Skocz do zawartości
Gość Bio

Czy Tak Może Być?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj byłem w Geancie oddać odtwarzacz mp3 do reklamacji (jakiś shit manty ;p ) i powiedzieli żebym przyszedł za 14 dni roboczych... i związane jest z tym moje pytanie. Czytałem gdzieś, że jeżeli "proces reklamacji" trwa dłużej niż tydzień to mam prawo otrzymać sprzęt zastępczy o podobnej klasie. Czy to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj byłem w Geancie oddać odtwarzacz mp3 do reklamacji (jakiś shit manty ;p ) i powiedzieli żebym przyszedł za 14 dni roboczych... i związane jest z tym moje pytanie. Czytałem gdzieś, że jeżeli "proces reklamacji" trwa dłużej niż tydzień to mam prawo otrzymać sprzęt zastępczy o podobnej klasie. Czy to prawda?

mają racje

niekiedy mogą doliczyć 7 dni na wysyłke do producenta na naprawe gwarancyjną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz byłem na stronie federacji konsumentów i co pisało?

"Reklamacja musi zostać uwzględniona w czasie 14 dni kalendarzowych, po tym czasie reklamacja jest uznawana jako przyjęta" więc za 2 tygodnie licząc od jutra jestem u nich :] heh jeżeli będę musiał czekać dzień dłużej to im zaproponuję wejście na stronę federacji ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec nie korzystajcie z reklamacji tylko z rekojmi :P

rękojmia jest tylko dla podmiotów prawnych, niezgodność towaru jest dla osób indywidualnych.

BIO co do 14 dni, to jeżeli oddajesz towar na gWarancje to znaczy ze godzisz sie z jej warunkami, a jezeli w takowej gwarancji jest napisane 14 dni roboczych to się z tym zgadzasz. Jeżeli oddajesz na ustawową reklamacje z tytułu neizgodnośći, sprzedawca w ciągu 14 dni kalendarzowych musi ci udzielić odpowiedzi co jest ze sprzętem i kiedy do ciebie wróci. nie jest napisane że w ciągu 14 dni musi usunąć usterkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnego przepisu ustalającego max. termin naprawy? Paranoja! Rownie dobrze moge np. osobiscie sprzedawać na Allegro sprzet komputerowy z dożywotnią gwarancją, jak coś padnie to przyjmować, rzucać w kąt i olać sprawe :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skladajac reklamacje oni maja 14 dni na jej rozpatrzenie (wdlug prawa) jesli w ciagu 14 dni ci nie odpowiedza uznaje sie ze reklamacje rozpatrzyli pozytywnie dla ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi