misiek1928 Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Witam sedecznie, jestem początkującym MODerem. Właśnie zabieram się do wycinania okna w obudowie, wstawienia podświetlenia etc. Proszę o kilka rad dla początkującego :) Mianowicie chodzi o: 1) jakiej grubości dać plexe? Czy np. popularna 1.8 nie sprawia wrażenia wypukłości lub wklęsłości z uwagi na swoją elastyczność? Planuję zamocować plexi na nity (mam zamiar wyciąć bardzo duże okno, właściwie cały bok obudowy) 2) pytanie estetyczne: czy niebieskie podświetlenie (dwie katody 31cm) to lepsze rozwiązanie niż jedna UV i jedna niebieska 31cm? Planowałem kupić jakiegoś markera UV lub lakier i pomalować np. krawędź karty graficznej, krawędzie żeberek radiatora NB i może krawędzie szkieletu obudowy oraz białe lub niebieskie osłonki na kable od zasilacza i okrągłe kable IDE (niebieskie jak znajdę). Czy przy jednej niebieskiej katodzie i jednej UV efekt byłby widoczny? czy może dwie niebieskie (góra i dół) oraz jedna UV (z boku od strony tylniej ścianki - zaraz przy "śledziach")? 3) Pytanie o emblemat typu: http://allegro.pl/item101268545_aplikacje_...rzedanych_.html Jak gruba jest to folia? Miał ktoś do czynienia z podobnymi produktami? Jak jest to wycięte i czy estetycznie to wygląda w ciągu dnia, z wyłączonym podświetleniem? Przepraszam za dużą liczbę pytań i za to że niektóre są "przejedzone" ale chciałbym mieć pewność zanim się zabiorę do czegokolwiek. Pozdrawiam, Michał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) co do różnych okien to polecam temat z modyfikacjami róznych userów - po krótkiej lekturze można znaleźć odpowiedź na wiele pytań, może nawet zapobiec zrodzeniu się niektórych ;] Jak o mnie chodzi to okno, jeśli ma być użyte, powinno być zwienczeniem moda, a nie modem samym w sobie. Zastanów się lepiej czy masz co za tym oknem pokazać (coś co nie jest standardową, szarą blachą zasłanianą miejscami przez kłębki kabli). Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez Pekaok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 okno, jeśli ma być użyte, powinno być zwienczeniem moda, a nie modem samym w sobieświęta racja :] Z tego co wiem to katody UV nie będzie po prostu widać przy katodzie niebieskiej. UV ledwo co świeci.. a niebieska razi po oczach... Najlepsze jest to ze ta litera F która jest tam na allegro to nie jest żadna naklejka.. tylko grawerka zrobiona szczotką drucianą... widziałem gdzieś worklog tego co to robił... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1928 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Zabrałem się już do pracy. Na początek wybrałem "poprawę" kabli od zasilacza: To mój pierwszy mod więc proszę o odrobinę wyrozumiałości :) Wszystkie kable są przeciągnięte przez rurki, łącznie z zasilaniem MoBo. W drodze jest niebieski ArcticCooling 80x80 zamiast czarnego widocznego na zdjęciach. Do zamówienia jeszcze dwie zimne katody, okrągłe kable IDE i radiatory na RAM (coolerMaster). Pleksa już kupiona (2mm), nity też - czekam tylko na wycięcie; narazie nie mam mozliwości ale chyba kupię na allegro jakiegoś niedrogiego Dremela. Co do zasilacza to wydaje mi się to wszystko strasznie gęste :? Dwa kable są zupełnienieużywane i zastanawiam sięnad ich trwałym usunięciem - 6-pin z zatrzaskiem i 4-pin dodatkowe do MoBo. Gdyby nie było tych dwóch kabli zrobiłoby się dużo więcej miejsca. Do jednego nieużywanego MOLEXa pójdzie prawdopodobnie wentylator 120mm który chciałem umieścićna pleksie (nie jestem jeszcze pewien co do tego bo temperatury mam bardzo dobre, więc nie ma potrzeby technicznej). teraz kwestia czy do tych dwóch niebieskich katod dorzucić jedną UV? czy te białe rurki będą "świeciły" w świetle UV i czy będzie to widoczne w świetle niebieskich katod? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Te rurki to by można było jakoś zakończyć, trochę lepiej by to wyglądało. Jak ty tam wrzucisz 2 niebieskie katody to żadna żecz świecąca w uv nie będzie widoczna (za dużo światła niebieskiego) Zobacz ile światła daje sam wentylek, a to jeszcze zdjęcia za dnia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1928 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Te rurki to by można było jakoś zakończyć, trochę lepiej by to wyglądało. Też już o tym myślałem ale nic zacnego mi do głowy nie przychodzi. Klej się tego draństwa w ogóle trzymać nie chce! Usunę chyba te zbędna dwa kable, żeby sięprzerzedziło nieco (zasilacz niskiej klasy i już bez gwarancji więc nic straconego). Przydałaby sięjakaś bardzo rozciągliwa gumka w kształcie walca, żeby naciagnąć na wtyczkii zakończenie rurek, zaraz przy zasilaczu - tylko co i skąd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) A może to: http://www.allegro.pl/item100906569_rurki_...staw_prc_3.html Wszyscy tego używają do oplotów, może i tu by się nadało. Edytowane 1 Maja 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Co do zasilacza to wydaje mi się to wszystko strasznie gęste :? Dwa kable są zupełnienieużywane i zastanawiam sięnad ich trwałym usunięciem - 6-pin z zatrzaskiem i 4-pin dodatkowe do MoBo. Gdyby nie było tych dwóch kabli zrobiłoby się dużo więcej miejsca. Do jednego nieużywanego MOLEXa pójdzie prawdopodobnie wentylator 120mm który chciałem umieścićna pleksie (nie jestem jeszcze pewien co do tego bo temperatury mam bardzo dobre, więc nie ma potrzeby technicznej)Pomysł tragiczny...to może lepiej rurki o mniejszej średnicy bo troszkę buraczanie wygląda? teraz kwestia czy do tych dwóch niebieskich katod dorzucić jedną UV? czy te białe rurki będą "świeciły" w świetle UV i czy będzie to widoczne w świetle niebieskich katod?Pomyśl :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1928 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Padło na redukcje okablowania. Dwóch usuniętych kabli i tak bym nigdy nie używał (obcięte zostały tylko wtyczki - kable schowane są w rurkach). teraz wygląda to nieco lepiej - nie jest już tak gęsto i dopracowałem osłonki MOLEX'ów. Wydaje mi się że jak na pierwszy mod i zasilacz który i tak błaga o to żeby go wymienić - to jest nienajgorzej. Po zakupie nowego zasilacza zdecyduję się jedynie na spięcie kabli rzepami - są bardzo estetyczne i poręczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jauhis Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Imo lepiej kupić katode, lub nawet 2 UV, i do tego jakies bajery reagujące ( wentyle, oploty, jakis mazak UV, czy farbe i np. pomalowac molexy, jest masa pomysłów ) niż te niebieskie oczoj**** katody i do tego jeszcze niebieskie, kazdy praktycznie ma taki kolor, zrób cos innego niz wszyscy, wlasnie na tym polega modding, i pamietaj ze słowo "modding" nie oznacza ze walniesz 2 katody, 2 wentylki i koniec... Masz zrobić coś samemu, coś nowego czego inni nie maja, pomysl troche nad tym, poswiec temu 2 razy wiecej czasu niz planowales, zeby czegos nie popsuc, i wybrac to co ci sie podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 obcięte zostały tylko wtyczkiA nie szkoda! Lepiej je było wyjąć i zaizolować?? A i szkoda że te rurki są łączone, nie za bardzo to estetyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) A nie szkoda! Lepiej je było wyjąć i zaizolować?? A i szkoda że te rurki są łączone, nie za bardzo to estetyczne. a czego? codegena? ;p bez urazy ale te oplotki są jeszcze tragiczniejsze niż moje ;P Edytowane 1 Maja 2006 przez Pekaok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 a czego? codegena? ;p bez urazy ale te oplotki są jeszcze tragiczniejsze niż moje ;P True true ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Moim zdaniem te białe oplotki są kiepskie i nie pasują. Już lepiej jakiś materiał termokurczliwy, jaki był zaprezentowany wcześniej. Te rurki raczej szpecą niż upiększają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Ja mam kable oplecione niebieską siateczką, całość wygląda wg mnie całkiem przyzwoicie. Poniżej jest fotka mojej budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...