaca buda.

Wymysl cos z CD-ROManem bo zazwyczaj on najbardziej szpeci budy z plexi

Jesli robic bude z plexi to wnetrznosci (stelazyki, cd-rom, zasilka) wypada zeby byly obudowane plexa [sugerowalbym plexi potraktowane papierem sciernym, taka zmatowioną]

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlos cos mi sie nie chce wierzyc zalozmy sytuacje ze na athlonka64 mamy zalozona ninje / grafa pasywnie chlodzona / mostek tez... i teraz wpompowujesz bezposrednio na te elementy duuuzo powietrza z zewnatrz.

a z tylu pracuja wyciagi powietrza wiec obieg jest dosyc duzy szczegolnie biorac pod uwage to ze wiatraki beda prawie przy samej krawedzi mobo..

to chyba lepsze warunki niz zamknieta blaszana buda gdzie z przodu powietrze ciagnie sie przez szpare w fdd a z tylu wypompowuje 1 wiatrak od psu.... a wewnatrz miksuje caly obieg powietrza wiatrak cpu / gpu / mobo....

/////////////////

pelzak nie wiem ja nie mam takiego wrazenia jak ty

///////////////

Radek wiatraki beda skrecone na minimalne obroty aby byly ciche dlatego ta ilosc po za tym dodaj ze bebechy chlodzone pasywnie

/////////////

insekt taki mialem wlasnie plan aby driva obudowac w pleksiee Fdd juz za rada kolegi wywalilem z projektu co do PSU to wlasnie chcialbym sie od was dowiedziec czy jest taka mozliwosc zeby przytlke psu przykrecic po prostu do dna budy zeby nie miala zadnej obudowy... (lubie widok elektronicznych bebechow)

co do kolorow to chcialbym wszystko utryzmac w jednej tonacji... jak juz wyzej wspominalem najbardziej podoba mi sie toksyczna zielen :D

ale tutaj to jeszcze duzo sie mzoe zmienic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie przepadam za elektronicznymi bebechami. Poprostu szybko mi sie znudzily i bylbym za tym zebys jednak ladnie obudowal zasilke itp. w matowioną pleci.

Co do zieleni.. no napewno lepsze to niz niebieski, ktory mi juz bokiem wychodzi. Ale niech nieswieci za jasno i zastosuj patynowa zielen, taka ladna soczysta a nie jakiegos zgnilaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"pare metrow skrawkow" :D :D a tak przy okazji, ma ktos moze niewielki skrawek polprzezroczystej plexy w kolorze zielonym? potrzebuje do mojej matrix-mod-budy :) okolo 9x13 cm. moglbym sie nia "zaopiekowac" za jakas niewielka sume, w moim niezwykle wyposazonym miescie nie mam takich rarytasow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnsonie tej budy z obrazka to koles powinien w moim odczuciu zamiast tych tandetno aluminiowych srub zastosowac srubki w kolorze ciemnego zlota9chyba kojarzycie??) dobry kontrasrt z ciemna pleksia by osiagnal tak jak czarna budka PSu tagana i wlasnie tego koloru sruby to jest patent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"pare metrow skrawkow" :D :D

no tak :D... chodzi o to że skrawki te :) powstały po rozbiórce drzwi oplexowanych i innych tego typu przezroczystych wynalazkach mojego ojca :lol:. Choć trochę są porysowane to może nadadzą się na budulec jakiś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi