Skocz do zawartości
RuDi

Dziwne Voodoo2(Quantum)?

Rekomendowane odpowiedzi

Dopadłem wlasnie Quantuma Obsidian S-12 (Voodoo2) i chcialem sprawdzic jak sie to cudo spisuje, bo mam zamiar wsadzic to do badziewnego kompa, ale tu mam problem. Miałem wczesniej juz stycznosc z V2 i zostal mi stary kabel do podpiecia grafiki z doplaczem. Kurcze ten kabel nie pasuje. Na tym Voodoo jest takie samo zlacze jak na grafice :? Czy ktos miał doczynienia z ta dopalka i jak to jest rozwiazane bo ja pierwszy raz to widze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam inne pytanko. wsadzilem kumplowi vodoo 1 8mb, on ma starewgo koma ram starszy odf sdram dimm, Simm chyba, 48mb, procek 100mhz, grafa 1mb, i to vodoo w windzie w dxdiag (win98) rozpoznaje mu jako vodoo 4mb... co robic aby bylo porawnie?? spotkal sie ktos z takim przypadkiem?? prosze o odpowiedz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za linka , ale dalej nie wiem jak sie to podlacza?Sa tam 4 zlacza:

VGA, chinch ,S-Video i to czwarte ktore prawdopodobnie jest do podpiecia sygnalu z karty 2d. Czy sie myle ??A jezeli nie,to czy zlacze ma jakas nazwe ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam inne pytanko. wsadzilem kumplowi vodoo 1 8mb, on ma starewgo koma ram starszy odf sdram dimm, Simm chyba, 48mb, procek 100mhz, grafa 1mb, i to vodoo w windzie w dxdiag (win98) rozpoznaje mu jako vodoo 4mb... co robic aby bylo porawnie?? spotkal sie ktos z takim przypadkiem?? prosze o odpowiedz :D

Najbardziej wypasione VooDoo mialy 6MB MAX, normalne wersje mialy 4MB i nic wiecej. :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, najwiecej pamieci, bo 6 MB 40 ns EDO RAM :mrgreen: zamontowal w swych kartach Canopus, oczywiscie pomijajac takie kurioza jak Quantum3D Obsidian SB100 4440 - czyli SLI Voodoo1 :!: 8O :!: z 20 MB RAM, ktory wydajnoscia dorownywal, jesli nie przewyzszal Voodoo2 i wyswietlal obraz na 3 monitory (to bylo 6 lat temu a teraz Matrox chwali sie ze wymyslil stereo-wizje czy cos w tym stylu, zalosne :roll:).

A to o czym pisze kolega to ... nie pamietam dokladnie nomenklatury fabrycznej ale to wyglada mi na... wersje AGP Voodoo2! Bylo cos takiego, produkowane wylacznie przez Quantum3D. W takim wypadku chyba nie potrzebujesz kabelka, co? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, najwiecej pamieci, bo 6 MB 40 ns EDO RAM :mrgreen: zamontowal w swych kartach Canopus, oczywiscie pomijajac takie kurioza jak Quantum3D Obsidian SB100 4440 - czyli SLI Voodoo1 :!:  8O  :!: z 20 MB RAM, ktory wydajnoscia dorownywal, jesli nie przewyzszal Voodoo2 i wyswietlal obraz na 3 monitory (to bylo 6 lat temu a teraz Matrox chwali sie ze wymyslil stereo-wizje czy cos w tym stylu, zalosne :roll:).

A to o czym pisze kolega to ... nie pamietam dokladnie nomenklatury fabrycznej ale to wyglada mi na... wersje AGP Voodoo2! Bylo cos takiego, produkowane wylacznie przez Quantum3D. W takim wypadku chyba nie potrzebujesz kabelka, co? :P

HEHEHE wcale to nie jest zadna Banshi ani nic w tym stylu to jest Voodoo2 z wyjsciami TV, VGA i jeszcze jednym, ale nie wiem jakim ?

A to moje nieszczescie wyglada tak zdjecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie albo nie potrzebujesz kabla bo to jest samodzielna grafika (juz ktois chyba o tym mowił), albo ta karta ma vivo (!), albo tez panowie z quantum3D rozwiązali torche inaczej podłączenie tego dopalacza do grafy. innymi słowy moze tu byc zastosowany taki rodzaj kabelka jak w sprzętowych dekoderach dvd... z jednej strony 15 pin do vga a z drugiej ogrągła wtyczka.... chociaz moge sie mylic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie albo nie potrzebujesz kabla bo to jest samodzielna grafika (juz ktois chyba o tym mowił), albo ta karta ma vivo (!), albo tez panowie z quantum3D rozwiązali torche inaczej podłączenie tego dopalacza do grafy. innymi słowy moze tu byc zastosowany taki rodzaj kabelka jak w sprzętowych dekoderach dvd... z jednej strony 15 pin do vga a z drugiej ogrągła wtyczka.... chociaz moge sie mylic.

Sprawdzalem i jako samodzielna grafika nie dziala, ale np z Gf3 sie instaluje w systemie(inna sprawa ze nie sposob nic uruchomic, zwisza sie wszystko). Ci goscie z Quantuma strasznie namieszali, nawet to zlacze SLI jest inne niz w standartowych Voodoo2(jakies wezsze). Niewierze zeby ktos z forumowiczow nie wiedzial jak sie to podlacza, przeciez to najlepsze forum w Polsce :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz jakiegos znajomego ktory ma sprzetowy dekoder DVD Creative lub REALmagic to pozycz od niego ten kabelek i potestuj!!!

bo pewnie wlasnie tak rozwiazali ten kabel jak w dekoderach

Ostatnia proba :lol: mam znajomego wlasnie z creativem ale nie wiem czy mi pozyczy, zreszta moge sprawdzic czy bedzie pasowac do wejscia na tym 3Dfxie. Chyba dam sobie sianam, a karte do szafki hihih

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze w Polsce Obsadian jest malo znany. Voodoo 2 16Mb to Obsadian X-16 lub 2xVoodoo2 8Mb w SLI konfiguracji na jednej PCB.

Wracajac do twojego problemu, to potrzebujesz "Medusa" kabel.

Dołączona grafika

Znalezienie jednego w Polsce moze sie okazac problemem, poniewaz nawet w US sa one rzadkoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...