vcarter Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) ostatnio co chwile resetuje lub zawesza mi sie komp po 3-5 minutach gry w NBA LIVE mam plyte epox 8rda6+ i Amd Mobile 2500+ zauwazylem ze resetuje sie zawsze przy temperaturze procka 50 stopni czyzby sa jakies w biosie zabezpieczenia ktore powoduja reset przy tej temperaturze ? Sprawdzalem w PC HEALTH w biosie i tam nic chyba nie jest wlaczone - shutdown temperature jest disabled takze nie wiem czy sprzet sie psuje czy cos trzeba wylaczyc lub przelaczyc zeby to sie nie resetowalo ... Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez vcarter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 A sprawdz moze reka, moze jest wiecej niz 50*C i komp sie grzeje.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 skoro czujniki wskazuja 50 stopni to tyle musi byc - przy normalnej pracy jest 45 stopni gdy dochodzi do 50 w gierce to nastepuje reset ... procka nigdy nie podkrecalem i temperatura 50 stopni chyba nie jest dla niego szkodliwa ... wiec sam nie wiem co powoduje te resety ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 skoro czujniki wskazuja 50 stopni to tyle musi bycJestes w duzym bledzie!!!! Lepiej sprawdz reka czy nic sie nie przegrzewa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeWho Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 @vcarter Podaj pelne konfi. Temp. 50C na Twoim procku to niewiele. btw. pluszek ma rację mobo przekłamują temp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 epox 8rda6+ mobile 2500+ z wentylem Spire WhisperRock V 1gb ram radeon 9550 bez wentyla samsung 160gb dvd nagrywarka gdzie mam ta reke wkladac ? procek zakryty jest przez SPire :) gdzie ewentualnie w biosie moga byc jakies zabezpieczenia ? w Pc health ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeWho Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Skoro shutdown temperature jest disabled...;) Radka masz chlodzonego jedynie radiatorem, wiec za chlodno to on tam nie ma, chyba ze w budzie masz dodatkowe wentyle. Piszesz, ze NBA Live wysyspuje Ci kompa, proc osiąda ~50C ale podczas pracy w środowisku 3D, wiec stawial bym na grzejącą sie k.grafiki. Sprawdz czy to samo dzieje się podczas stres testu SPI lub Prime - dzięki temu będzie można ewe. wykluczyć radka. Nie podaleś też najważniejszego w swoim konfi czyli zasilatora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 mozliwe ze to moze byc grafika - potestuje i zobacze - jesli chodzi o zasilacz to jakis zwykly noname 350W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Obstawiam że to zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Może zasilacz też nie wytrzymywać obciążenie jak się procek zagrzeje, gdyż wtenczas jego pobór mocy rośnie i może nie trzyma napięć i następują resety. Lecz sprawdź też jak radzili wcześniej spi i prime. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 1) Przegrzanie grafiki. 2) Słaby zasilacz. 3) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radioactive Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Hehe, vcarter, a zobacz ten temat: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=197271 i ten: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...72&hl=knu400x-l , u Ciebie jest podobnie ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) cos napewno sie przegrzewa bo wiem ze w zimie jak gralem to reset byl po godzinie o ile tyle czasu gralem ;) mozliwe ze to grafika - mam nadzieje ze to nie jest wina procka ... tym bardziej ze jak wlacze gre lub tv na kompie to slysze taki dziwny dzwiek - pewnie to grafika tak syczy ;) tyle ze zachowywala sie tak od poczatku ... a mialem radeona saphire ino zmienilem na gigabyte po to aby komp byl cichy ;) zabieram sie za testowanie - macie moze linki do tych programow od testowania? zaraz uzyje wyszukiwarki ale wrazie gdybym nie znalazl to z gory dzieki za linki aha te testy SPI i Prime to trwaja dosc dlugo ? Edytowane 1 Maja 2006 przez vcarter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Powiem tak. Najeździłem się do takich sytuacji oj najeździłem. Wszyscy mówili oj proc oj grafa - a ja sprawdź na mocniejszej zasiłce, a po co przecierz mam 350W. 1! Sprawdź zasilacz (przetestuj na mocniejszym) Polecam fortrona 400(tani:)) 2! Zdejmij boki z budy i potestuj (jak będzie lepiej to zobacz połączenie między procem a coolerem - pasta może masz taśmę) 3! Grafa? Może, looknij palcem po przeciwnej stronie od gpu. Jak będzie smarzyć skórę to grafa:)) Sorki, ale to jedyny sposób bo gpu po wyjściu z np. gry w ciągu kilku sekund wraca do min. temp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 wsadzilem Radeona 9000 i komp sie nie resetowal wiec to chyba wina grafiki ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Albo zasilacza. 9000 bierze sporo mniej niż 9550. W tym 9550 puśc na radiator jakiś nawiew, prowizorycznie przymocuj jakiś wentylator i sprawdź czy się bedzie resetował. Jeśli nie to masz przyczynę problemu. Jeśli tak to pewnie zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 dzieki = tak zrobie i zobaczymy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 jedna rzecz mnie dziwi - teraz gdy nastaly dni deszczowe i temperatury spadly do 15-20 stopni to komp wogole sie nie resetuje ... dziwne;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) Grafika się przegrzewała, popraw jej chłodzenie. Edytowane 1 Czerwca 2006 przez WDK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 a jednak to nie grafika tylko plyta glowna - po zamontowaniu na niej wentyla nic sie nie resetuje aczkolwiek wentyl ten mimo ze maly to chyba najglosniejszy i strasznie szybko sie brudzi :/ ale cos za cos - sam radiator widac nie wystarcza ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 ja miałem podobny problem z resetami tyle że była to wina ramu - kość resetowała kompa w jednym slocie a przełożenie jej do drugiego rozwiązało sprawę. Podobnie komp resetował się po chwili grania w grę, ale również w int expl lub nawet gdy poprostu był włączony. Procek to nie powinien być gdyż 50st do przyzwoita temp jak na athlona, zasilacz też raczej nie bo ma spory zapas mocy przy tej konfiguracji kompa a grafika jeżeli by się przegrzewała, to z reguły też nie resetuje się tylko zawiesza albo wyskakują artefakty ( dużo eksperymentowałem z r9550). Pozatym r9550 na oryginalnych nastawach nie potrzebuje dodatkowego chłodzenia - wystarcza całkowicie radiator. No ale nigdy nic nie wiadomo ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 ja miałem problem dokładnie taki sam na moim bartonie i okazało sie ze to wina... dysku(???), nie mogłem w to uwierzyc ale jednak. na procu miałem srednio 41*C i luzik a przy 55 był reset, temperatury skakały jak porobane raz 40 a za chwile 50. byłem pewny ze to wina mobo lub proca, a gosciu powiedział ze dysk, wsadził inny i było spoko, ale ja i tak nadal sądze ze to wina mobo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...